vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Wat is het Visum Informatiesysteem voor Schengen?

VIS-schengen

Visum Informatiesysteem voor Schengen

Wie een visum voor Nederland aanvraagt, de formele naam hiervan is een Visum Kort Verblijf (ook wel Schengenvisum genoemd), krijgt te maken met het Visum Informatiesysteem. Maar wat is dat precies?

Visum Informatiesysteem (VIS)

Het Visum Informatiesysteem, kortweg VIS genoemd, is een registratie van visa die uitgegeven worden om naar de Europese Unie te reizen en sinds 2004 operationeel. Stel dat jouw buitenlandse partner naar Nederland wil reizen, dan moet zij bij de Nederlandse ambassade in het land van herkomst een Schengenvisum aanvragen.

Bij de visumaanvraag moet men een aantal gegevens verstrekken waaronder een foto en de afgifte van vingerafdrukken. Deze gegevens worden gedurende vijf jaar in het VIS, een Europese databank gevestigd in het Franse Straatsburg, opgeslagen (met een back-up in Oostenrijk). Verwacht wordt dat het VIS op volle capaciteit 70 miljoen biometrische gegevens zal bevatten.

Het VIS heeft tot doel visumfraude en visumshoppen te voorkomen en moet helpen bij de identificatie van vreemdelingen in het Schengengebied.

Politie, justitie, de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) en bijzondere opsporingsdiensten hebben toegang tot de Nederlandse kopie van het VIS. Deze is weer gekoppeld aan de databank met de vingerafdrukken van alle vluchtelingen die in Nederland asiel aanvragen.

Schengen-informatiesysteem (SIS)

Naast het VIS is er nog een centrale database die met Schengen te maken heeft, dat is het Schengen-informatiesysteem (SIS). Dit geautomatiseerd register geeft de politie en justitiële autoriteiten in elk van de Schengen-landen permanent inzicht in de internationale opsporingsinformatie van de andere Schengenlanden.

Dit systeem is tot stand gekomen ter compensatie van de weggevallen grenscontroles aan de binnengrenzen in het Schengen-gebied. Hiervoor werd een verdergaande samenwerking op het gebied van de politiële en justitiële taken nodig geacht. Het SIS is één van de instrumenten daartoe, de juridische basis voor het systeem ligt in de Schengen Uitvoeringsovereenkomst uit 1990.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739