vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Allianz: Welke verzekering voor een huurauto in het buitenland? Lees nuttige tips en informatie over autohuur!

CTAlogo 1

Allianz Eigen Risico Huurauto Verzekering

Bereken hoeveel jij bespaart met de huurauto verzekering van Allianz.

  Wereldwijd verzekerd (ook in Nederland).

  Voor huurauto of huurcamper.

  Eigen risico én borg verzekerd tot max. €6.000,-

  Scherpe premie: goedkoper dan afkopen bij verhuurbedrijf

Al v.a. €6,75 per dag goed verzekerd!

Een huurauto in het buitenland en de verzekering, hoe zit dat precies? Welke risico’s loop ik? En hoe kan ik me aanvullend verzekeren, zodat ik geen financiële risico loop bij het huren van een auto tijdens mijn vakantie?

Een auto huren in het buitenland is natuurlijk leuk, het biedt jouw vrijheid en flexibiliteit. Je bent niet afhankelijk van het openbaar vervoer of een dure taxi. Toch moet je goed opletten als je in het buitenland een auto gaat huren, want de prijzen van huurauto’s variëren sterk en zijn afhankelijk van de gekozen verzekeringen. De Consumentenbond krijgt dan ook regelmatig klachten over autohuur in het buitenland, zoals over extra kosten achteraf. Bekijk waar je op moet letten bij het boeken, verzekeren en afhalen van de huurauto.

Als je een auto gaat huren in het buitenland, dan is het raadzaam om na te gaan of alle verplichte verzekeringen standaard bij de huurprijs inbegrepen zitten. Soms lijkt de prijs voor autohuur van een buitenlandse verhuurder erg voordelig, echter als de verplichte verzekeringen er niet in zijn opgenomen, dan betaal je alsnog meer. Vooral bij lokale aanbieders kunnen de tarieven laag zijn doordat verzekeringen ontbreken.

Auto huren: autoverhuurbedrijf, bemiddelaar of tussenpersoon

Wanneer je een auto huurt in het buitenland, moet je onderscheid maken tussen autoverhuurbedrijven en bemiddelaars of tussenpersonen. De bemiddelaars leveren je zelf geen huurauto, maar boeken in jouw naam bij het verhuurbedrijf. Zo kun je vaak bij de balie van je hotel of de hostess van je reisorganisatie een auto huren. Zij krijgen daar provisie voor. Bij een geschil is het verhuurbedrijf verantwoordelijk voor de nakoming van het contract, tenzij het contract anders bepaalt.

Huurauto verzekering buitenland: veel misverstanden

Er zijn nogal wat misverstanden over de verzekering van een huurauto in het buitenland. Allereerst is deze nooit verzekerd op jouw huidige autoverzekering. De autoverhuurder is verantwoordelijk voor de verzekering van de auto. Voor de EU zijn er duidelijke regels over autohuur. Elke autoverhuurder moet een verzekering bieden tegen wettelijke of burgerlijke aansprakelijkheid die geldig is in alle EU-landen. Deze verzekering moet zijn inbegrepen in de prijs.

Daarnaast kun je vrijwillig nog andere verzekeringen afsluiten, bijvoorbeeld voor de afkoop van het eigen risico, een inzittendenverzekering of een verzekering tegen voertuigschade, diefstal/inbraak, vandalisme en/of voor juridische bijstand. Zorg dat je weet voor welke schade je verzekerd bent. Dit wordt doorgaans in de contractvoorwaarden vermeld.

Reisverzekering: geen dekking voor een huurauto

Een reisverzekering biedt nooit dekking voor schade aan een huurauto (ook niet bij een gehuurde scooter, motor of quad). Schade aan een huurauto is dus altijd uitgesloten op een reisverzekering. Diefstal of schade aan de huurauto valt niet onder de dekking van je reisverzekering. Er bestaat wel een reisverzekering met pechhulp voor je auto, maar deze dekt ook geen schade aan je auto. Wel is mogelijk om met een verzekering je eigen risico en borg van een huurauto af te kopen.

Welke verzekering voor een huurauto in het buitenland?
Welke verzekering voor een huurauto in het buitenland?

Welke verzekering voor een huurauto in het buitenland?

Waar je wel op moet letten als je een auto gaat huren is dat deze minimaal een WA-verzekering (liability insurance) heeft. Deze verzekering biedt dekking voor de schade die je aan anderen toebrengt en waarvoor jij aansprakelijk bent. Een WA-verzekering is in Europa (EU) trouwens ook wettelijk verplicht. Maar pas op! Met alleen een WA-verzekering loop je een groot financieel risico. Bijna alle huurauto’s in het buitenland zijn vrij nieuw. Bij schade door schuld of diefstal moet jij dan de huurauto vergoeden. Dat kan in de tienduizenden euro’s lopen. Zorg daarom dat je huurauto in het buitenland altijd WA + Casco (All-Risk) verzekerd is, zo niet dan loop je een groot financieel risico!

