vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Reisadvies Georgië gewijzigd: Alle reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden

Reizigers naar peru opgepast: toename gele koorts gevallen Het Ministerie van Buitenlandse zaken heeft het reisadvies voor Georgië vandaag gewijzigd.

Op de website van BuZa staat de volgende tekst te lezen:

Actualiteiten

“Alle reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden, te weten naar de de facto afgescheiden landsdelen Abchazië en Zuid-Ossetië en de directe omgeving van de feitelijke scheidingslijn met Georgië (zie rubriek ‘Onveilige gebieden’). 

In Tbilisi en grotere steden zijn protestacties van oppositiepartijen mogelijk. U wordt geadviseerd locaties waar samenscholingen en demonstraties plaatsvinden te mijden. 

Waakzaamheid in het verkeer is noodzakelijk omdat de verkeersregels niet altijd goed worden nageleefd, het is veiliger ’s nachts niet te reizen. 

Algemeen

Georgië ligt in een aardbeving gevoelig gebied. Aardbevingen kunnen voorkomen. Voor informatie inzake aardbevingen ter plaatse wordt aangeraden de berichtgeving in de media te volgen, de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen en – bij georganiseerde (toeristische) reizen – goed contact te houden met de touroperators. Meer informatie kunt u vinden op https://earthquake.usgs.gov/.

Bij zware regenval of smeltende sneeuw komen er landverschuivingen voor.

Gezondheidssituatie

Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in Georgië wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de websites www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws te raadplegen.

In tegenstelling tot Nederland kent Georgië geen gedoogbeleid met betrekking tot drugs. Handel in en gebruik en/of bezit van verdovende middelen (soft- en hard drugs) is geheel verboden en leidt tot hoge straffen. Meer informatie kunt u vinden op website: www.drugssmokkel.nl.

Net als in Nederland worden in Georgië seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van Georgië kennen een zeer strkt vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in Georgië geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Aanvullende informatie betreffende een verblijf in Georgië kunt u vinden op website van de Nederlandse ambassade in Tbilisi: www.georgie.nlambassade.org.

Voor algemene reisinformatie wordt aangeraden www.wijsopreis.nl te raadplegen.

Terrorisme

U dient rekening te houden met het feit dat er wereldwijd een terrorismedreiging bestaat.

 Zware criminaliteit

Hoewel er sprake is van wijdverbreid wapenbezit is er relatief weinig criminaliteit.

Onveilige gebieden

Als gevolg van de feitelijke afscheidingen van enkele regio’s die sinds het conflict in augustus 2008 niet meer onder de invloedsfeer van Georgië vallen, worden alle reizen naar bepaalde gebieden ontraden: te weten Abchazië en Zuid-Ossetië en niet-essentiële reizen naar de directe omgeving van de feitelijke scheidingslijn met Georgië. De landsdelen Abchazië en Zuid-Ossetië vallen niet meer onder de directe invloedsfeer van Georgië en zijn nagenoeg afgesloten voor internationaal verkeer. De binnenlandse veiligheidssituatie in Abchazië en Zuid-Ossetië is instabiel en blijft gevaarlijk door het risico op incidenten bij de bestandslijn. Er vinden aanhoudingen plaats en er wordt van tijd tot tijd geschoten. Geadviseerd wordt checkpoints van Russische grenstroepen en militia die zich in de genoemde onveilige gebieden bevinden te mijden. Het is niet mogelijk om consulaire bijstand te verlenen in Abchazië en Zuid Ossetië.

Het is voor buitenlanders vrijwel onmogelijk Abchazië binnen te komen behalve via de noordelijke grens met Rusland en alleen nog maar incidenteel vanuit Georgië via de bestandslijn langs de Inguri rivier. Binnenkomst vanuit Rusland in Abchazië (of Zuid-Ossetië) wordt echter door de Georgische autoriteiten opgevat als een illegale grensoverschrijding en een misdrijf, waarop een maximale gevangenisstraf staat van vier jaar. Voor buitenlanders wordt daarbij geen uitzondering gemaakt.

Doorreizen via Zugdidi naar Svaneti is zonder problemen mogelijk. De grensovergang bij Kazbegi en Zemo Lars is in beginsel opengesteld voor transitverkeer van reizigers met geldige Russische visa, maar u wordt geadviseerd zich goed te informeren over de actuele (veiligheids)situatie alvorens af te reizen naar de grensgebieden in Zuid-Rusland (Ingushetia, Tsjetjenië en Dagestan).

Ook bij reizen naar afgelegen en dunbevolkte gebieden, zoals bijvoorbeeld Svaneti en Tusheti wordt u geadviseerd om u goed voor te bereiden alvorens af te reizen. Het is beter een ervaren en betrouwbaar reisbureau of gids in de arm te nemen.”

Actuele reisadviezen

Bezoek altijd de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken voor de meest actuele reisadviezen inzake Georgië: www.minbuza.nl/reizen-en-landen/reisadviezen

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739