vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Reisadvies Guatemala gewijzigd: extra waakzaamheid betrachten

Het ministerie van Buitenlandse zaken heeft vandaag het reisadvies voor Guatemala aangepast. In het reisadvies zijn de rubrieken ‘Actualiteiten’ en ‘Onveilige gebieden’ gewijzigd.

Op de website van BuZa staat de volgende tekst te lezen:

Actualiteiten

Bij reizen in en naar Guatemala wordt geadviseerd extra waakzaamheid te betrachten.

Sinds begin augustus 2012 is er in het departement Petén een alarmerende toename van het aantal overvallen op toeristen die reizen tussen Flores en Tikal.

In sommige departementen, zoals de Petén en Alta Verapaz gold vorig jaar een staat van alarm i.v.m. aanhoudend drugsgeweld. Deze staat van alarm werd inmiddels opgeheven maar reizigers wordt geadviseerd waakzaamheid te blijven betrachten en niet alleen te reizen.

Reizigers wordt geadviseerd gebruik te maken van de hoofdwegen en zich bij lokale autoriteiten op de hoogte te stellen over de veiligheidssituatie op de geplande route. Verder wordt ontraden om vóór zonsopgang en na zonsondergang te voet, per openbaar vervoer, per eigen of gehuurde auto te reizen. Ook overdag wordt u geadviseerd op uw hoede te zijn, aangezien ook dan overvallen plaatsvinden. Het is verstandig afgelegen plekken (zoals stille straten, afgelegen stranden en sommige ruïnes) te mijden.

Reizigers wordt geadviseerd extra waakzaamheid te betrachten bij reizen in en rondom Guatemala-Stad, Flores, Siete Altares, Quehueche en Izabal in verband met een hoog risico op gewelddadige overvallen op deze plaatsen. (zie rubrik ‘Onveilige gebieden’)

Een deel van de wegen in heel Guatemala is slecht begaanbaar. Met name in de westelijke regio kan men problemen ondervinden door beschadigde wegen. Reizigers wordt geadviseerd contact op te nemen met de lokale autoriteiten of INGUAT (nummer 1500, de nationale organisatie voor hulp aan toeristen) om zich op de hoogte te stellen van de meest recente nieuwsberichten.

Belangengroepen blokkeren soms wegen. Het wordt aangeraden in dergelijke gevallen kalm te blijven, het moment af te wachten dat de blokkades worden opgeheven of terug te gaan. De acties zijn doorgaans niet tegen toeristen gericht, maar het gebeurt soms dat de woede zich ook richt op buitenlanders. U wordt geadviseerd demonstraties en samenscholingen te mijden.

Onveilige gebieden

Guatemala-Stad:
U wordt aangeraden extra voorzichtig te zijn in Guatemala-Stad, in het bijzonder in de zones 1, 3, 5,7 en 18. Ook in de betere zones van de stad dient u op uw hoede te zijn, waarbij vooral voetgangers een verhoogd risico lopen. De als veilig bekend staande zones in Guatemala-Stad zone 10 (uitgaans- en zakendistrict) en zone 14 (als veilig bekend staande residentiële zone) zijn regelmatig doelwit van gewapende overvallers die het gemunt hebben op geld, mobiele telefoons en laptops.

Alta Verapaz:
De “staat van beleg” in de regio Alta Verapaz (waar ook het Parque Las Victorias te Cobán zich bevindt) is inmiddels opgeheven, maar reizigers wordt geadviseerd waakzaamheid te betrachten bij reizen in genoemde regio.

Vulkanen:
De vulkanen Pacaya, Fuego, Santiaguito en Tacana vertonen regelmatig verhoogde activiteit. Indien u van plan bent deze vulkanen te beklimmen, is het verstandig na te gaan of deze actief zijn. Het wordt sterk ontraden vulkanen alleen te beklimmen in verband met gevaar voor overvallen. Beter is het om in georganiseerd verband onder leiding van een ervaren gids de klim te ondernemen. Het beklimmen van de vulkaan Tajumulco in San Marcos wordt, vanwege de onveiligheid, afgeraden.

Meer van Atitlan / Panajachel:
Indien u naar Panajachel reist, wordt aangeraden de langere route via Sololá te gebruiken in plaats van de kortere weg via Godínez. De omgeving rond het meer van Atitlan staat bekend als gevaarlijk met uitzondering van de weg tussen Solola en Panajachel. Indien u andere plaatsen aan het meer wenst te bezoeken wordt u aangeraden dit per boot (lancha) te doen vanuit Panajachel en niet over de weg. Wandeltochten in het natuurgebied rond de vulkaan San Pedro worden eveneens ontraden vanwege het verhoogde risico op overvallen.

Wegen
Er wordt regelmatig melding gemaakt van overvallen op de weg van Guatemala-Stad naar de Atlantische kust, vooral op de eerste 100 km vanuit Guatemala. Ook zijn overvallen gemeld op de hoofdwegen tussen Escuintla-Guatemala en Escuintla-Antigua.

Petén (Tikal)
Sinds begin augustus 2012 is er in het departement Petén een alarmerende toename van het aantal overvallen op toeristen die reizen tussen Flores en Tikal.

Rio Dulce / Livingston:
Voor reizen in Rio Dulce en Livingston (Izabal) wordt ontraden tussen zonsondergang en zonsopgang de rivier te bevaren als ook om zich ’s nachts op straat te begeven.

Overige gebieden:
Buiten bovengenoemde gebieden worden ook regelmatig (gewapende) overvallen gemeld in vrijwel alle toeristenplaatsen als Antigua, Quetzaltenango, Huehuetenango, Cerro de la Cruz bij Antigua en Petén (Tikal). Deze overvallen zijn gericht op toeristen die van en naar deze plekken reizen en gaan soms gepaard met fysiek geweld. Vaak zijn georganiseerde bendes (zogenaamde ‘Mara’s) betrokken bij de overvallen.

Actuele reisadviezen Guatemala

Bezoek altijd de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken voor de meest actuele reisadviezen voor je naar Guatemala reist: www.minbuza.nl/reizen-en-landen/reisadviezen

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739