vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Indonesië: Schengenvisum voor Nederland aanvragen

Allianz Travel Risk Insurance

Allianz Travel Risk Insurance
Schengen verzekering voor visum Nederland

Sluit nu een Allianz Travel Risk Insurance af voor jou gast uit Indonesië!

√ Voldoet aan alle eisen voor een Schengenvisum.

√ Medische kosten gedekt tot € 30.000,- Repatriëring: alle noodzakelijke kosten.

√ Je kunt tussentijds de polis kosteloos wijzigen.

√ VISUMGARANTIE: Bij afwijzing visum betaal je niets.

√ De zekerheid van de grootste reisverzekeraar ter wereld: Allianz Global Assistance.

Premie vanaf €3,- per dag

Wil je familie, vrienden of een partner over laten komen uit Indonesië, dan moet daarvoor een Schengenvisum worden aangevraagd.

Indien het hoofddoel van het verblijf Nederland is, kun je bij de Nederlandse ambassade in Jakarta een Schengenvisa aanvragen. Daarvoor maak je eerst een afspraak via VFS Global, dat is een externe dienstverlener die door de ambassade is aangewezen om de visumaanvraag en andere documenten in te nemen en te controleren.

Indonesiërs die een visum voor Nederland aanvragen zijn verplicht enkele documenten te overleggen. In dit artikel lees je welke.

Indonesië: Schengenvisum voor Nederland aanvragen
Indonesië: Schengenvisum voor Nederland aanvragen

Denk aan de verplichte reisverzekering!

In maart 2004 is in EU-verband in Brussel besloten om vanaf 1 juni 2004 een verplichte medische reisverzekering in te stellen als voorwaarde voor het verstrekken van een Schengenvisum. Dit betekent dat iedereen die een visum krijgt moet beschikken over een reisverzekering voor de gehele reisperiode in Schengen, de verzekering dient een minimale dekking te bieden van € 30.000,- inclusief medische – en repatriëringskosten.

Een goede reisverzekering voor een Schengenvisum kun je hier ook afsluiten.

Nederlandse ambassade in Jakarta, Indonesië

Adres

Jalan HR Rasuna Said Kav.S-3
Jakarta 12950
Indonesië

Balie

Afspraak maken

Wil je in Indonesië iets regelen bij de Nederlandse overheid? Bekijk hoe je een afspraak maakt.

Openingstijden

 • Maandag: 8.00 – 12.00 uur (alleen op afspraak)
 • Dinsdag: 8.00 – 12.00 uur (alleen op afspraak)
 • Woensdag: 8.00 – 12.00 uur (alleen op afspraak)
 • Donderdag: 8.00 – 12.00 uur (alleen op afspraak)
 • Vrijdag: 8.00 – 12.00 uur (alleen op afspraak)
 • Zaterdag: gesloten
 • Zondag: gesloten

Stel je vraag

 • via telefoonnummer +62 215 24 82 00. Let op: bel je vanuit Nederland? Bel dan met +31 247 247 247.
 • via WhatsApp. Stuur direct een WhatsApp-bericht. Of voeg ons mobiele nummer +31 6 82 38 77 96 toe aan de contactlijst van je smartphone en stuur ons dan jou bericht.
 • via het contactformulier

Sluitingsdagen 2023

De ambassade in Jakarta is op de volgende dagen gesloten:

 • 7 april – Goede Vrijdag
 • 10 april – Tweede Paasdag
 • 27 april – Koningsdag
 • 1 mei – Dag van de Arbeid
 • 5 mei – Bevrijdingsdag
 • 18 mei – Hemelvaartsdag
 • 29 mei – Tweede Pinksterdag
 • 1 juni – Pancasila-dag
 • 29 juni – Eid al-Adha
 • 19 juli – Islamitisch Nieuwjaar
 • 17 augustus – Onafhankelijkheidsdag
 • 28 september – Geboortedag Profeet Mohammed
 • 25 en 26 december – Kerst

De contactgegevens van de andere afdelingen van de ambassade en de honorair consuls vindt je op www.netherlandsandyou.nl (informatie in het Engels).

