vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Reisadvies Nigeria aangepast

Reiswaarschuwing Nigeria Het ministerie van Buitenlandse zaken heeft vandaag het reisadvies voor Nigeria aangepast. In het reisadvies zijn de rubrieken ‘Actualiteiten’, ‘Terrorisme’ en ‘Onveilige gebieden’ gewijzigd.

Op de website van BuZa staat de volgende tekst te lezen:

Actualiteiten

“Bij reizen en verblijf in Nigeria, inclusief de grote steden, wordt geadviseerd rekening te houden met aanhoudende risico’s van criminaliteit met inbegrip van berovingen en ontvoeringen.

In vooral noord en noordoostelijk Nigeria wordt geadviseerd rekening te houden met een aanhoudende hoge dreiging van etnisch en/of religieus getint terrorisme en gewelddadigheden, inclusief ontvoeringen van westerlingen (zie rubriek ‘Terrorisme’).

Blijvend wordt geadviseerd in heel Nigeria extra waakzaamheid te betrachten, grote menigte, demonstraties, samenscholingen en openbare evenementen te mijden, de berichtgeving in de media te volgen en zich te informeren over de actuele (lokale) ontwikkelingen alvorens af te reizen. 

Alle niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden, te weten naar de noordelijke deelstaten Bauchi, Gombe, de centraal gelegen deelstaten Plateau State (inclusief de hoofdstad Jos), Kaduna (inclusief de hoofdstad Kaduna) en Adamawa, het zuidoostelijke deel van de deelstaat Niger (met name in en rond de plaats Suleja), de stad Kano, de in de Nigerdelta gelegen zuidelijke deelstaten Akwa Ibom, Abia, Delta, Bayelsa, Rivers en de regio van het Bakassi schiereiland in het grensgebied met Kameroen. 

Alle reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden, te weten naar de noordelijke deelstaten Borno en Yobe. 

In de strijd tegen het terrorisme en ter verbetering van de veiligheidssituatie heeft de Nigeriaanse overheid op 31 december 2011 de noodtoestand afgekondigd voor een 15-tal provincies binnen enkele deelstaten in het noodoosten, met vergaande bevoegdheden tot ingrijpen door leger, politie en veiligheidsdiensten en tijdelijke sluiting van de landsgrenzen met Niger en Tsjaad in de desbetreffende grensprovincies. In verband met aanslagen zijn er in diverse deelstaten en plaatsen in het land tevens avondklokken ingesteld. U wordt geadviseerd de lokale media te raadplegen om u op de hoogte te stellen en te houden van tijden en plaatsen van eventuele avondklokken.

Terrorisme

U dient zich bewust te zijn van het wereldwijde verhoogde risico van terroristische aanslagen op doelen waar veel buitenlanders samenkomen. Terroristische doelen in Nigeria kunnen divers zijn en terroristische aanslagen kunnen in alle deelstaten voorkomen.

Reizigers wordt geadviseerd rekening te houden met een aanhoudende dreiging van etnisch en/of religieus getint terrorisme en gewelddadigheden, inclusief ontvoeringen van westerlingen, in vooral noord en noordoostelijk Nigeria.

Zo zijn er onder andere:

  • op 25 december 2011 aanslagen gepleegd op kerkgangers in een voorstad van Abuja en in Jos;
  • vond op 20 januari 2012 een serie bomaanslagen plaats in de stad Kano;
  • ontploften er bommen in de stad Kaduna op 7 en 14 februari 2012;
  • werden op 26 februari en 11 maart 2012 autobomaanslagen gepleegd op kerken in Jos;
  • zijn op 12 mei 2011 een Italiaanse en een Britse burger ontvoerd in de deelstaat Kebbi. Zij zijn op 8 maart 2012 vermoord in Sokoto;
  • is op 26 januari 2012 een Duitse burger ontvoerd in Kano. Deze Duitser is op 31 mei 2012 vermoord in Kano;
  • vonden op 10 juni 2012 bomaanslagen plaats op kerken in Jos;
  • vonden op 17 juni 2012 drie bomaanslagen op kerken plaats in Kaduna stad.

Ook in andere delen van Nigeria hebben zich recent aanslagen voorgedaan met een terroristisch oogmerk. Bij deze aanslagen zijn honderden doden en gewonden gevallen.

De meeste aanslagen zijn opgeëist door de Islamitische fundamentalistische beweging Boko Haram. Boko Haram woordvoerders hebben tegenover de media gedreigd met meer aanslagen. Het merendeel van de regelmatige aanslagen door Boko Haram en daarmee verwante groepen vindt plaats in het noorden en noordoosten van Nigeria, met name in de deelstaten Borno, Yobe maar ook in de deelstaten Bauchi, Gombe, Adamawa, Niger, Kano, Kaduna en Plateau, alsmede in de Federal Capital Territory (Abuja).

Nederlandse reizigers wordt blijvend geadviseerd in geheel Nigeria, ook in de hoofdstad Abuja, extra waakzaam te zijn voor het risico van aanslagen.

