vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Hotels, vakantieparken en campings ontvangen bijna evenveel gasten als voor coronacrisis

vakantiepark
Hotels, vakantieparken en campings ontvangen bijna evenveel gasten als voor coronacrisis

Nederlandse toeristische accommodaties hebben bijna evenveel gasten ontvangen als voor de coronacrisis, zo blijkt uit nieuwe, voorlopige cijfers van het CBS.

In 2022 overnachtten in totaal 44 miljoen gasten in logiesaccommodaties, wat een stijging is van 40 procent vergeleken met het jaar ervoor. Dit aantal ligt op het niveau van voor de uitbraak van de pandemie. Vooral het aantal buitenlandse gasten en het aantal gasten dat in hotels verbleef nam toe.

De totale overnachtingen van toeristen in Nederlandse logiesaccommodaties steeg in 2022 met 26 procent ten opzichte van het jaar ervoor, tot 127,8 miljoen nachten. Dit is ook 4 procent meer dan in 2019, het jaar met tot nu toe de meeste overnachtingen.

Hotels ontvingen 60 procent meer gasten in 2022 dan het jaar ervoor, wat net onder het niveau van 2019 ligt. In totaal verbleven 28 miljoen toeristen in Nederlandse hotels. Vakantieparken met bungalows of stacaravans trokken bijna 10 miljoen gasten en campings ontvingen bijna 5 miljoen gasten, wat respectievelijk een groei van 11 en 13 procent is ten opzichte van het jaar ervoor. Hiermee trokken vakantieparken en campings meer gasten dan in 2019. Groepsaccommodaties ontvingen vorig jaar 1,5 miljoen gasten, wat een groei is van 66 procent vergeleken met 2021.

Het aantal buitenlandse gasten steeg in 2022 met 150 procent ten opzichte van het jaar ervoor, tot 16 miljoen. Dit aantal ligt nog onder het niveau van 2019. Hotels en vakantieparken noteerden respectievelijk een groei van 166 en 121 procent van het aantal buitenlandse gasten.

Naast het aantal buitenlandse gasten zagen hotels en groepsaccommodaties vorig jaar ook een toename van het aantal Nederlandse gasten. Campings en vakantieparken meldden juist een daling van het aantal binnenlandse gasten, maar ontvingen nog steeds meer Nederlandse gasten dan voor de coronacrisis.

De groei van het aantal gasten dat in logiesaccommodaties verbleef, was in 2022 in alle provincies te zien. De grootste groei was in Noord-Holland en de kleinste in Zeeland. Vergeleken met 2019 ontvingen de meeste provincies meer gasten in accommodaties, behalve in Noord-Holland en Groningen, waar het aantal gasten lager was dan in het laatste jaar voor corona.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Reacties zijn niet (meer) mogelijk.

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739