vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Tijdelijke ziektekostenverzekering voor buitenlanders

Komt er iemand uit het buitenland definitief naar Nederland? Bijvoorbeeld met een Machtiging tot Voorlopig Verblijf (MVV) of ben je in afwachting van een verblijfsvergunning? Dan ben je (nog) niet verzekerd via de Nederlandse basisverzekering. 

Natuurlijk wil jij wel dat jouw buitenlandse familielid of partner tegen ziektekosten verzekerd is in Nederland. Speciaal voor die groep is er de OOM Voorlopig Verblijf Nederland-verzekering. Daarmee is een buitenlandse gast in Nederland toch goed verzekerd tegen ziektekosten.

Ziektekostenverzekering voor buitenlanders in het kort

Tijdelijke ziektekostenverzekering voor buitenlanders
Tijdelijke ziektekostenverzekering voor buitenlanders

Dit zijn de belangrijkste kenmerken van de OOM Voorlopig Verblijf Nederland-verzekering:

 • Een tijdelijke ziektekostenverzekering voor o.a. huisarts, specialist, medicijnen en ziekenhuis.
 • De looptijd is maximaal 12 maanden (je kan deze termijn verlengen door de verzekering opnieuw af te sluiten).
 • Voor iedereen die in afwachting is van een verblijfsvergunning.
 • Ook geschikt voor Nederlanders in het buitenland die tijdelijk naar Nederland terugkeren.
 • Premie ziektekostenverzekering vanaf €80,- per maand.
 • Deze ziektekostenverzekering voldoet aan de eisen van het MVV-visum.
 • Je kan tandartskosten en aansprakelijkheid meeverzekeren.

Voor wie is de verzekering geschikt?

Kom je naar Nederland om hier te wonen of te werken, maar heb je nog geen toegang tot Nederlandse basisverzekering? Dan biedt de OOM Voorlopig Verblijf Nederland-verzekering uitgebreide dekking voor medische kosten. Deze verzekering voldoet aan de eisen van het MVV-visum. Deze tijdelijke ziektekosten is niet alleen voor buitenlanders. Je kunt de verzekering ook afsluiten als je de Nederlandse nationaliteit hebt en tijdelijk naar Nederland terugkeert.

Wil je de OOM Voorlopig Verblijf Nederland-verzekering afsluiten? Dan kan dat alleen als de aanvrager de Nederlandse nationaliteit en een Nederlands correspondentieadres heeft. De verzekerde mag uiteraard wel een buitenlandse nationaliteit hebben.

Wat vergoedt de tijdelijke ziektekostenverzekering?

De OOM Voorlopig Verblijf Nederland-ziektekostenverzekering biedt uitgebreide dekking voor ziektekosten. De verzekering vergoedt medisch noodzakelijke kosten voor onder andere:

 • Huisarts.
 • Genees- en verbandmiddelen.
 • Specialistische zorg.
 • Ziekenhuisopname.
 • Tandheelkundige kosten na een ongeval tot €350,-.

Voor deze ziektekostenverzekering heb je een verplicht eigen risico van €200,-. Bovendien geldt soms een maximale vergoeding of een maximaal aantal behandelingen (lees daarvoor de verzekeringsvoorwaarden). Het is ook mogelijk om de volgende aanvullende verzekeringen af te sluiten:

 • OOM Tandartsdekking; vergoedt medisch noodzakelijke tandartskosten die niet het gevolg zijn van een ongeval. Je hebt geen eigen risico.
 • Aansprakelijkheidsverzekering voor schade tot € 1.250.000,-. die je toebrengt aan personen of zaken in Nederland.

Wat dekt deze verzekering niet?

Niet alle medische kosten vallen onder de OOM Voorlopig Verblijf Nederland-verzekering. Je krijgt geen vergoeding als je kosten maakt voor een zwangerschap of bevalling (inclusief kraamzorg). Dat geldt ook als er sprake is van een miskraam of andere complicaties.

Wat kost deze verzekering?

Hieronder lees je wat de verzekering moet kosten. De premie kan je per maand betalen.

Premie OOM Voorlopig Verblijf Nederland-verzekering

LeeftijdPremie (maand)Eigen risicoMax. looptijd
0 t/m 39 jaar€ 80,00€ 200,-12 maanden
40 t/m 54 jaar € 120,00€ 200,-12 maanden
55 t/m 69 jaar € 180,00€ 200,-12 maanden
De minimale premie per verzekerde periode is € 25,-
De premie voor de OOM Tandarts-dekking is € 19,50 per maand.
Aansprakelijkheidsverzekering is de premie voor één persoon € 5,45 per maand, voor twee of meer personen € 10,89 per maand.

Hoe lang is de verzekering geldig?

Je kan de OOM Voorlopig Verblijf Nederland-Verzekering afsluiten als je op de ingangsdatum van de verzekering 69 jaar of jonger bent. Je kiest zelf hoe lang de verzekering loopt, tot maximaal twaalf maanden. Daarna kan je (zolang je 69 jaar of jonger bent) de verzekering opnieuw afsluiten. Ben je 70 jaar of ouder? Dan is de OOM Schengen Visitor-verzekering de beste optie.

Er kan gekozen worden uit drie betaalperiodes, OOM Verzekeringen kent geen premietoeslag voor betalen in termijnen:

 • ineens betalen voor de gehele verzekerde periode;
 • per half jaar;
 • per kwartaal.

Terugbetaling van premie

Je gaat de verzekering aan voor maximaal 12 maanden of korter als jij dat wenst. Je kunt de verzekering tijdens de looptijd ook opzeggen, als het gaat om een van deze vier situaties:

 • een visumaanvraag wordt geweigerd;
 • een verblijfsvergunning is afgegeven;
 • een verblijfsvergunning wordt geweigerd en verzekerde verlaat het dekkingsgebied;
 • verzekerde komt tijdens de looptijd van de verzekering te overlijden.

In deze gevallen moet je een schriftelijk verzoek indienen (mag per e-mail) inclusief een kopie van de verblijfsvergunning of de afwijzingsbrief van de visumaanvraag/verblijfsvergunning of een bewijs van overlijden.

Hoe kan je de verzekering afsluiten?

Je kan online de OOM Voorlopig Verblijf Nederland-verzekering afsluiten. Voor de ziektekostenverzekering geldt medische acceptatie. Dat betekent dat de verzekerde vooraf enkele vragen moet beantwoorden over zijn/haar gezondheid en medische situatie. De verzekeraar zal op basis daarvan beoordelen of zij de persoon kunnen verzekeren. Het kan zijn dat de verzekeraar je tegen aangepaste voorwaarden wil verzekeren.

Je ontvangt de polis binnen tien werkdagen nadat de premie op de bankrekening van de verzekeraar is is bijgeschreven.

Vragen?

Heb je vragen over een Voorlopig Verblijf-Nederland-verzekering? Neem dan contact met ons op: Telefoon 055-5400408 (09.00 -12.00 uur) of stuur een e-mail: info@reisverzekeringblog.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Er is één reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739