Onveilige gebieden

In heel Nigeria dient rekening gehouden te worden met de mogelijkheid van snelle veranderingen in de (lokale) veiligheidssituatie, waarbij geweldsincidenten zonder voorafgaande waarschuwing kunnen voorkomen.

In verband met regelmatige terroristische aanslagen en veiligheidsincidenten worden alle reizen naar bepaalde gebieden ontraden, te weten in de noordelijke deelstaten Borno en Yobe.

In verband met incidentele terroristische aanslagen, uitbarstingen van geweld, veel voorkomende (zware) criminaliteit inclusief ontvoeringen, of in sommige provincies en plaatsen een voortdurende gespannen situatie, worden alle niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden ontraden, te weten in de volgende deelstaten:

  • de noordelijke deelstaten Bauchi en Gombe;
  • de centraal gelegen deelstaat Plateau State, inclusief de hoofdstad Jos, Kaduna en Adamawa;
  • het aan de hoofdstad Abuja grenzende zuidoostelijke deel van de deelstaat Niger, met name in en rond de plaats Suleja;
  • de stad Kano;
  • de in de Nigerdelta gelegen zuidelijke deelstaten Akwa Ibom, Abia, Delta, Bayelsa, Rivers en de regio van het Bakassi schiereiland in het grensgebied met Kameroen.

In deze laatstgenoemde gebieden in de Nigerdelta bestaat een grote mate van gewapende criminaliteit en van politieke spanningen tussen de overheid en de lokale bevolking (en ook tussen de lokale bevolking onderling), die zonder voorafgaande waarschuwing kunnen uitlopen op gewelddadigheden met soms dodelijke afloop. Deze situatie komt mede voort uit meningsverschillen over de verdeling van de opbrengsten uit de olie- en gaswinning. Gewapende overvallen, schietpartijen en agressie op de openbare weg blijven met grote regelmaat voorkomen en vinden vooral na zonsondergang plaats. Ook worden er soms aanvallen uitgevoerd op residentiële compounds. Geadviseerd wordt, waar nodig, te zorgen voor vervoer via bewaakte konvooien. 

Reizigers die afreizen naar of voor werkzaamheden verblijven in deze gebieden in de Nigerdelta wordt het volgende aangeraden:

  • volg de veiligheidsrichtlijnen van het bedrijf waarvoor u werkzaam bent strikt op;
  • volg ontwikkelingen op de voet, zowel via goed geïnformeerde personen in uw omgeving als via de diverse nieuwsbronnen;
  • wees extra waakzaam op ongewone situaties in uw directe omgeving;
  • stel u voor iedere verplaatsing in het gebied goed op de hoogte van de actuele situatie op uw reisroute, en breng anderen op de hoogte van uw reisplannen.

In de kustwateren van Nigeria en met name de Nigerdelta komt regelmatig piraterij voor. Piraterij strekt zich uit tot op honderden kilometers uit de kust. Belangrijke doelen zijn schepen en incidenteel “off shore” olie- en gasinstallaties. Geadviseerd wordt om de veiligheidsrichtlijnen van het bedrijf waarvoor u op zee werkt nauwlettend te volgen.”

Actuele reisadviezen Nigeria

De bovenstaande tekst is slechts een samenvatting. Bezoek altijd de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken voor de meest actuele reisadviezen betreffende Nigeria: www.minbuza.nl/reizen-en-landen/reisadviezen

Reiswaarschuwingen en je reisverzekering

Het afreizen naar een land waarvoor een reiswaarschuwing geldt, kan ook consequenties hebben voor je reisverzekering. Zolang het Ministerie van buitenlandse Zaken je afraadt om naar een land te gaan, maar je gaat toch, dan is dit op eigen verantwoordelijkheid. Je reisverzekeraar vergoedt dan niet de kosten voor afbreking van je reis door de onlusten (molest) en kan je dan niet helpen om terug naar Nederland te komen.

Onlusten vallen niet onder de dekking van een reisverzekering, omdat het ‘molest’ betreft. Molest is vrijwel op alle verzekeringen uitgesloten. Moet je naar een onveilig gebied reizen voor je werk, bijvoorbeeld omdat je oorlogsfotograaf bent, neem dan contact met ons op. Er zijn verzekeraars waar je het molest risico wel kunt verzekeren.

Wat is verzekerd op je reisverzekering?

Ga je op reis naar een land waarvoor een reiswaarschuwing (negatief reisadvies) geldt? Dan zijn de normale zaken die met je reis te maken hebben, meestal wel verzekerd op je reisverzekering. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Je laptop wordt gestolen.
  • Je valt van een trap en breekt een been.
  • Je bagage komt niet aan.
  • Repatriëring (niet het gevolg van molest).

Er kunnen wel verschillen zijn per reisverzekeraar. Het is daarom raadzaam om, voordat je naar een gebied reist waarvoor een reiswaarschuwing geldt, contact op te nemen met je reisverzekeraar.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739