Een WA + Casco dekking, ook wel Allrisk genoemd, vergoedt de meeste schade aan jouw (huur)auto, maar niet alles. Daarom is er dan ook sprake van een eigen risico bij autohuur. Let bij het afsluiten van een cascoverzekering voor je huurauto daarom op de hoogte van het eigen risico. De hoogte van het eigen risico kan, afhankelijk van het voertuig, oplopen tot duizend euro of meer. Omdat veel schades, zoals diefstal van de huurauto, ruitschade, interieurschade, lakschade, schade aan wielen en banden, niet verzekerd zijn en dus onder het eigen risico vallen, is het verstandig om het eigen risico te verzekeren. Bijvoorbeeld met de Eigen Risico Verzekering Autohuur van Allianz.

Verzekeringen bij huurauto’s: wat betekenen de afkortingen?

Op een Engelstalig internationaal huurcontract staan meestal de volgende afkortingen voor de verschillende (aanvullende) autoverzekeringen, maar wat betekenen die afkortingen?

 • ALI (Additional Liability Insurance) of LIS (Liability Insurance Supplement): Verhoging van de WA aansprakelijkheid tot een bepaald maximum bedrag.
 • CDW (Collision Damage Waiver): Vergelijkbaar met de cascoverzekering. De CDW beperkt de aansprakelijkheid voor schade aan het gehuurde voertuig.
 • LDW (Loss Damage Waiver: Zelfde als CDW aangevuld met dekking van diefstal en vandalisme.
 • SCDW (Super CDW): Allriskverzekering met bijzonder laag of geen eigen risico.
 • PAI (Personal Accident Insurance): Inzittendenverzekering voor letsel of overlijden.
 • PEP (Personal Effects Protection) en PEC (Personal Effects Coverage): Bagageverzekering.
 • PERSPRO/CCP (Carefree Personal Protection): Is een personen- en bagageverzekering met extra dekking voor medische hulp in noodsituaties.
 • TPI (Third Party Insurance): Vergelijkbaar met een WA-verzekering.
 • TP (Theft Protection) of THW (Theft Waiver): Diefstalverzekering, vaak met eigen risico.
 • STP (Super TP): Diefstalverzekering met bijzonder laag of geen eigen risico.
 • UMP (Uninsured Motorist Protection): Een aanvullende verzekering in geval van letsel of overlijden door onverzekerde of na ongeval doorgereden tegenpartij.

Kijk goed in de huurvoorwaarden welke schade is uitgesloten en dus voor eigen rekening blijft. Soms staat er zelfs in de voorwaarden dat schade na een verkeersovertreding is uitgesloten. Verder moet je geen andere personen in de auto laten rijden, dan degene die genoemd staan op de huurovereenkomst, anders geldt de verzekering niet en moet je zelf alle kosten betalen.

Wat moet ik weten als ik in het buitenland een auto wil huren?

Zorg ervoor dat je:

 • Weet voor hoeveel je aansprakelijk kan worden gesteld in geval van een ongeval.
 • De auto zorgvuldig controleert (met een werknemer van het verhuurbedrijf erbij) wanneer je de auto afhaalt en terugbrengt. Maak foto’s van beschadigingen.
 • Voordat je het verhuurbedrijf verlaat, een schriftelijke verklaring krijgt dat je de auto in goede staat hebt teruggebracht.

Wat te doen met het eigen risico op een huurauto?

Het eigen risico bij een huurauto is het bedrag dat je moet betalen wanneer jouw huurauto beschadigd raakt of gestolen wordt. Dit eigen risico dekt het eerste deel van de kosten. Als de schade beperkt is, en betaal je slechts een deel van je eigen risico. Wanneer de kosten hoog zijn, betaal je het volledige eigen risico, en het autoverhuurbedrijf neemt het restant voor zijn rekening. Zelfs als jouw huurauto een cascoverzekering en een diefstalverzekering heeft, is er sprake van een eigen risico. Autoverhuurders hanteren om twee redenen een eigen risico:

 • Het is gebleken dat bestuurders van huurauto’s er voorzichtiger mee omspringen als zij een eigen risico hebben bij schade.
 • De verzekering van een huurauto kent een hoge premie, met een eigen risico kan het verhuurbedrijf de premie enigszins verlagen (net zoals bij je eigen autoverzekering, een eigen risico premiekorting oplevert).

