vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Medicijnen mee op reis, waar moet je op letten?

Medicijnen mee op reis

Medicijnen mee op reis

Wanneer je medicijnen meeneemt op reis dien je rekening te houden met uiteenlopende voorschriften. Deze zijn afhankelijk van het soort medicijn dat je mee wilt brengen.

Een sterk geneesmiddel zal bijvoorbeeld strengere voorschriften kennen, dan een doosje paracetamol. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent als je op reis gaat met medicijnen.

Europees Medisch Paspoort geeft inzicht in jouw medische situatie
Naast je reguliere paspoort dien je ook te denken aan het Europees Medisch Paspoort (EMC). Dit document geeft zorgverleners in noodgevallen direct inzicht in jouw medische geschiedenis en medicijngebruik. Het is ontwikkeld op verzoek van huisartsen, ggd’s, apotheken en patiëntenverenigingen en opgesteld in elf Europese talen.

Het paspoort is te verkrijgen bij iedere apotheek, waar je ook geholpen wordt met het invullen ervan. Naast alle medische gegevens, worden ook de gegevens opgenomen van degene die gewaarschuwd moet worden in geval van nood. Een ander voordeel is dat het paspoort wantrouwige douanebeambten gerust kan stellen, mochten zij de medicijnen voor drugs aanzien.

EMC niet voldoende voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen
Voor geneesmiddelen die onder de opiumwet vallen zoals sterke pijnstillers, medicinale cannabis, Ritalin, Flunitrazepam en Rohypnol is een Europees Medisch Paspoort niet voldoende. In de meeste landen is het bezitten of gebruiken van opiaten namelijk streng verboden. Op overtreding van dat verbod kunnen zeer strenge straffen staan.

Als je naar een Europees land reist dat hoort bij de zogenoemde Schengenlanden, dan kun je deze medicijnen meenemen met een Schengenlandverklaring. Dat geldt voor België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, IJsland, Italië, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Zweden, Estland, Letland, Litouwen, Polen, Hongarije, Malta, Tsjechië, Slowakije, Slovenië en Zwitserland.
Je kunt de verklaring downloaden op de website van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Jouw arts zal deze vervolgens moeten ondertekenen, waarna de verklaring door de IGZ gewaarmerkt wordt.
Let op, want per 1 januari 2010 gaat het afhandelen van de verklaring over van de IGZ naar het Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg (CIBG). Het formulier wordt voor een periode van maximaal 30 aaneengesloten dagen afgegeven. De datum van de heen- en terugreis moet genoteerd worden. Bij een reis langer dan 30 dagen dien je twee Schengenverklaringen in te vullen waarbij de data op elkaar aansluiten.

Reis je naar een land buiten het Schengengebied, dan heb je toestemming nodig van de ambassade of het consulaat van dat land in Nederland. Elk land heeft namelijk een eigen beleid als het gaat om het invoeren van geneesmiddelen voor persoonlijk gebruik. Als eerste zul je een verklaring moeten hebben van je arts. Zonder deze verklaring kunnen zij niets voor je doen. Vervolgens neemt de ambassade of het consulaat contact op met het land dat je gaat bezoeken. Bij een reis naar de Nederlandse Antillen of Aruba geldt niet dat je naar de ambassade of het consulaat moet gaan. Hier moet je zelf de verklaring van de arts toesturen per fax naar de Inspecteur der Geneesmiddelen van het betreffende land.

Algemene tips voor het reizen met medicijnen
Voordat je op reis gaat moet je de medicijnen goed controleren, zodat je op de plaats van bestemming niet voor verassingen komt te staan. De volgende punten dien je op te letten:

  • Als je een verre reis gaat maken, bijvoorbeeld naar de tropen, overleg dit dan eerst met je arts. Bepaalde medicijnen kunnen er voor zorgen dat inentingen niet goed werken.
  • Controleer de houdbaarheidsdatum.
  • Zorg dat je voldoende meeneemt.