Aanvraag Schengenvisum

Wat moet je weten over de aanvraag voor een visum voor Nederland:

 • Een aanvrager kan de visumaanvraag indienen maximaal 6 maanden en minimaal 2 weken voor de geplande reisdatum. Doe dat minimaal 45 dagen voor je vertrek;
 • Er is geen recht op het verkrijgen van een visum;
 • Een verandering achteraf over de reden van een bezoek is niet aanvaardbaar;
 • De totale duur van het verblijf in het Schengen gebied mag niet meer zijn dan 90 dagen per half jaar;
 • Visa voor meerdere binnenkomsten in het Schengengebied gedurende het aangevraagde verblijf worden alleen afgegeven als uit het reisschema blijkt, dat er in die periode ook naar landen buiten het Schengengebied wordt gereisd en benodigde visa voor vervolgbestemmingen in het paspoort staan;
 • Aanvragen moeten in persoon worden ingediend, aanvragen via derden of per post worden niet in behandeling genomen;
 • Het is mogelijk dat de Immigratie autoriteiten bij aankomst in Schengengebied de reiziger zullen vragen om de voor de reis relevante documenten zoals reisdoel, solvabiliteit, gegevens referent, hotelreservering etc. te overleggen.;
 • Aanvragen moeten worden ingediend bij de Ambassade van het land waar het hoofddoel van de reis is of waar het verblijf het langst is.
 • Een vliegticket dien je pas te betalen als de visumaanvraag is toegekend.

N.B. Als niet kan worden vastgesteld waar het hoofddoel van de reis is, dan kan de aanvraag worden ingediend bij de Ambassade van het Schengenland waar de eerste binnenkomst is.

Informatie over een aanvraag Schengenvisum

Waarom moet mijn visumaanvraag compleet zijn?
Het doel van de ambassade is om iedereen zo goed mogelijk van dienst te zijn. De ambassade in Jakarta streeft ernaar om binnen 15 dagen een beslissing te nemen op jouw visumaanvraag. Het is daarom van groot belang dat je een visumaanvraag compleet indient. Het behandelen van incomplete dossiers kost veel tijd wat de behandeling van alle visumaanvragen vertraagt.

Wat gebeurt er als mijn aanvraag incompleet is?
Een incomplete aanvraag zal niet in behandeling worden ingenomen en zal aan jouw worden teruggegeven. Je kunt alleen de eerstvolgende woensdag zonder afspraak jouw complete visumaanvraag komen indienen. Als jouw aanvraag onverhoopt dan ook niet compleet blijkt te zijn, moet je een nieuwe afspraak maken. Let op: het kan soms 2 weken duren voordat je een afspraak kunt krijgen.

Mocht je toch erop staan dat jouw incomplete aanvraag in behandeling wordt genomen, dan zal een beslissing worden genomen op basis van het incomplete dossier. Dit kán leiden tot een weigering van het visum.

Krijg ik het visum wanneer de aanvraag compleet is?
Aanvragen die worden ingenomen aan de balie moeten nog worden beoordeeld, een beslissing is nog niet genomen. Het feit dat jouw aanvraag compleet is bij indiening betekent niet dat je automatisch een visum krijgt of dat er alsnog aanvullende informatie wordt opgevraagd.

Breng van alle originele documenten die aan jouw moeten worden teruggestuurd een fotokopie bestemd voor het dossier.

Verschijningsplicht
In principe dient elke aanvrager persoonlijk te verschijnen. Als echter uit jouw paspoort blijkt dat je in de afgelopen twee jaar meerdere keren een visum van deze ambassade hebt gekregen en deze goed hebt gebruikt, vervalt voor jou de verschijningsplicht.

