vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Off-piste skiën vaak niet verzekerd op een reisverzekering

Off-piste skiën vaak niet verzekerd op een reisverzekering Skiërs en snowboarders die buiten de piste (off-piste) een ongeluk krijgen, zijn daar niet altijd voor verzekerd, zelfs niet met reisverzekering inclusief wintersportdekking.

Reisverzekeraars in Nederland hanteren verschillende voorwaarden en uitsluitingen voor de wintersportdekking. Zo is roekeloos gedrag, het opzettelijk een verbod of waarschuwing negeren en het nemen van te hoge risico’s tijdens wintersport, bij vrijwel alle reisverzekeraars uitgesloten van vergoeding. Het vervoer van een berg naar het dal, bijvoorbeeld met een banaan, wordt door een aantal verzekeraars alleen vergoedt als men naast de wintersportdekking ook medische kosten heeft meeverzekerd. Sommige verzekeraars vergoeden alleen de kosten van een ongeval als er bij het off-piste skiën een plaatselijke gids of leraar aanwezig is.

Ben je van plan om buiten de piste te gaan skiën controleer dan altijd eerst de voorwaarden van je reisverzekering of vraag het na bij je reisverzekeraar.

Bij Allianz Global Assistance valt off-piste wel onder de dekking

Moet je nog een reisverzekering met wintersportdekking afsluiten? Dan is Allianz Global Assistance een goede optie. Deze reisverzekeraar vergoedt off-piste wintersport.

Allianz Global Assistance 
Je bent bij Allianz Global Assistance wel verzekerd als je off-piste gaat skiën. Wel moet je voldoende voorzichtig zijn. Je bent niet verzekerd als je het gevaar letterlijk opzoekt.

Kies bij een kortlopende reisverzekering de dekking ‘wintersport en bijzondere sporten’. Niet verzekerd is een uitkering bij overlijden of invaliditeit door een ongeval tijdens bijzonder wintersporten. Je kan dit ook verzekeren door de dekking ongevallen bijzondere sporten erbij af te sluiten. Wil je tevens een vergoeding voor vervoer per helikopter of ”banaan” van de piste? Dan moet je ook de dekking Medische kosten afsluiten. Wil je meer weten of de premie berekenen en een reisverzekering van Allianz Global Assistance afsluiten: Reisverzekering met wintersportdekking.

Het is natuurlijk niet verstandig off-piste te gaan als er sprake is van lawinegevaar. In Europa is een waarschuwingssysteem van kracht. Dit systeem werkt met vijf codes:

  1. Gering gevaar
  2. Matig gevaar
  3. Aanzienlijk gevaar
  4. Groot gevaar
  5. Zeer groot gevaar

Financiële consequenties

Ook een relatief klein ongeluk buiten de piste kan tot grote financiële problemen leiden bij Nederlandse wintersporters. “Een traumahelikopter kost al gauw € 3.000,-, een gipsvlucht € 1.000,- tot € 5.000,- , afhankelijk van het feit of je kan zitten of moet liggen.”, zo zegt een woordvoerder van de Consumentenbond in het actualiteitenprogramma Brandpunt.

Voorbereiding belangrijk bij wintersport buiten de piste

Het off-piste skiën is de afgelopen jaren flink toegenomen, maar de gemiddelde wintersporter is zich nauwelijks bewust van de gevaren die dit met zich meebrengt. De kans op een lawine bij buiten de piste skiën vele malen groter. Maar ook valpartijen en botsingen met een rots of steen kan een dodelijke afloop hebben. Bij het off-piste skiën is een goede voorbereiding van groot belang.  Wij geven een aantal tips:

  • Ga nooit in je eentje buiten de pistes skiën en laat altijd aan iemand weten wanneer jij en je skipartner terug denken te zijn.
  • Neem een rugzak met water en energierepen mee, een sneeuwschep, een EHBO-etui, een isolatiedeken, een lawine-airbag en een lawinepieper.

Veel dodelijke ongelukken met wintersporters

Vooral door de ongunstige sneeuwomstandigheden in de Alpen zijn er dit wintersportseizoen bij off-piste skiën al 22 wintersporters overleden, vrijwel allemaal door lawines. Alleen al in Zwitserland zijn er 12 lawinedoden gevallen. Veel meer dan in andere jaren.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739