vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Annuleringsverzekering bij een negatief reisadvies

Annuleringsverzekering bij een negatief reisadvies
Annuleringsverzekering bij een negatief reisadvies

Veel reizigers denken dat een gewijzigd of negatief reisadvies (code oranje of rood) een geldige reden is om een geboekte reis kosteloos te annuleren. Maar dat is onjuist.

Bij een gewijzigd reisadvies of een negatief reisadvies bepaald de reisorganisatie of de reis wel of niet gemaakt kan worden. Jij hebt daar geen invloed op. Annuleer je toch, dan zal je ook de kosten moeten betalen.

Annuleringsverzekering biedt geen dekking

Ook een annuleringsverzekering biedt geen oplossing bij een gewijzigd of negatief reisadvies. Angst of ongerustheid vallen niet onder de dekking van een annuleringsverzekering, zelfs niet als deze angst gerechtvaardigd is. In het geval van een negatief reisadvies is het verstandig om contact op te nemen met de reisorganisatie waar jouw reis geboekt is. Laat weten dat je ongerust bent en bespreek eventuele mogelijkheden. Soms kan een reis worden omgeboekt naar een andere bestemming, maar de reisorganisatie is dat niet verplicht.

Annuleren pakketreis om reisadvies is niet mogelijk

Een reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken is niet meer of minder dan een advies. Deze is nooit dwingend. Dat wil zeggen dat een reisorganisatie of een reiziger er niet naar hoeft te handelen. Natuurlijk is een reisorganisatie wel verantwoordelijk voor de veiligheid van haar klanten. Indien deze in het geding is, zal het Calamiteitenfonds een dekkingsbeperking afgeven.

Wat is een reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft voor ongeveer honderd landen in de wereld een reisadvies af. Met die informatie kan een reiziger zich beter voorbereiden op mogelijke onveilige situaties in het land waar hij of zij naar toe reist. Onveilige situaties zijn bijvoorbeeld:

  • een natuurramp (overstromingen, bosbranden, orkanen of aardbevingen);
  • oorlog, rellen of binnenlandse oproer;
  • zware criminaliteit zoals ontvoeringen en diefstal met geweld.
  • besmettelijke ziektes zoals een pandemie.

De reisadviezen van het ministerie zijn vrijblijvend. Je mag zelf weten of je wel of niet naar dat advies luistert.

Wat is een dekkingsbeperking van het Calamiteitenfonds

Het Calamiteitenfonds kan een dekkingsbeperking afgeven wanneer er bijvoorbeeld in een land of gebied een natuurramp wordt verwacht of heeft plaatsgevonden. Maar ook bij oorlogsdreiging. Het Calamiteitenfonds geeft geen advies over de veiligheid in een land. Als er voor een land geen dekkingsbeperking geldt, betekent dit nog niet dat het land veilig is! Geldt er voor een bepaald land een dekkingsbeperking, dan kan je jouw vakantie vanaf 30 dagen voor vertrek gratis annuleren. Jouw reisorganisatie moet dan wel aangesloten zijn bij het Calamiteitenfonds. Een dekkingbeperking van het Calamiteitenfonds wordt bekend gemaakt op de website van het Calamiteitenfonds: www.calamiteitenfonds.nl

Kan ik op een andere manier een geboekte reis kosteloos annuleren?

Dat zal niet eenvoudig zijn. Zoals gezegd kan je ook geen beroep doen op een annuleringsverzekering. De enige mogelijkheid die overblijft is de ‘Wet op de reisovereenkomst’. Als een geboekte vakantie niet volgens de afspraken c.q. verwachtingen uitgevoerd kan worden, kan je om ontbinding van de overeenkomst vragen. Het is uiteindelijk aan de rechter of de ‘geschillencommissie reizen’ om hierover te beslissen.

Wat moet ik betalen als ik toch annuleer?

Uiteraard betaal je bij een annulering nooit meer dan de oorspronkelijke reissom. Hoeveel je moet betalen aan annuleringskosten hangt af van het moment waarop je annuleert. Touroperators die zijn aangesloten bij de ANVR, hanteren de voorwaarden van de ANVR. Niet aangesloten touroperators dienen dat in de algemene voorwaarden te vermelden.

Annuleringsverzekering wél nuttig

Een annuleringsverzekering is altijd nuttig omdat deze een uitkering geeft als je door privéomstandigheden niet op reis kunt. Denk daarbij aan een ziekte van je reisgenoot, een overlijden in de familie, onverwachte werkeloosheid of een scheiding. Ook als je eerder terug moet keren van jouw vakantie heb je recht op een financiële vergoeding, mits het gaat om een gedekte gebeurtenis op jouw annuleringsverzekering. Sluit daarom een annuleringsverzekering af, of lees hier meer informatie: www.reisverzekeringblog.nl/annuleringsverzekering/

Wat kost een annuleringsverzekering?

De premie voor een kortlopende annuleringsverzekering bedraagt 5,9% van de reissom. Meer weten over premies? Maak vrijblijvend een premieberekening. Op onze website kan je gemakkelijk zelf een premieberekening maken voor een annuleringsverzekering. Je ziet dan exact wat je moet betalen.

Vragen?

Heb je een vraag over annuleringsverzekeringen? Neem dan contact met ons op: Telefoon 055-5400408 of stuur een e-mail: info@reisverzekeringblog.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739