vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Stage lopen in het buitenland? Lees onze tips

Duitsland wil aanpassing schengenverdrag

Steeds meer studenten kiezen voor een stage in het buitenland. De kans om jezelf verder te ontwikkelen in een ander land wordt gezien als een leerzame ervaring. Je maakt kennis met andere gewoontes, een andere cultuur en je verbetert je talenkennis.

Maar in het buitenland krijg je ook te maken met onverwachte situaties, die je zelf zult moeten oplossen. Voor een stage in het buitenland moeten daarom meer voorbereidingen getroffen worden dan voor een stage in Nederland. Je wilt bijvoorbeeld ook in het buitenland verzekerd zijn tegen ziektekosten en diefstal van je bagage.

Schrijf een Europees CV

Wanneer je jouw stage in het buitenland wilt vervullen, moet je vooraf nagaan wat je wilt leren en bereiken. Ga je op zoek naar een stageplek buiten Nederland, dan is het verstandig om een Europees CV op te stellen. Een voorbeeld hiervan vind je op de website van Europass.

Stageovereenkomst laten tekenen

Je stageovereenkomst dient bij voorkeur voor vertrek naar het buitenland ondertekend te zijn door de stageverlenende instantie, je onderwijsinstelling en jezelf. Op deze manier weet je zeker dat alle afspraken op papier staan. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. In je stageovereenkomst wordt bijvoorbeeld opgenomen hoeveel uur je per week werkt, hoeveel je verdient en het aantal vakantiedagen dat tot je beschikking staat.

Spreek een stagevergoeding af

In de meeste gevallen zal je een financiële vergoeding krijgen voor de werkzaamheden die jij voor het bedrijf verricht. Echter, een stagevergoeding is geen wettelijke verplichting. De hoogte van je stagevergoeding zal afhangen van het bedrijf waar je stage gaat lopen en de afspraken die je maakt.

Een stagevergoeding is meestal lager dan het minimumloon van het land waar je stage loopt. Hierdoor hoef je in de meeste gevallen geen loonbelasting te betalen. Dit dien je voor de zekerheid altijd na te vragen bij je werkgever. Voor meer informatie over buitenlandse belastingzaken kun je terecht bij het International Bureau of Fiscal Documentation in Amsterdam of de Nederlandse Belastingdienst.

Reisverzekering voor stage in het buitenland

Wanneer je gaat stagelopen in het buitenland is het verstandig om goed verzekerd te zijn. Een ziekenhuisopname of doktersrekening moet betaald worden, een reisverzekering dekt dit soort financiële risico’s af. Je laptop kan gestolen worden. Een reisverzekering vergoedt, mits gedekt, de diefstal van jouw laptop.

Stage lopen met een doorlopende reisverzekering is niet altijd mogelijk. Bij een normale reisverzekering is het soms niet toegestaan om te werken in het buitenland. Daarom bieden een aantal reisverzekeraars een aparte reisverzekering aan voor een lang verblijf in het buitenland. Het is dan ook toegestaan om te werken en stage te lopen. Bij Allianz Global Assistance kan je hiervoor een Globetrotter Reisverzekering afsluiten. De Europeesche biedt de Lang-op-Reisverzekering voor stagiaires en studenten die voor langere tijd naar het buitenland gaan.

Let op de bagagedekking van je reisverzekering. Wanneer je voor langere tijd naar het buitenland gaat, neem je meestal meer waardevolle spullen mee dan op een normale vakantie. Neem vooraf de polisvoorwaarden/dekkingsoverzicht door om te kijken tot welk bedrag je bagage is verzekerd.

Vraag eventueel een stagebeurs aan

Stage lopen in het buitenland kost normaal gesproken meer geld dan een stage in Nederland. Verstandig is het om vooraf een begroting te maken. Om de kosten te drukken kun je een stagebeurs aanvragen.

Er zijn echter maar weinig beursmogelijkheden om internationale stages te bekostigen. Tijdig op zoek gaan naar een beurs wordt dus aangeraden, zodat extra kosten van de stage worden gedekt. Er zijn beurzen voor diverse stages. Een bekende beurs is bijvoorbeeld de Erasmusbeurs. Wanneer je stage wilt lopen in Europa, kun je in aanmerking komen voor deze beurs.

Studiefinanciering, ook in het buitenland

In veel gevallen is het mogelijk Nederlandse studiefinanciering te blijven ontvangen als je stage gaat lopen in het buitenland. Hiervoor moet je wel ingeschreven zijn als voltijdstudent bij een Nederlandse opleiding. Daarnaast moet de stage in het buitenland onderdeel zijn van deze opleiding.

Je OV-studentenkaart kun je alleen in Nederland gebruiken. Omdat je deze niet kunt gebruiken tijdens je stage in het buitenland, krijg je een maandelijkse financiële bijdrage van de DUO-IB-Groep. Mocht je in Nederland nog bij je ouders wonen en ga je stagelopen in het buitenland? Dan kun je ook een uitwonende beurs aanvragen. Hierdoor krijg je meer studiefinanciering om je woonruimte te bekostigen.

Bij de DUO-IB-groep is het mogelijk om iemand aan te wijzen, die je belangen behartigt tijdens je afwezigheid. Normaal gesproken mag je alleen zelf wijzigingen doorgeven aan de DUO-IB-Groep. Wanneer je een machtiging doorgeeft, kan iemand anders dit ook voor je regelen. Vanuit Nederland is dit eenvoudiger af te handelen.

Vergeet bij terugkomst in Nederland niet om je woonsituatie opnieuw aan de IB-groep door te geven, zodat zij weten wanneer je weer in Nederland bent.

Regel op tijd een visa en/of vergunningen

Binnen de Europese Unie heb je geen werkvergunning nodig. Buiten de EU echter wel. Houd er rekening mee dat het regelen van een visum of werkvergunning voor een land buiten Europa inspanningen en moeite kan kosten.

Zo zal je voor een ontwikkelingsland al snel een jaar aan voorbereidingen moeten inplannen. Begin op tijd met het regelen van de benodigde vergunningen voor je bestemming. Voor een aantal landen, zoals de Verenigde Staten, Canada en Australië, moet je van tevoren een visum regelen dat tevens de werkvergunning inhoudt. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de ambassade van het betreffende land.

Internationaal Rijbewijs

In veel landen buiten de Europese Unie is naast je normale rijbewijs ook een internationaal rijbewijs benodigd. Wanneer je buiten de EU stage gaat lopen en van plan bent om auto te gaan rijden, controleer dan of een internationaal rijbewijs verplicht is gesteld.

De ANWB is door het ministerie van Verkeer en Waterstaat aangesteld voor de uitgifte van het Internationaal Rijbewijs. Ook kun je er de meest actuele informatie voor elk specifiek land opvragen. Om een internationaal rijbewijs aan te vragen is een pasfoto en je Nederlandse rijbewijs nodig. Het rijbewijs kost € 14,95 en is na uitgifte maximaal één jaar geldig.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Er zijn 2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739