Tijdens het reizen dien je ook zorgvuldig met je geneesmiddelen om te gaan:

  • Neem het geneesmiddel mee in de originele verpakking van de apotheek.
  • Neem een kleine voorraad voor de eerste twee dagen mee in je handbagage. De overige medicijnen kun je het beste in je koffer stoppen.
  • Probeer de medicijnen over zoveel mogelijk koffers te verspreiden. Mocht je een deel van de bagage kwijtraken, dan zit je niet direct zonder.
  • Houd rekening met tijdsverschillen. Blijf de medicijnen op vaste tijdstippen innemen.
  • In warme landen drink je meer dan normaal. Hierdoor kan je ontlasting dunner worden, wat de werking van het medicijn kan verminderen. Zorg dat je ook een product meeneemt om diarree te voorkomen.

Zon en medicijnen
Bepaalde medicijnen kunnen als bijwerking een hevige zonnebrand veroorzaken, zelfs bij mensen die doorgaans niet erg verbranden. Die bijwerking komt bijvoorbeeld voor bij medicijnen tegen huidaandoeningen, reuma en hartklachten. Er bestaan ook een aantal geneesmiddelen dat in combinatie met zonlicht een allergische reactie geeft, die lijkt op eczeem. De kans daarop is veel kleiner dan de chemische reactie, maar hierbij kan de uitslag ook voorkomen op delen van de huid die niet aan het zonlicht zijn blootgesteld.

Lees voor je in de zon gaat dus goed de bijsluiter om te zien of je veilig kunt zonnen. Mochten de medicijnen bijwerkingen veroorzaken in de zon, vermijd dan zoveel mogelijk de zon en zorg buiten voor extra bescherming: dicht geweven kleding, hoofddeksel en een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor.

Soms is er een vergelijkbaar medicijn dat minder kans geeft op die overgevoeligheidsreactie. Dit kun je met je arts overleggen.

Temperatuurverschillen
Geneesmiddelen kunnen gevoelig zijn voor temperatuurverschillen. Bij hitte kan de houdbaarheid, maar ook de werkzaamheid verminderen. Controleer je medicijnen voor het reizen hierop en neem eventueel een medicijnkoeltasje mee. Maar ook een te lage temperatuur kan de invloed van het medicijn beïnvloeden. Houdt er rekening mee dat het in het bagageruim van het vliegtuig flink kan vriezen. Wanneer jouw medicijnen hier gevoelig voor zijn, kun je ze meenemen in je handbagage.

Wanneer je medicijnen gebruikt dien je hiervan voldoende mee te nemen op vakantie. In het buitenland zijn medicijnen soms duurder en bepaalde medicijnen zijn er helemaal niet verkrijgbaar.

Medicijnen in het buitenland en verzekering
Als eerste dien je uiteraard de polis van je zorgverzekering te bekijken. Met een aanvullende zorgverzekering ben je meestal verzekerd voor medische kosten in het buitenland. Heb je geen aanvullende zorgverzekering, dan dien je een dekking voor medische kosten op te nemen in je reisverzekering.

De zorg- of reisverzekeraar gaat er vanuit dat jij zelf voor voldoende medicatie zorgt tijdens je vakantie. Is dat niet het geval, dan zullen zij de medicijnen in het buitenland ook niet vergoeden. Maar het kan natuurlijk gebeuren dat je medicijnen zijn gesmolten in de zon of je bent je koffer verloren. In deze gevallen dien je de juiste zorg- of reisverzekering te hebben en worden de kosten voor medicijnen in het buitenland vergoed.

Een reisverzekering afsluiten?

Ga je op vakantie en wil je een kortlopende of doorlopende reisverzekering afsluiten? Dat kan hier voordelig en het is zo geregeld.

Let op! Ga je vaker per jaar op vakantie? Dan kan een doorlopende reisverzekering voordeliger zijn.


Doorlopende reisverzekering afsluiten

Ga je vaker per jaar op vakantie? Sluit dan hier een doorlopende reisverzekering af. Dat kan voordelig en het is zo geregeld.

Hier kan je zelf eenvoudig een doorlopende reisverzekering van Allianz Global Assistance afsluiten. Je ontvangt de polis direct per e-mail.

Vragen?

Heb je een vraag over reisverzekeringen of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op: Telefoon 055-5400408 (09.00 -12.00 uur) of stuur een e-mail: info@reisverzekeringblog.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739