Een eigen risico voor schade of diefstal van een huurauto kan variëren van € 600 tot meer dan € 4.000,-. Het bedrag hangt af van het type auto, het land waar je de auto huurt en het autoverhuurbedrijf. Meestal geldt: hoe hoger de huurprijs, hoe hoger het eigen risico.

Wanneer moet je het eigen risico van een huurauto betalen?

Elk autoverhuurbedrijf heeft zijn eigen voorwaarden, maar meestal dekt de cascoverzekering de kosten bij schade aan de huurauto. De diefstalverzekering dekt de kosten voor het vervangen van de huurauto wanneer deze gestolen wordt. De cascoverzekering dekt niet alle schade aan de huurauto. De verzekering dekt vooral schade aan de carrosserie, maar over het algemeen niet aan bijvoorbeeld de banden, het interieur, ramen of spiegels.

Denk er ook aan dat als jij je niet houdt aan de huurvoorwaarden van de auto of erg roekeloos of onvoorzichtig bent, de verzekering van de huurauto niets uitkeert en je zelf daarvoor moet opdraaien. Bijvoorbeeld als je met een slok op een ongeluk veroorzaakt. Of off-road gaat rijden terwijl dat niet is toegestaan.

Als je de huurauto weer inlevert, zal de verhuurder kijken of er geen schade aan het voertuig is ontstaan door jouw toedoen. Dat hoeft niet alleen schade aan de carrosserie te zijn. Ook schade aan banden, ramen, spiegels, bekleding of het interieur kan ervoor zorgen dat je eigen risico of borg geheel of gedeeltelijk wordt ingehouden.

Hoe kun je het eigen risico van een huurauto verzekeren?

Zoals je kan lezen is het verstandig om je eigen risico te verzekeren. Daardoor loop je niet het risico bijvoorbeeld € 3.500, – te moeten betalen in het ergste geval. Zorgeloos een auto huren kan met de Eigen Risico Verzekering Autohuur van Allianz Global Assistance. Daarmee koop je het eigen risico en de borg van de huurauto af. Voor slechts € 6,75 per dag is jouw eigen risico en borg tot maximaal € 6.000,- gedekt. De Eigen Risico Verzekering voor huurauto is een aanvullende verzekering om het eigen risico van een cascoverzekering af te dekken. Een voorwaarde voor deze verzekering is wel dat het voertuig casco is verzekerd.

De voordelen van een Allianz huurauto verzekering:

✔   Eigen risico huurauto volledig vergoed bij diefstal en schade.

✔   Ook de ingehouden borg van je huurauto krijg je terug.

✔   Geschikt voor het huren van auto of camper.

✔   Snelle en eerlijke schadebehandeling.

✔   Wereldwijd in het buitenland verzekerd.

Premie huurauto verzekering Allianz

Bekijk hier de premies voor deze huurauto verzekering:

Premies Eigen Risico Verzekering Autohuur
Premies Eigen Risico Verzekering Autohuur
PremieHuurautoHuurcamper
Europa€6,75€15,-
Wereld exclusief de VS en Canada€6,75€15,-
Wereld inclusief de VS en Canada€6,75€17,50
Getoonde bedragen zijn exclusief assurantiebelasting. Je hoeft geen poliskosten te betalen. Er geldt een minimumpremie van 5 dagen.

Huurauto verzekering van Allianz

De verzekering van Allianz voor een huurauto in het buitenland, dekt bij diefstal of schade aan de huurauto of huurcamper het eigen risico en/of de ingehouden borg. Een ideale verzekering voor een onbezorgde (auto)vakantie.

Let op: de Eigen Risico Verzekering Autohuur vergoedt alleen het eigen risico van schade die onder de dekking valt van de cascoverzekering. Dus zorg er voor dat je huurauto in het buitenland altijd een volledige cascoverzekering heeft (alleen WA of WA extra is niet voldoende).

Sluit nu de verzekering voor een huurauto in buitenland af en profiteer direct van de vele voordelen!

Schade aan je huurauto tot maximaal € 6.000,- verzekerd!

De huurauto verzekering dekt bij diefstal of schade aan de huurauto of huurcamper het eigen risico en/of de ingehouden borg. Waar ook ter wereld! Je kunt de huurauto maximaal 45 aaneengesloten dagen verzekeren. De persoon die in het huurcontract staat vermeld, is verzekerd. Daarmee is deze huurauto verzekering een voordelige en ideale verzekering voor een onbezorgde vakantie in het buitenland.