Visum voor meerdere reizen
Reizigers die al verschillende malen in Nederland zijn geweest en van wie kan worden vastgesteld dat zij de komende tijd meerdere malen per jaar naar Nederland moeten reizen, kunnen door de ambassade te Jakarta worden voorzien van een visum voor één of meerdere jaren, geldig voor meerdere reizen. In beginsel geldt een maximum geldigheidsduur van twee jaar.

Visum met territoriaal beperkte geldigheid (Benelux)
Slechts in het geval van humanitaire overwegingen, nationaal belang of internationale verplichtingen, kan mogelijk tot afgifte van een visum met territoriaal beperkte geldigheid worden overgegaan. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij ernstige ziekte of overlijden van een familielid in Nederland.

Langer verblijf dan 3 maanden
Personen die langer dan drie maanden in Nederland wensen te verblijven worden verwezen naar de procedure voor het aanvragen van een Machtiging tot Voorlopig Verblijf (MVV)

Wat kost een visum voor Nederland?

 • Tarief normaal: EUR 80 = IDR 1.310.353
 • Tarief kind 6 – 12 jaar: EUR 40 = IDR 655.176

Deze tarieven kunnen maandelijks worden gewijzigd i.v.m. koerswijzigingen.

Voor de volgende categorieën is de visumaanvraag gratis:

 • kinderen jonger dan zes jaar;
 • scholieren, studenten, postacademische studenten en begeleidende docenten als het doel van hun verblijf studie of beroepsopleiding is onderzoekers die reizen voor het verrichten van wetenschappelijk onderzoek;
 • vertegenwoordigers van non-profitorganisaties die vijfentwintig jaar of jonger zijn en deelnemen aan door non-profitorganisaties georganiseerde studiebijeenkomsten, conferenties, sportieve, culturele of educatieve evenementen;
 • familieleden in de opgaande (ouders, grootouders en overgrootouders) en neergaande lijn (kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen) van EU-onderdanen die wonen in Nederland en de nationaliteit van een andere EU-lidstaat bezitten;
 • kinderen van 6 tot en met 11 jaar betalen (de tegenwaarde van) EUR 40,-.

Schengenvisum voor Nederland aanvragen in Indonesië

Kom je voor maximaal 90 dagen naar Nederland voor bijvoorbeeld vakantie, een zakenreis of familiebezoek? Volg de stappen om een Schengenvisum aan te vragen Indonesië.

Als je een Schengenvisum voor Nederland wilt aanvragen vanuit Indonesië, volg dan deze stappen:

 1. Controleer of je een visum nodig hebt: Bekijk eerst of je daadwerkelijk een visum nodig hebt om naar Nederland te reizen. Sommige nationaliteiten zijn vrijgesteld van de visumplicht.
 2. Bepaal welk type visum je nodig hebt: Afhankelijk van het doel van je reis, zul je het juiste type visum moeten aanvragen. Schengenvisa zijn beschikbaar voor toerisme, zakelijke doeleinden, familie- of vriendenbezoek, culturele of sportevenementen, officieel bezoek, medische behandeling of kortstondig studiebezoek.
 3. Verzamel de benodigde documenten: Zorg ervoor dat je alle vereiste documenten verzamelt, zoals een geldig paspoort, pasfoto’s, reisverzekering, bewijs van voldoende financiële middelen, een uitnodigingsbrief (indien van toepassing), en eventuele andere documenten die specifiek zijn voor jouw situatie.
 4. Maak een afspraak: Om je visumaanvraag in te dienen, moet je een afspraak maken bij de Nederlandse ambassade of het consulaat in Indonesië.
 5. Dien je aanvraag in en betaal de leges: Tijdens de afspraak dien je jouw aanvraagformulier en de verzamelde documenten in, en betaal je de visumkosten. Het is belangrijk dat je alle documenten correct invult en voorbereidt om vertragingen of afwijzingen te voorkomen.
 6. Wacht op de beslissing: De verwerkingstijd voor een Schengenvisum kan variëren, maar meestal duurt het ongeveer 15 dagen. Houd er rekening mee dat dit langer kan duren in drukke perioden of als aanvullende documenten nodig zijn.
 7. Haal je visum op: Als je aanvraag is goedgekeurd, ontvang je je visum en kun je je reis naar Nederland plannen. Als je aanvraag is afgewezen, ontvang je een brief met uitleg over de redenen voor de afwijzing en informatie over het indienen van een bezwaar.

