vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Visumvertegenwoordiging: Visumaanvragen voor Nederland afgehandeld door ander Schengenland

Duitsland wil aanpassing schengenverdrag

Wanneer je een visum voor Nederland aanvraagt, kan je geconfronteerd worden met het begrip: ‘visumvertegenwoordiging’.

Schengenvisum

Wereldwijd worden op diverse plaatsen een Schengenvisum aangevraagd door mensen die naar Nederland willen reizen. Soms worden deze visumaanvragen in behandeling genomen door een ander Schengenland. Omgekeerd behandelt Nederland ook visumaanvragen voor bezoek aan een ander Schengenland. Dit wordt ‘visumvertegenwoordiging’ genoemd.

Visumvertegenwoordiging: verantwoordelijkheid naar ander Schengenland

Een Schengenvisum geeft toegang tot het gehele Schengengebied (uitzonderingen daargelaten). Een visum wordt afgegeven op de ambassade van een van de Schengenlanden in het visumplichtige land. Normaal gesproken is de hoofdbestemming bepalend voor welk Schengenland een visumaanvraag behandelt. Bij visumvertegenwoordiging is deze verantwoordelijkheid verlegd naar een ander Schengenland, namelijk het land dat de hoofdbestemming vertegenwoordigt. Bij vragen of bij eventuele klachten moet men dan ook bij dat andere Schengenland terecht.

De Schengen regelgeving biedt deze mogelijkheid van visumvertegenwoordiging. Nederland past deze werkwijze vooral toe op locaties waar het geen eigen diplomatieke vertegenwoordiging heeft of te weinig capaciteit heeft voor een visumafdeling. Dit is in het belang van de visumaanvrager die zodoende minder ver hoeft te reizen. Deze vorm van samenwerking is een stap in de richting van gemeenschappelijke Schengen visumkantoren.

Voorbeelden visumvertegenwoordiging

Enkele voorbeelden: op Fiji heeft Nederland geen ambassade en behandelt Frankrijk daar de aanvraag voor een Schengenvisum voor Nederland, waarbij Frankrijk het visum ook kan weigeren. In Armenië, waar Nederland ook geen ambassade heeft, geeft Duitsland visa voor Nederland af maar worden de visumweigeringen opgesteld door een Nederlandse ambassade in de regio – die vervolgens wel wordt overhandigd door de Duitse ambassade.

Visum weigeringsbeschikking

Bij een weigering gebruiken alle Schengenlanden hetzelfde formulier, waarin ook de reden van weigering wordt aangegeven. In dit formulier staat vermeld waar men eventueel een bezwaar kan indienen tegen de weigeringsbeschikking. Een andere mogelijkheid is om opnieuw een visum aanvraag in te dienen met (nieuwe) ondersteunende documenten.

In principe weigert het vertegenwoordigende Schengenland. Men kan en dient daar ook in beroep te gaan. In enkele gevallen (bij vertegenwoordiging door Duitsland, Noorwegen, Denemarken) zijn er andere afspraken gemaakt. Het dossier wordt doorgestuurd naar het vertegenwoordigde Schengenland die de weigeringsbeschikking maakt.

Visumvertegenwoordiging geldt alleen voor Schengen visa, voor kort verblijf. Voor lang verblijf (MVV en voor Caribische visa) moet men naar de visumafdeling van een Nederlandse ambassade.

Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reisverzekering voor Schengenvisum

Wil je meer informatie over reisverzekeringen voor een Schengenvisum? Lees dan onze vragen en antwoorden: Reisverzekering voor Schengenvisum

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739