GebeurtenisDekking
Autohuur of camperhuur?Ja, maximaal € 6.000,-
Eigen risico?Ja, maximaal € 6.000,-
Borg?Ja, maximaal € 6.000,-
Diefstal voertuig?Ja, maximaal € 6.000,-
Schade aan ruiten?Ja, maximaal € 6.000,-
Schade aan de lak?Ja, maximaal € 6.000,-
Schade aan banden/wielen?Ja, maximaal € 6.000,-
Schade aan onderzijde?Ja, maximaal € 6.000,-
Schade aan het dak?Ja, maximaal € 6.000,-
Schade aan het interieur?Autohuur: Ja, maximaal € 6.000,-
Camperhuur: Nee, valt niet onder de dekking.
Schade bij achteruit rijden?Ja, maximaal € 6.000,-
Wereldwijde dekking?Ja, zoals vermeld in de huurovereenkomst.
Let op: Zowel de huurauto als de huurcamper moeten volledig casco verzekerd zijn!

Eigen Risico Verzekering voor een huurauto toegelicht

De Eigen Risico Verzekering Autohuur van Allianz Global Assistance geeft jou een prettig gevoel bij het huren van een auto in het buitenland. Want mocht er schade zijn aan het door jouw gehuurde voertuig (ook al is het niet je schuld), dan brengt de verhuurder je eigen risico in rekening. Dat kan zelfs al bij een lekke band. Vaak wordt deze ingehouden van de borg die al betaald is. Dit bedrag ben je dan kwijt, ook al is de huurauto bij de verhuurder goed verzekerd! Ook als jij niet degene bent die de schade heeft veroorzaakt, bijvoorbeeld omdat iemand anders jou heeft aangereden, moet je dit eigen risico betalen. Je loopt dus zonder verzekering altijd een financieel risico. Autoverhuurbedrijven bieden je vaak ter plekke de mogelijkheid om het eigen risico af te kopen, maar dat een nogal dure verzekering en een verdienmodel voor de verhuurder.

Een beter alternatief is de Verzekering huurauto buitenland van Allianz die jouw eigen risico en borg verzekerd. Deze extra verzekering, biedt jouw de beste voorwaarden tegen de laagste premie.

Eigen risico van je huurauto

Als je een auto of camper huurt, dan is het verplicht dat deze een cascoverzekering heeft. Bij sommige verhuurmaatschappijen zit deze verzekering in de huurprijs, maar het kan ook zijn dat je deze apart moet afsluiten. In de meeste gevallen zit er een eigen risico op deze cascoverzekering. Als je schade hebt aan de gehuurde auto of camper, moet je dit eigen risico zelf betalen. Met de Eigen Risico Verzekering Autohuur is dit risico gedekt tot maximaal € 6.000,-.

Borg van je huurauto

Kijk goed in de Engelstalige huurvoorwaarden welke schade is uitgesloten en dus voor eigen rekening blijft. Soms staat er zelfs in de voorwaarden dat schade na een verkeersovertreding is uitgesloten. Verder moet je geen andere personen in de huurauto laten rijden, dan degene die genoemd staan op de huurovereenkomst, anders geldt de verzekering niet en moet je zelf alle kosten betalen.

12 tips om veilig een auto te huren tijdens je vakantie

 1. Bekijk online reviews over de autoverhuurder – zijn er klachten over de autoverhuurder, begin er dan niet aan en zoek een andere.
 2. Controleer de verzekeringen en huurvoorwaarden – waar ben je wel en niet voor verzekerd? Welke huurvoorwaarden gelden er? Huurvoorwaarden niet leesbaar omdat ze in een vreemde taal zijn? Ga niet in zee met deze partij.
 3. Check de leeftijdsgrens van de bestuurders en een eventuele toeslag – ben je een jonge of oude bestuurder? Dan geldt er mogelijk een toeslag, controleer dit.
 4. Zijn er meer bestuurders van de huurauto? Mogelijk dat er extra kosten gelden voor tweede bestuurders van de huurauto.
 5. Check regels voor brandstof en tankinhoud – zowel bij het ophalen als wegbrengen. Kijk of de huurauto is afgetankt.
 6. Controleer de hoogte eigen risico – hoeveel is het eigen risico en wanneer wordt dit ingehouden?
 7. Check de hoogte van de borg – hoeveel is de borg? Hoe moet je deze voldoen? Heb je creditcard?
 8. Controleer wanneer de borgsom in rekening wordt gebracht – Voorkom dat er achteraf nog een bedrag van je creditcard wordt afgeschreven.
 9. Vraag en lees wat je moet bij nood en ongevallen – verkeerd handelen kan leiden tot extra kosten.
 10. Ga na in welke landen en gebieden je met het gehuurde voertuig mag rijden – denk er aan dat als jij je niet houdt aan deze regels je onverzekerd bent.
 11. Check ophaal- en terugbreng tijd van de huurauto – kom je te laat dan betaal je zomaar een extra huurdag.
 12. Controleer of er een maximum aantal kilometers geldt – extra kilometers worden in rekening gebracht en kunnen behoorlijk duur zijn.

