vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Nederlanders niet op de hoogte van ziektes in vakantielanden

Duitsland wil aanpassing schengenverdrag Uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van ‘Gezond op Reis’, blijkt dat Nederlanders niet goed op hoogte zijn van mogelijke gevaren van vreemde ziektes tijdens verre reizen.

Reizigersziekte

De Nederlandse vakantieganger gaat steeds verder van huis op vakantie. Veel mensen vergeten in hun enthousiasme dat er in deze verre oorden, maar ook in landen dichter bij huis vreemde ziektes heersen. Wanneer je op reis gaat kun je een reizigersziekte oplopen.

Uit een onderzoek naar de kennis van Nederlanders omtrent ziektes, is gebleken dat malaria volgens een ruime meerderheid van de Nederlanders (67%) reizigersziekte nummer 1 is. Buikloop, diarree en maag-darmklachten (33%) en hepatitis (32%) worden ook door (bijna) een derde van de Nederlanders genoemd. Vrijwel alle Nederlanders hebben wel eens van hepatitis A (94%) of B (96%) gehoord.

Besmetting hepatitis A of B

De manieren waarop men hepatitis op kan lopen zijn minder goed bekend onder Nederlanders. Het is vooral onduidelijk voor Nederlanders dat besmetting met hepatitis A op een heel andere manier plaatsvindt dan besmetting met hepatitis B. Hepatitis A wordt veroorzaakt door slechte hygiëne van voedsel en sanitaire voorzieningen. Hepatitis B kun je oplopen door onbeschermd seksueel contact of via besmet bloed. Besmetting met hepatitis B komt ook voor via niet hygiënische accupunctuur, tatoeage en piercing of door het gemeenschappelijk gebruik van scheermesjes en tandenborstels.

Preventief vaccineren

Opvallend is dat ruim de helft van de Nederlanders niet weet dat er vaccinaties tegen hepatitis A en B bestaan om te voorkomen dat je besmet wordt. De meeste Nederlanders zouden zich wel laten vaccineren tegen hepatitis als men op vakantie gaat naar landen waar hepatitis veel voorkomt.

Bijna de helft (48%) van de Nederlanders denkt niet goed op de hoogte te zijn van vaccinaties die nodig zijn voor de verschillende landen. Vierentachtig procent van de Nederlanders weet overigens wel waar men terecht kan voor informatie over vaccinaties.

Malaria

Malaria is volgens ruim tweederde (67%) van de Nederlanders een typische reizigersziekte. Malaria wordt door ruim twee derde spontaan genoemd als reizigersziekte. Vrijwel alle ondervraagden hebben ook wel eens van hepatitis A of B gehoord. Echter slechts één op de tien Nederlanders zegt veel te weten over hepatitis A of B. Een ruime meerderheid zegt weinig tot geen kennis te hebben over zowel hepatitis A als B.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739