vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Knokkelkoorts Caribische eilanden: zorg voor een goede reisverzekering

Nederlanders massaal op wintersport Er wordt gevreesd voor één van de grootste uitbraken van knokkelkoorts, ook wel bekend als Dengue,  op de Caribische eilanden in ruim tien jaar. Dit jaar zijn er al ruim 17.000 mensen besmet geraakt met het virus, waarvan er tientallen zijn overleden door het Dengue-virus.

Overvolle ziekenhuizen in het Caribisch gebied
Men verwacht dat het aantal besmettingen zal oplopen en de ziekenhuizen in de Dominicaanse Republiek en Puerto Rico overvol raken. Er zijn publieke ziekenhuizen (hospitals) en particuliere ziekenhuizen (clinicas). Over het algemeen zijn de publieke ziekenhuizen voor de armere (onverzekerde) bewoners van het eiland. De particuliere ziekenhuizen bieden zorg die vergelijkbaar is met Nederland. De kosten van de particuliere zorg kunnen aardig oplopen, dus het is van belang goed verzekerd te zijn.

Dekking reisverzekering bij knokkelkoorts
Als je ernstig ziek wordt door de knokkelkoorts mag je niet vervoerd worden, waardoor je langer dan gepland op de vakantiebestemming zal moeten verblijven. Wanneer je in het bezit bent van een reisverzekering neem je in dit geval contact op met de alarmcentrale van je reisverzekeraar. De extra reiskosten vallen onder de rubriek SOS-kosten van de reisverzekering. Sommige reisverzekeraars vergoeden zelfs de extra verblijfskosten van meereizende gezinsleden en/of reisgenoot als de patiënt een levensgevaarlijke ziekte heeft opgelopen en niet vervoerd mag worden. Zelfs de kosten van overkomst vanuit Nederland van 1 of 2 familieleden naar het ziekenhuis worden vergoed bij een aantal reisverzekeraars, zoals Allianz Global Assistance.

Advies over knokkelkoorts en medische kosten
Win voordat je op reis gaat tijdig advies in over risicogebieden waar infectieziekten voor kunnen komen. Verder is het belangrijk dat je goed verzekerd bent tegen eventuele financiële risico’s zoals medische kosten in het buitenland. Wanneer je in Nederland namelijk een basiszorgverzekering hebt, worden medische kosten in het buitenland veelal vergoed tegen de Nederlandse kostprijs. Dat betekent wanneer zorg in het buitenland duurder is, je zelf de aanvullende medische kosten zal moeten betalen. Indien je de dekking medische kosten afsluit bij je reisverzekering, worden deze aanvullende kosten vergoed door de reisverzekeraar.

Vormen van infectie
Helaas is er voor Dengue nog geen vaccin beschikbaar om het te voorkomen of te genezen. Knokkelkoorts is een virusinfectie welke wordt overgedragen door de Dengue-mug. Er bestaan twee vormen: Dengue koorts en Dengue hemorragische koorts. De eerste vorm is minder ernstig en verloopt soms zelfs ongemerkt. De tweede vorm is een ernstigere vorm van Dengue en komt in een klein aantal gevallen voor. Er ontstaan donkerrode vlekjes op de huid, neusbloedingen en tandvleesbloedingen. Dit kan leiden tot shock, bewusteloosheid en zelfs sterfte.

Symptomen van knokkelkoorts
De naam knokkelkoorts is afkomstig van de symptomen van deze infectieziekte, namelijk spierpijn en gewrichtspijn. Verder kent knokkelkoorts de volgende bijwerkingen:

  • Stevige hoofdpijn
  • Hoge koorts
  • Verminderde eetlust
  • Verminderde smaak
  • Huiduitslag
  • Misselijkheid
  • Braken

Knokkelkoorts voorkomen
Wanneer je reist naar een tropisch gebied, is het raadzaam om stilstaand water te vermijden. Hier broeden namelijk de Dengue-muggen. Verder is het verstandig om bedekkende kleding te dragen en een insectwerend middel als DEET te gebruiken. Voor alle infectieziekten geldt hoe slechter de gezondheid, des te groter de kans is om een infectieziekte op te lopen. Reizigers met een goede weerstand lopen doorgaans dus minder risico.

Risicogebieden
Knokkelkoorts komt veelal voor in Midden- en Zuid-Amerika, Afrika, Azië en de Caribische eilanden. Maar omdat er tegenwoordig steeds meer mensen over de hele wereld reizen, komt Dengue ook steeds vaker voor in Westerse landen.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Er zijn 6 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739