Let op: Deze informatie is slechts een algemene leidraad en kan afwijken van de recentste informatie op de officiële website. Het is belangrijk dat je de actueelste informatie controleert voordat je een visum aanvraagt.

Waar in Indonesië moet ik een Schengenvisum voor Nederland aanvragen?

Voor een Schengenvisum kun je in Indonesië terecht bij het aanvraagcentrum van VFS Global in Bali, Jakarta of Surabaya. Je kunt daar alleen de aanvraag doen als je woont in:

 • Indonesië
 • Oost-Timor

He je alle documenten die nodig zijn voor de aanvraag van een Schengenvisum? Maak dan een afspraak bij VFS Global. Je kunt het visum 6 maanden voor je reis aanvragen. Vraag het visum minimaal 45 kalenderdagen voor je reis aan. Ben je zeevarende? Dan kun je het visum 9 maanden vooraf aanvragen. 

Hoe maak ik een afspraak?

Maak online een afspraak bij VFS Global in Indonesië (informatie in het Engels en Bahasa Indonesia)

 • Een afspraak maken is gratis. Maak geen afspraak bij een tussenpersoon. Dat kost je geld.

Samenvatting visumaanvraag Indonesië – Nederland

Als je maximaal 90 dagen naar Nederland wilt voor bijvoorbeeld vakantie, zakenreis of familiebezoek, volg dan deze stappen om een Schengenvisum aan te vragen in Indonesië.

 • Stap 1: Check of je een visum voor Nederland nodig hebt en waar je het visum kunt aanvragen. Als je geen visum nodig hebt, bekijk dan welke andere documenten je nodig hebt voor je reis. Voor een Schengenvisum kun je in Indonesië terecht bij VFS Global in Bali, Jakarta of Surabaya. Als je meerdere Schengenlanden wilt bezoeken, controleer dan of je het visum moet aanvragen voor Nederland of een ander Schengenland.
 • Stap 2: Verzamel de juiste documenten voor je reisdoel, zoals een medische reisverzekering. Bekijk op de website van VFS Global welke documenten je nodig hebt. Nederland erkent Indonesische paspoorten alleen met een handtekening of een stempel van goedkeuring van Indonesische immigratieambtenaren of consulaire ambtenaren.
 • Stap 3: Maak een afspraak bij VFS Global. Je kunt het visum 6 maanden voor je reis aanvragen, of 9 maanden van tevoren als je zeevarende bent. Maak voor iedere persoon een aparte afspraak.
 • Stap 4: Ga naar je afspraak bij VFS Global met alle benodigde documenten. Tijdens je afspraak lever je de documenten in, geef je vingerafdrukken af (als je 12 jaar of ouder bent), beantwoord je vragen over je reis, betaal je de kosten voor het visum en bespreek je of jij je paspoort met visum ophaalt of laat opsturen.
 • Stap 5: Haal je paspoort op of laat het opsturen. Je krijgt een e-mail als je aanvraag klaar is. Controleer of de informatie op je visum klopt.
 • Stap 6: Bereid je reis voor. Met het Schengenvisum in je paspoort reis je naar Nederland of een ander Schengenland. Bij vertrek en aankomst laat je het visum zien. De grenscontrole vraagt je ook om andere documenten, zoals je medische reisverzekering.

