vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Reizen tijdens zwangerschap

Reizen tijdens zwangerschap
Reizen tijdens zwangerschap

Indien je in verwachting bent en toch op reis of vakantie gaat, dien je met allerlei factoren rekening te houden. In dit artikel lees je een aantal algemene tips over verantwoord reizen tijdens je zwangerschap. Daarnaast lees je welke consequenties een zwangerschap heeft voor een reisverzekering.

Iedere zwangerschap kan anders verlopen. Een advies of richtlijnen kunnen per situatie verschillen. Bij twijfel dien je een deskundige te raadplegen.

Voorkeursperiode om te reizen

De beste periode om tijdens je zwangerschap te reizen ligt tussen de 16e en de 27e week. Indien je in je 28e zwangerschapsweek wenst te reizen, is dat je eigen keus. De verantwoordelijkheid daarvoor draag je zelf.

Zwangerschapskosten en een reisverzekering

Vrijwel alle reisverzekeringen sluiten kosten in verband met zwangerschap of bevalling uit. Alleen in het geval van ernstige complicaties of een levensbedreigende situatie kun je een beroep doen op je reisverzekering.

Een reis annuleren vanwege zwangerschap

Wanneer je een annuleringsverzekering hebt afgesloten is het bij de meeste reisverzekeraars mogelijk je reis te annuleren indien je zwanger bent geworden. Je dient dit veelal binnen drie werkdagen na vaststelling van de zwangerschap te melden aan je reisverzekeraar. Zorg voor een verklaring van een arts waaruit blijkt dat je zwanger bent. Je moet daarvoor bewijs te overleggen bij je reisverzekeraar.

Niet toegestaan te vliegen na 36 weken

Opmerkelijk is dat er geen internationale richtlijnen zijn voor wat betreft vliegen tijdens de zwangerschap. Bij een zwangerschap zonder complicaties mag je over het algemeen tot de 36e week vliegen. Je hebt hier dan geen doktersverklaring voor nodig. Indien je tussen de 36 en 38 weken zwanger bent is het bij sommige luchtvaartmaatschappijen nog wel mogelijk om te vliegen. De vliegtijd moet dan beperkt zijn tot maximaal vier uur. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen is vliegen tijdens de zwangerschap vanaf 36 weken niet meer toegestaan.

Maatregelen tijdens de vlucht

Gezien de lage luchtvochtigheid (8%) in de cabine, is het raadzaam om tijdens de vlucht extra veel te drinken. Probeer elk uur ook 15 minuten te bewegen om trombose te voorkomen. Verder is het belangrijk je stoelriem laag over het bekken te dragen.

Deskundig advies over vaccinaties

Gedurende een zwangerschap vermindert je afweersysteem, waardoor je lichaam minder op vaccinaties zal reageren. Maar enige bescherming is altijd beter dan helemaal geen bescherming. Levende vaccinaties mogen absoluut niet gegeven worden tijdens de zwangerschap. Dit zijn bijvoorbeeld inentingen tegen gele koorts, mazelen, bof en rode hond. Andere vaccinaties mogen wel gegeven worden. Laat je daarom goed adviseren door een deskundige.

Zorg voor voldoende zuurstof

Vermijd tijdens de zwangerschap situaties in je vakantie waarin er mogelijk weinig zuurstof beschikbaar is. Het is daarom af te raden om te gaan duiken of je op grote hoogte te begeven.

Verhoogd risico op infectieziekten

Als zwangere vrouw ben je extra kwetsbaar en daarom is het verstandig je goed te beschermen tegen infectieziekten. Zwangere vrouwen zijn vatbaarder en ziektes kunnen heftiger verlopen. Ziektes die gepaard gaan met koorts kunnen leiden tot een vroeggeboorte of miskraam. Sommige infectieziekten zijn zelfs schadelijk voor de vrucht.

Malaria erg gevaarlijk bij zwangerschap

Malaria is voor iedereen gevaarlijk, maar voor zwangere vrouwen een nog groter risico. Een reis naar een malariagebied is daarom af te raden. Tijdens de zwangerschap zijn de meeste anti-malariatabletten namelijk niet toegestaan. DEET, een bekend insectenwerend middel, mag slechts tot een percentage van 20 procent gegeven worden aan zwangere vrouwen. Normaliter adviseert de GGD een product met minimaal 30 procent DEET voor een optimale bescherming.

Een reisverzekering afsluiten?

Bij Reisverzekeringblog kun je zelf eenvoudig een reisverzekering van Allianz Global Assistance afsluiten.

Kortlopende reisverzekering afsluiten

Ga je op vakantie en wil je een reisverzekering afsluiten? Dat kan voordelig en het is zo geregeld. De getoonde premies zijn inclusief bagagedekking:

Let op! Ga je vaker per jaar op vakantie? Dan kan een doorlopende reisverzekering voordeliger zijn.


Doorlopende reisverzekering afsluiten

Ga je vaker per jaar op vakantie? Sluit dan hier een doorlopende reisverzekering af. Dat kan voordelig en het is zo geregeld.

Hier kan je zelf eenvoudig een doorlopende reisverzekering van Allianz Global Assistance afsluiten. Je ontvangt de polis direct per e-mail.

Doorlopende reisverzekering is al snel voordeliger!

Een doorlopende reisverzekering is meestal voordeliger wanneer je regelmatig op reis gaat of als je meer dan 18 dagen weg gaat. Voor samenwonenden of gezinnen met kinderen is de doorlopende reisverzekering al bij 10 reisdagen per persoon per jaar voordeliger dan een Kortlopende reisverzekering die je steeds per vakantie afsluit. Ben je alleenstaand, dan ben je al bij 31 reisdagen per jaar voordeliger uit met een doorlopende reisverzekering. Dit scheelt al gauw tientallen euro’s per jaar. Daarnaast is het ook nog eens gemakkelijk. Je hoeft namelijk niet iedere keer een eenmalige reisverzekering af te sluiten.

Partner en kinderen meeverzekerd

Het is mogelijk om ook je partner en/of kinderen mee te verzekeren op dezelfde polis. Vaak is dit gunstiger dan dat zij ieder apart een reisverzekering moeten afsluiten. Ook wanneer zij zonder jou op vakantie gaan, kunnen zij gebruik maken van deze doorlopende reisverzekering. Er zijn echter wel verschillen tussen de voorwaarden waaronder je de kinderen mee mag verzekeren. De ene reisverzekeraar stelt als eis dat een kind inwonend moet zijn, terwijl bij de andere reisverzekeraar een studerend kind dat uitwonend is ook nog meeverzekerd kan worden.

Vragen?

Heb je een vraag over reisverzekeringen en zwangerschap of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op: Telefoon 055-5400408 of stuur een e-mail: info@reisverzekeringblog.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Er zijn 3 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739