vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Reiswaarschuwing voor Nigeria

Reiswaarschuwing Nigeria Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op 13 januari 2012 een reiswaarschuwing afgegeven voor Nigeria.

Alle niet-essentiële reizen naar het West-Afrikaanse land worden ontraden. Dit is de op één na hoogste reiswaarschuwing die het ministerie afgeeft.

Maatschappelijke onrust in Nigeria

Reden voor het aangepaste reisadvies is de afschaffing van subsidies op benzine per 1 januari 2012; een maatregel die in heel Nigeria tot maatschappelijke onrust, verstoring van de openbare orde en veiligheid, demonstraties en stakingen leidt.

Ben je van plan naar Nigeria te reizen? Stel jezelf dan de vraag of een reis naar dit land verantwoord en noodzakelijk is. De vraag of de reis als essentieel kan worden aangemerkt kan je alleen zelf beantwoorden. Als je toch naar het gebied vertrekt voor essentiële doeleinden, is een zorgvuldige voorbereiding van de reis te allen tijde geboden.

Reizen ontraden

Al eerder deze maand ontraadde het Ministerie alle reizen naar het noorden van Nigeria vanwege een verhoogde dreiging van etnisch en/of religieus getint terrorisme en gewelddadigheden in het noorden van Nigeria door met name de Islamitische fundamentalistische beweging Boko Haram.

Reizigers moeten daarom onverkort rekening houden met een verhoogde dreiging van etnisch en/of religieus getint terrorisme en gewelddadigheden in Nigeria. Zo vond onder andere op 26 augustus 2011 een bomaanslag plaats op het VN-gebouw in Abuja en werd op 25 december 2011 een zelfmoordaanslag gepleegd op kerkgangers in een voorstad van Abuja. Ook in andere delen van Nigeria hebben zich aanslagen voorgedaan met een terroristisch oogmerk.

Noodtoestand

In de strijd tegen het terrorisme en ter verbetering van de veiligheidssituatie heeft de Nigeriaanse overheid op 31 december 2011 de noodtoestand afgekondigd voor een 15-tal provincies binnen deze deelstaten, met vergaande bevoegdheden tot ingrijpen door leger, politie en veiligheidsdiensten en tijdelijke sluiting van de landsgrenzen met Niger en Tsjaad in de desbetreffende grensprovincies.

Reizigers wordt geadviseerd rekening te houden met risico’s van verhoogde criminaliteit, berovingen en ontvoeringen, vooral in het zuiden en midden van Nigeria, inclusief de grote steden.

De meest actuele reisadviezen lees je op de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken: www.minbuza.nl/reizen-en-landen/reisadviezen/n/nigeria

Reiswaarschuwing en je reisverzekering

Het afreizen naar een land waarvoor een reiswaarschuwing geldt kan ook consequenties hebben voor je reisverzekering. Zolang het Ministerie van buitenlandse Zaken je afraadt om naar een land te gaan, maar je gaat toch, dan is dit op eigen verantwoordelijkheid. Je reisverzekeraar vergoedt dan niet de kosten voor afbreking van je reis door de onlusten (molest) en kan je dan niet helpen om terug naar Nederland te komen.

Onlusten vallen niet onder de dekking van een reisverzekering, omdat het ‘molest’ betreft. Molest is vrijwel op alle verzekeringen uitgesloten.

Wat is verzekerd op je reisverzekering?

Ga je op reis naar een land waarvoor een reiswaarschuwing (negatief reisadvies) geldt? Dan zijn de normale zaken die met je reis te maken hebben, meestal wel verzekerd op je reisverzekering. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Je laptop wordt gestolen.
  • Je valt van een trap en breekt een been.
  • Je bagage komt niet aan.
  • Repatriëring (niet het gevolg van molest).

Er kunnen wel verschillen zijn per reisverzekeraar. Het is daarom raadzaam om, voordat je naar een gebied reist waarvoor een reiswaarschuwing geldt, contact op te nemen met je reisverzekeraar.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739