vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Spanje; zon, zee, strand en heerlijk eten maar alertheid geeist

Onderzoek: recreatief duiken, wel of niet gedekt op je reisverzekering? Spanje, gelegen aan de Middellandse zee, is een land dat vakantiegangers veel te bieden heeft. Een prettig klimaat, mooie stranden, bekende steden, historische dorpjes en lekker eten. De hoofdstad Madrid is een verademing voor elke toerist. ReisverzekeringBlog.nl heeft in het 3de artikel over dit onderwerp een aantal reisadviezen voor Spanje samengesteld.

Reisverzekering

In Spanje zijn er verschillende risico’s als je op vakantie gaat. Om die risico’s af te dekken is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Indien je als vakantieganger een reisverzekering hebt afgesloten, kun je bij problemen altijd terugvallen op je alarmcentrale. Deze is 24 uur per dag, 7 dagen per week te bereiken.

Veiligheid

In Spanje komen jaarlijks veel bosbranden voor. Met name in de zomermaanden kunnen bosbranden veel schade aanrichten. Laat je als vakantieganger informeren over de situatie ter plaatse, alvorens af te reizen naar een door een bosbrand getroffen of bedreigd gebied. Hou er bij bosbranden verder rekening mee dat je vaak snel moet evacueren. Ga je kamperen in een bedreigd gebied en er breekt een bosbrand uit, dan zul je bijvoorbeeld je bagage achter moeten laten. Indien je eventueel met bosbranden te maken kunt krijgen, sluit dan de juiste dekkingen af.

Op autosnelwegen word je aangeraden alert te zijn op diefstal. Het komt voor dat slimmigheden worden toegepast, zoals het tegen de achterzijde van de auto aanrijden of het gooien van een voorwerp tegen je auto. Dit met het doel om je te laten stoppen en daarna te overvallen.

Wees ook alert op personen die je gebaren te stoppen, omdat er iets niet met hun auto in orde zou zijn. Indien je twijfelt aan de juiste bedoelingen van deze personen, wordt aangeraden niet op aansporingen in te gaan. Indien je wilt stoppen om eventuele schade aan je eigen auto te controleren, wacht dan totdat je een veilige plaats bereikt. Bijvoorbeeld een tankstation waar veel personen aanwezig zijn.

Zware criminaliteit komt voor in Spanje. De criminaliteit is gericht op inbraken en drugshandel, eventueel met geweld. Weer als reiziger alert voor zulke zaken. Let verder op voor zakkenrollers in de grote steden en toeristische trekpleisters. Vooral in steden als Barcelona en Madrid zijn verschillende bendes actief als zakkenrollers.

Vaccinaties

Voor Spanje gelden geen verplichte inentingen. Wel loop je als vakantieganger in Spanje een kleine kans om rabiës, hondsdolheid op te lopen. Indien de kans op beten van dieren aanwezig is, wordt er aangeraden om je te laten vaccineren. Dit geldt bijvoorbeeld bij trektochten, fietstochten door het platteland of mensen die met dieren omgaan, Vakantiegangers wordt afgeraden om kraanwater te drinken in Spanje.

Gedoogbeleid

In tegenstelling tot Nederland kent Spanje geen gedoogbeleid met betrekking tot drugs. Het in bezit hebben of handelen in soft- en hard drugs is geheel verboden en leidt tot hoge straffen. Op vliegvelden en andere terminals wordt streng gecontroleerd.

Terrorisme

Er zijn aanwijzingen dat islamitische terroristische groepen actief zijn in Spanje. In uitlatingen uit deze hoek die in de media zijn verspreid, wordt naast andere landen ook Spanje, inclusief de Spaanse zelfstandige steden Ceuta en Melilla in Noord-Afrika genoemd als mogelijke doelwitten voor aanslagen. Als vakantieganger moet je bewust zijn van het wereldwijde risico van terroristische aanslagen.

De terroristische organisatie ETA, die streeft naar een onafhankelijk Baskenland, is ook actief in Spanje. Er vonden vorig jaar geregeld aanslagen plaats door het hele land waarbij slachtoffers vielen en grote materiële schade werd aangericht. De aanslagen beperkten zich niet alleen tot het Baskenland of de omgeving daarvan. Op dit moment heeft de ETA een eenzijdig staak het vuren afgekondigd. De intensiteit van aanslagen van de ETA is de laatste jaren een stuk minder geworden. Houd er als vakantieganger echter wel rekening mee en meld verdachte signalen bij de lokale politie.

Een mogelijkheid om calamiteiten, zoals een bosbrand sneller te weten te komen is de SMS Assistant van Allianz Global Assistance. Deze service is beschikbaar indien je bij Allianz Global Assistance een doorlopende reis- en annuleringsverzekering afsluit.  De SMS Assistant geeft je informatie over eventuele calamiteiten. Zodoende kun je jezelf snel in veiligheid brengen. De SMS Assistant is bijna altijd sneller met berichtgeving dan andere media.

Op de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken staan actuele reisadviezen voor Spanje. Bereid je goed voor op je vakantie aan de hand van deze actuele reisadviezen. Een juiste reisverzekering kan veel problemen schelen.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Er zijn 5 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739