Als je vragen hebt over het maken van een afspraak bij VFS Global of over de status van je aanvraag, neem dan contact op met VFS Global in Indonesië. Als je andere vragen hebt, neem dan contact op met Nederland Wereldwijd.

Reisverzekering voor Schengenvisum afsluiten

Komt er familie of een partner uit Indonesië naar Nederland? Of vraag je een Schengenvisum aan? Je kunt hier, op de website van Reisverzekeringblog.nl, eenvoudig zelf de premie berekenen en een reisverzekering afsluiten voor een visum. Wij bieden je de Travel Risk Insurance van Allianz Global Assistance.

Let op: mocht een visum worden afgewezen en de verzekering is nog niet ingegaan, dan ontvang je de premie terug of er wordt niet geïncasseerd.

Meest gestelde vragen over een Schengenreisverzekering

Vraag: Kan ik in Nederland een reisverzekering afsluiten voor mijn familie, partner, vriendin in Indonesië?
Antwoord: Ja, dat is geen probleem. Jij bent dan verzekeringnemer (betaalt de premie) en je Indonesische gast is de verzekerde.

Vraag: Wat gebeurt er als de visumaanvraag wordt afgewezen, ben ik dan de premie kwijt?
Antwoord: Nee, wanneer een visumaanvraag wordt afgewezen, betalen wij de volledige premie terug.

Vraag: Kan ik de polis opsturen naar Indonesië zodat mijn vriend, vriendin, familie deze kan overleggen op de Nederlandse ambassade?
Antwoord: Ja. Wij sturen de polis digitaal per e-mail naar je toe (inclusief de voorwaarden). Je kunt de polis dan e-mailen naar je Indonesische gast.

Vraag: Kan ik een Engelstalige verklaring krijgen dat ik deze verzekering heb afgesloten?
Antwoord: Ja. Vermeld het op de aanvraag of stuur ons een e-mail met het polisnummer en je gegevens. Wij zorgen dan voor een Engelstalige verklaring.

Vraag: Hoe lang duurt het voordat ik de polis ontvang?
Antwoord: In principe dezelfde dag of de volgende dag. Aanvragen die wij in het weekend ontvangen worden op maandag door ons verwerkt.

Vraag: Indien de datum wijzigt van de visumperiode, kan ik dan de verzekering laten aanpassen?
Antwoord: Ja, voordat de polis is ingegaan kunnen wij de ingangsdatum en/of einddatum van de polis aanpassen.

Vraag: Waarom is het verstandig om een reisverzekering voor een visumaanvraag in Nederland af te sluiten?
Antwoord: Indien er sprake is van een garantstelling (de buitenlandse gast logeert bij de garantsteller) dan is de reisverzekering ook ter financiële bescherming van die persoon. Met een Nederlandse reisverzekering val je onder het Nederlandse recht. Nederlandse verzekeraars staan onder streng toezicht en zijn meestal betrouwbaarder dan buitenlandse verzekeraars. Dat is bij hoge kosten wel een prettig idee.

Vraag: Mijn Indonesische vriendin is zwanger en komt naar Nederland. Vallen controles en een (ziekenhuis)bevalling ook onder de reisverzekering?
Antwoord: Nee, daar is deze reisverzekering niet voor bedoeld. De kosten voor zwangerschap zijn voor eigen rekening.

Vraag: Zijn bestaande kwalen en ziektes ook verzekerd met deze reisverzekering?
Antwoord: Kwalen en klachten die al bestonden op of vóór de ingangsdatum van de verzekering zijn niet verzekerd en komen daarom niet voor vergoeding in aanmerking. Deze reisverzekering is uitsluitend bedoeld voor plotselinge en onverwachte medische kosten in Nederland of andere Schengenlanden.

Vragen?

Heb je andere vragen over een reisverzekering voor een Schengenvisum of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op: Telefoon 055-5400408 o of stuur een e-mail: info@reisverzekeringblog.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Er zijn 2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739