vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Reisverzekering en annuleringsverzekering

Wanneer je op reis of vakantie gaat heb je de keuze uit een reisverzekering en/of annuleringsverzekering. Beide verzekeringen zijn nuttig voor reizigers maar verschillen nogal.

In dit artikel gaan wij in op de verschillen en waar een reisverzekering of annuleringsverzekering voor dient.

Reisverzekering: Hulpverlening en keuze uit rubrieken

Een reisverzekering is een verzekering tegen schade die wordt opgelopen tijdens het reizen of tijdens je vakantie. Een reisverzekering bestaat uit rubrieken, bij de meeste reisverzekeraars kan je kiezen welke je wel en niet wil verzekeren. De volgende rubrieken zijn onderdeel van een reisverzekering:

 • Bagage – Je reisbagage is verzekerd tegen beschadiging, verlies en diefstal.
 • SOS kosten en extra kosten – Deze rubriek dekt o.a. de extra kosten die de verzekerde moet maken bij ziekte, ongeval of overlijden van de verzekerde zelf, een reisgenoot of een familielid. Hierbij kan onder meer worden gedacht aan extra verblijfkosten (door ziekte kan men niet naar huis) of extra reiskosten (door ziekte van een familielid moet de vakantie worden afgebroken en een duurdere vlucht worden geboekt), een gipsvlucht naar huis of een helikopterredding.
 • Medische kosten – Je bent volledig verzekerd tegen medische kosten in het buitenland, dat geldt ook voor privé-klinieken. In het buitenland kunnen de tarieven voor een medische behandeling fors afwijken van het Nederlandse tarief. Voor sommige behandelingen geldt in het buitenland zelfs een tienvoud van het Nederlandse tarief.
 • Wintersport/bijzondere sporten – Het beoefenen van wintersport en een aantal andere bijzondere sporten (zoals paragliding, raften, abseilen en bergbeklimmen) is bij veel verzekeraars uitgesloten. Dit betekent dat eventuele schade tijdens het beoefenen van de uitgesloten sport de verzekering geen dekking biedt. Je moet bij wintersport of bijzondere sporten deze rubriek meeverzekeren.
 • Geld – Neem je veel contant geld mee dan is deze rubriek van belang.
 • Automobilistenhulp – Deze rubriek biedt niet alleen dekking voor personenauto’s, maar ook voor kampeerauto’s, motoren en scooters en dekt onder meer het uitbetalen van arbeidsloon bij een reparatie langs de weg, het toezenden van onderdelen en de huurkosten van een gelijkwaardig vervoermiddel, wanneer niet verder gereden kan worden.
 • Ongevallen – De rubriek ongevallen voorziet de verzekerde of diens nabestaanden van een eenmalige geldelijke uitkering bij overlijden of blijvende invaliditeit.
 • Reisrechtsbijstand – Dekt de kosten die de verzekerde moet maken voor juridisch advies of juridische bijstand.

Het belangrijkste onderdeel van een reisverzekering zijn de zogenaamde SOS-kosten. Deze omvatten de kosten voor hulpverlening en noodsituaties, denk daarbij aan:

 • repatriëring;
 • terugreiskosten bij ziekte of overlijden van familie;
 • reddings- en opsporingskosten;
 • vervoer stoffelijk overschot;
 • extra verblijfskosten;
 • hulpverlening door de Alarmcentrale.

Kortlopende of doorlopende reisverzekering

Je kunt een reisverzekering eenmalig afsluiten voor de duur van je vakantieperiode. Dit noemt men een kortlopende-, aflopende- of eenmalige reisverzekering. Indien je één keer per jaar op vakantie gaat is de kortlopende variant meestal het voordeligst. Een kortlopende reisverzekering stopt automatisch na afloop van je vakantie en je betaald eenmalig de premie.

Ga je vaker dan eenmaal per jaar op vakantie? In dat geval kan het handig zijn om te kiezen voor een doorlopende reisverzekering. Je bent dan het hele jaar verzekerd, maar de dekking geldt alleen op het moment dat je daadwerkelijk op reis bent. Het voordeel is dat je niet elke keer opnieuw een reisverzekering hoeft af te sluiten. Als je vaker per jaar op reis gaat is een doorlopende reisverzekering vrijwel altijd voordeliger. In het algemeen geldt dat een doorlopende verzekering voor een gezin met kinderen al na twee vakantieweken per jaar voordeliger is dan een kortlopende reisverzekering. Bij een stel ligt het omslagpunt meestal ongeveer op drie weken per jaar en bij een alleenstaande op 3 à 4 weken.