Veelgestelde vragen over de huurauto verzekering van Allianz

Hieronder lees je veelgestelde vragen en antwoorden.

Wat is een verzekering voor een huurauto in het buitenland?

Bij het huren van een auto of camper betaal je vaak borg en moet je verplicht een (casco)verzekering afsluiten met een eigen risico. Bij diefstal van of schade aan het gehuurde voertuig, betaal je dan vaak zelf het eigen risico. En bij schade krijg je de borg niet terug van de verhuurder. Wanneer je de Eigen Risico Verzekering Autohuur hebt afgesloten, ontvang jij in dit soort situaties een vergoeding voor de borg en het eigen risico.

Wat kost de huurauto verzekering van Allianz?

Bij de huur van een auto kost de verzekering € 6,75 per dag. Dit bedrag is exclusief assurantiebelasting. Voor deze verzekering betaal je bovendien geen poliskosten. In de meeste gevallen ben je met de huurauto verzekering dan ook goedkoper uit dan bij de lokale verhuurder.

Hoe zit het met schade aan ruiten, lak, interieur, etc?

Bij autohuur is ruitschade, lakschade, schade aan de onderkant van het voertuig of schade aan het interieur ook gedekt wanneer deze van de borg wordt ingehouden.

Wat is verzekerd op de huurauto verzekering van Allianz?

Je ontvangt een vergoeding van het eigen risico dat de verhuurder jou in rekening brengt bij diefstal of schade aan een gehuurde auto of camper.
Verzekerd bedrag: Allianz Global Assistance vergoedt maximaal € 6.000
Eigen risico: Als je een auto of camper huurt, dan is het verplicht dat deze een cascoverzekering heeft. In de meeste gevallen zit er een eigen risico op deze cascoverzekering. Met de Eigen Risico Verzekering Autohuur is dit eigen risico verzekerd.
Borg: Bij het huren van een auto of camper betaal je een waarborgsom, meestal met een creditcard. Inhouding van deze borg bij diefstal of schade aan de auto is verzekerd.

Waarom zou ik een huurauto verzekering al in Nederland afsluiten?

Als je vooraf een eigen risico verzekering afsluit, dan kun je rustig de prijzen van verschillende verzekeringen vergelijken. Een veelgehoorde klacht bij autohuur is de agressieve verkoop van verzekeringen op de afhaallocatie. Verhuurders zetten hun klanten eigenlijk in alle mogelijke opzichten zonder blikken of blozen op het verkeerde been, en misleiden daarbij soms ronduit (Bron: Consumentenbond).

Welke voertuigen kan ik verzekeren?

Het is mogelijk om gehuurde personenauto’s (merk en type maakt niet uit) en zelfs campers te verzekeren. Je kunt de huurauto maximaal 45 aaneengesloten dagen verzekeren. De persoon die in het huurcontract staat vermeld, is verzekerd.

Waar is de huurauto verzekering geldig en wanneer gaat de verzekering in?

De Eigen Risico Verzekering Autohuur is wereldwijd geldig. Je bent verzekerd tijdens de periode dat je een auto of camper huurt. De ingangsdatum en einddatum staan op het huurcontract. De verzekering is geldig tot maximaal 45 aaneengesloten dagen.

Wat als ik schade heb aan mijn huurauto?

Als je schade hebt gehad aan je huurauto, dan heb je het eigen risico zelf betaald of is de borg ingehouden. Dit bedrag wil je natuurlijk zo snel mogelijk na je reis terug ontvangen. Allianz bekijkt altijd de situatie waarin de schade is ontstaan om schade zo eerlijk mogelijk te behandelen. Meld je schade online of met de post via een schade aangifteformulier. Zij streven ernaar je schade aangifte binnen 10 werkdagen af te handelen.

Huurauto verzekering van Allianz

Vragen?

Heb je een vraag over de huurauto verzekering van Allianz? Stuur een e-mail info@reisverzekeringblog.nl of bel: 055 540 04 08 (van 09.00 – 12.00 uur op werkdagen).

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Reacties zijn niet (meer) mogelijk.

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739