vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

ANWB Alarmcentrale: veel hulpvragen en schade door extreem weer in Europa

ANWB Alarmcentrale: veel hulpvragen en schade door extreem weer in Europa
ANWB Alarmcentrale: veel hulpvragen en schade door extreem weer in Europa

De ANWB Alarmcentrale was ook deze zomer weer klaar voor de drukte. Door de heftige weersomstandigheden in Europa, waaronder noodweer, liep het aantal hulpvragen en schademeldingen op.

Vooral in Italië was de toename groot. Met name eind juli, toen hagelschade frequent werd gemeld, liep het aantal hulpverzoeken op met twintig procent. Het ANWB-hulpteam wist in de buurt van het Gardameer meer dan honderd auto’s van reizigers te repareren, zodat zij hun weg naar Nederland konden vervolgen.

Wat opviel was dat de zomerse hitte in Europa niet tot meer dossiers heeft geleid dan in eerdere jaren. Wel waren er meer hulpverzoeken vanwege bosbranden in landen als Griekenland, Frankrijk en Tenerife. Ook uit de Alpen en Slovenië kwamen meldingen over hagel, onweer en overstromingen. Bovendien werden er veel vragen gesteld over evacuaties en alternatieve verblijfs- of vervoersmogelijkheden.

Wat betreft hulp bij autopech zette de ANWB haar uitgebreide Europese netwerk in. Met wegenwachten in Frankrijk en Italië en een extra servicepunt nabij Orange zijn ongeveer 1.500 auto’s van Nederlandse reizigers gerepareerd. Daarnaast was er een speciaal team actief dat reparaties op afstand regelde. Zo werden in totaal 2.000 pechgevallen opgelost.

Het merendeel van de pechmeldingen kwam uit Frankrijk, op de voet gevolgd door Duitsland en Italië. Typische problemen waren startmoeilijkheden, lekke banden zonder reservewiel, waarschuwingslampjes die oplichtten, vermogensverlies en accuproblemen. Interessant was de bijna tien procent toename in gevallen van lekke banden zonder beschikbaar reservewiel. In totaal zijn bijna 5.000 niet-repareerbare auto’s teruggebracht naar Nederland.

Op het gebied van persoonlijke hulpverlening kwamen de meeste medische hulpvragen uit Turkije, Spanje, Frankrijk en Italië. Er was deze zomer ook een stijging te zien in intercontinentale hulpvragen, voornamelijk uit Thailand, Indonesië en Sri Lanka. Dit was een contrast met vorig jaar toen er minder verre reizen werden ondernomen vanwege de nasleep van de coronapandemie. Veelvoorkomende medische problemen waren buik- en oorklachten, koorts, hartproblemen en letsel aan de arm.

Reacties zijn niet (meer) mogelijk.

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739