vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Eurocross assistance: Belang van reisverzekering bij cruisevakantie

De populariteit van cruisereizen is groot, ook in Nederland. Vorig jaar gingen maar liefst 101.000 Nederlanders op cruisereis. Bovendien heeft ongeveer één op de drie (31%) van alle Nederlanders een cruisevakantie op de bucketlist staan, zo blijkt uit onderzoek van NBTC-NIPO.

Reizigers gaan hierbij vaak uit van een zorgeloze reis. Toch gaat dit niet altijd op. Vanaf januari van dit jaar meldden zich ruim 100 Nederlandse reizigers wegens ziekte, dan wel een ongeval op een cruiseschip bij de alarmcentrale van Eurocross assistance. Dat zijn al meer meldingen dan in heel 2015, toen ontvingen zij in totaal 96 hulpvragen. En omdat de juiste hulp dan niet altijd direct binnen handbereik is, blijkt de impact van zo’n gebeurtenis groot.

Noodsituaties op zee is ingewikkeld

Geringe medische voorzieningen, ingewikkelde plaatsbepaling en de beperkte wendbaarheid van een cruiseschip maken de hulpverlening complex. Nicole Bootsma, hoofd medisch team bij Eurocross licht toe: “Natuurlijk is er aan boord van een cruiseschip medische zorg aanwezig, in de vorm van artsen en verpleegkundigen. Maar in geval van nood is niet alle zorg altijd toereikend. Met name wanneer de patiënt naar een ziekenhuis moet worden gebracht. Deze zijn meestal niet in de buurt en het schip kan niet overal aanmeren.”

Top drie hulpvragen bij cruisevakantie

De aanleidingen voor een hulpvraag vanaf een cruiseschip lopen ver uiteen. Eurocross zet de drie meest voorkomende meldingen op een rij:

  1. Letsel door een val, bijvoorbeeld een gebroken enkel.
  2. Infecties, zoals een longontsteking.
  3. Hartklachten.

De landen waar veel meldingen vandaan komen zijn: Noorwegen (Trondheim, Bergen), Engeland (Guernsey, Shetlandeilanden) en Griekenland (Griekse eilanden).

Ingrijpende gebeurtenis

Een scheepsarts bepaalt of het nodig is een zieke of gewonde cruisereiziger van het schip af te halen. Het schip moet dan aanmeren in de eerst mogelijke haven, waarvandaan een ambulance de patiënt naar het ziekenhuis brengt. Meestal kan de patiënt de cruisereis niet meer vervolgen om medische redenen of omdat het praktisch gezien niet meer mogelijk is terug op het schip te komen. Ook voor de partner of andere medereizigers is het ingrijpend. In plaats van op een Uitgebreidabele cruise beland je op een hotelkamer in een vreemde stad.

Belang van een goede reisverzekering

Hulp na een ongeval of ziekte aan boord van een cruiseschip brengt veel extra kosten met zich mee. Denk aan vervoer van het schip naar een ziekenhuis (soms per helikopter), hoge zorgkosten, reis- en verblijfkosten van de partner en de terugreis naar Nederland. In extreme gevallen kunnen de kosten oplopen tot wel 100.000 euro. Het is belangrijk voorafgaand aan de cruise een goede reisverzekering af te sluiten. Kijk goed naar de polisvoorwaarden en check of er niets wordt uitgesloten wat van toepassing kan zijn op je reis.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739