Bij een doorlopende reisverzekering is het meestal ook mogelijk om een annuleringsdekking mee te verzekeren, dat is handig en voordelig. Je bent dan het hele jaar doorlopende verzekerd tegen annuleringskosten.

Annuleringsverzekering: Financiële vergoeding voor annuleringskosten

Een annuleringsverzekering biedt geen hulp zoals een reisverzekering maar een financiële vergoeding voor annuleringskosten. Dit zijn kosten die je moet betalen wanneer de reis niet door kan gaan, bijvoorbeeld omdat je vlak voor vertrek ziek bent geworden of een ongeval hebt gehad. Ook vergoedt de annuleringsverzekering (een deel van de) reissom bij het tussentijds afbreken van de vakantie. Er moet wel sprake zijn van een gedekte gebeurtenis. Dat wil zeggen dat de annulering of afbreking alleen wordt vergoed indien de oorzaak in de polisvoorwaarden staat vermeld. Een annuleringsverzekering biedt meestal dekking bij:

 • overlijden of ernstige ziekte van jezelf of een naaste familielid;
 • medische noodzakelijke ingreep die ondergaan moet worden;
 • complicaties bij een zwangerschap;
 • echtscheiding;
 • onverwachts ter beschikking krijgen van een huurwoning;
 • ernstige schade aan je huis of bedrijf;
 • onvrijwillige werkeloosheid na een vast dienstverband;
 • aangaan van een nieuw dienstverband na werkeloosheid;
 • weigering van een visum;
 • diefstal of uitval van het voertuig waarmee je op reis zou gaan.

Annuleringsverzekering: ook dekking bij Corona (Covid-19)!

Als je alleen, met een reisgenoot of met je familie een vakantie gaat boeken, wil je in deze onzekere tijd ook dekking hebben voor het geval dat jij, je reisgenoot of iemand van je gezin corona (Covid-19) oploopt. Dat valt bij Allianz Global Assistance onder de dekking van de annuleringsverzekering! Je kan de boeking van je vakantie annuleren, als jij of een van de verzekerde reisgenoten, voor vertrek, een coronabesmetting oploopt en dit kan aantonen door de positieve testuitslag van een officieel corona testbedrijf.

Kortlopende of doorlopende annuleringsverzekering?

Evenals bij een reisverzekering heb je ook bij de annuleringsverzekering de keuze uit een kortlopende of doorlopende verzekering. De doorlopende annuleringsverzekering is vrijwel altijd voordeliger omdat je een vaste premie betaalt en geen percentage van de reissom.

Verschillen tussen reisverzekering en annuleringsverzekering

Er zijn nog meer verschillen tussen een reisverzekering en de annuleringsverzekering. Een reisverzekering is naar eigens wens samen te stellen. De premie is afhankelijk van het aantal dagen dat je verzekerd wilt zijn en welke dekkingen je kiest.

De premie voor een annuleringsverzekering is een vast percentage van de reissom. Er zijn meestal maar twee varianten van een annuleringsverzekering. Bij de uitgebreide en duurdere versie krijg je de volledige reissom vergoedt, zelfs als je op de één na laatste dag je vakantie moet afbreken.

Een reisverzekering kan je afsluiten wanneer je dat wilt. Zelfs nog vijf minuten voor je vertrekt. Een kortlopende annuleringsverzekering kan je niet meer afsluiten vlak voor je vertrek, dat moet je minimaal 6 weken voor vertrek doen.

Reisverzekering afsluiten

Wil je een kortlopende reisverzekering afsluiten? Klik hier: Kortlopende reisverzekering
Wil je een doorlopende reisverzekering afsluiten? Klik hier: Doorlopende reisverzekering

Annuleringsverzekering afsluiten

Wil je een kortlopende annuleringsverzekering afsluiten? Klik hier: Kortlopende annuleringsverzekering
Wil je een doorlopende annuleringsverzekering afsluiten? Klik hier:Doorlopende annuleringsverzekering

Vragen?

Heb je een vraag over een reisverzekering of annuleringsverzekering? Neem dan contact met ons op: Reisverzekeringblog, Telefoon 055-5400408 (09.00 -12.00 uur) of stuur een email: info@reisverzekeringblog.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739