vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Vakantietips voor bril- en lenzendragers

Consumentenbond blij met betere rechten voor luchtvaartpassagiers Het is bijna zomervakantie en miljoenen Nederlanders gaan weer op reis naar het buitenland. Of je nu met de auto vertrekt of met het vliegtuig, als bril- of contactlensdrager is het verstandig goed voorbereid op reis te gaan. Zo voorkom je nare verrassingen in het buitenland en geniet je maximaal van je vakantie. 

CE-categorie

Bescherm je ogen zo veel mogelijk tegen zonlicht, ook als je niet afreist voor een strandvakantie onder een strakblauwe hemel. Zorg voor een zonnebril voorzien van UV400- of 100% UV-bescherming. Hoeveel bescherming een zonnebril daadwerkelijk biedt, blijkt uit de CE-categorie. De kleur van de glazen zegt niets over de mate van UV-bescherming.

Lange autorit

Heb je een lange autorit voor de boeg? Een zonnebril is dan prettig en verstandig, zeker als de zon tijdens het autorijden in je ogen schijnt. Kies voor een zonnebril met glazen in CE-categorie 3. Deze biedt bescherming tegen fel zonlicht. Of neem een bril met speciale ‘max bruin’ glazen. Deze zijn bij uitstek geschikt voor in de auto: ze halen hinderlijke schitteringen weg en zorgen voor een helder en contrastrijk zicht.

Bergen

Bijzondere situaties vragen om bijzondere glazen. Glazen met de hoogste CE-categorie 4 bieden bescherming tegen uitzonderlijk fel licht en zijn bijvoorbeeld ideaal voor een lange bergwandeling. Voor een watersportvakantie kun je een zonnebril met polariserende glazen overwegen; deze neemt hinderlijke schitteringen op het wateroppervlak weg. Zo is er voor iedere situatie een geschikte zonnebril. Laat u daarom goed adviseren door uw opticien.

Kinderogen

Kinderogen zijn nog volop in ontwikkeling en moeten we goed beschermen tegen de zon. Kies nooit zo maar een kinderzonnebril. Zonnebrillen zonder UV-filter zijn namelijk schadelijk voor kinderogen. Door de donkere glazen worden de pupillen groter, waardoor UV-straling -dat niet gefilterd wordt- nog eenvoudiger wordt opgenomen door het oog. Het is dan ook belangrijk voor kinderen altijd een zonnebril met UV-filter te kiezen, voor nu en voor later.

Reiniging

Neem op vakantie brilpoetsdoekjes mee voor je bril en zonnebril. Gebruik echter geen natte brilpoetsdoekjes. De houtvezels in de doekjes kunnen je glazen beschadigen. Droge microvezel brilpoetsdoekjes zijn prima; tenminste, als ze schoon zijn.

Transpiratie en lenzen

In warme landen en tijdens actieve vakanties zal je eerder transpireren. Zo kunnen zweetdruppels terechtkomen in je ogen. Als je lenzen draagt, kan dat hinderlijk zijn. Zorg daarom voor een pet, hoed of ander hoofddeksel. Deze zal het grootste gedeelte van het transpiratievocht bij je ogen weghouden. Neem bovendien altijd oogdruppels mee, zodat je de lenzen kunt druppelen en tussentijds kunt schoonmaken.

Zwemmen

Wanneer je gaat zwemmen, is het verstandig om je lenzen uit te doen. Chloor en zeezout in je lenzen kunnen irritatie geven. Daarbij zit er op vakantie vaak wat meer chloor in het zwembadwater. Als je toch wilt zwemmen met je ogen open, dan adviseren we je om daglenzen te gebruiken en deze na het zwemmen uit te doen.

Lenzenvloeistof bewaren

Bewaar lenzenvloeistof op een koele en liefst donkere plek. Wordt de vloeistof warmer dan 25 graden of staat deze lang open in een warme ruimte, dan zal deze sneller bederven. Spoel je lenzen nooit af met water vanwege de kans op infecties. Combineer nooit water en lenzenvloeistof in je lenzenhouder.

Zonnebrandcrème

Zonnebrandcrème en lenzen zijn geen goede combinatie. Het zorgt voor slecht zicht en geeft oogirritatie. Herkenbaar? Doe liever je lenzen in vóór je zonnebrandcrème smeert. Zo voorkom je dat kleine deeltjes zonnebrandcrème die nog aan je vingers zitten, in de poriën van de lenzen komen. Was je handen ook altijd even goed voor het uitdoen van je lenzen om zweet en restjes zonnebrandcrème geen kans te geven je lenzen binnen te dringen.

Checklist: ik ga op vakantie en neem mee …

Bekij de handige checklist voor bril- en/of lenzendragers voor een onbezorgde zomervakantie. Daarmee kan iedereen gerust op reis.

Check #1
Bril- of contactlenzendragers zijn verplicht een bril of contactlenzen te dragen achter het stuur van een auto. Zonder bril of contactlenzen breng je de verkeersveiligheid in gevaar.

Check #2
Neem altijd een reservebril of reservelenzen mee. Niet alleen voor je eigen vakantieplezier en veiligheid, maar in sommige landen is een reservebril of zonnebril op sterkte verplicht. In Portugal, Spanje, Zwitserland, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk kun je bij overtreding een boete krijgen.

Check #3
Ben je van plan ’s nachts te rijden, dan heb je met een speciale nachtbril minder last van verblindende tegenliggers, flitsende lichtreclames en felle straatverlichting. Bij hevige regenval tekenen contouren zich bovendien veel scherper af.

Check #4
Heb je een watersportvakantie voor de boeg, dan is een zonnebril met polariserende glazen raadzaam. Deze nemen de hinderlijke schittering op het water weg.

Check #5
Neem voor de bescherming van je (zonne)bril een brillenkoker en brilreiniger mee. Een reinigingsspray en microvezel brillendoekjes zijn handig om de glazen van je bril of zonnebril te reinigen op vakantie. Spoel wel eerst even je glazen af. Anders wrijf je vuil uit en beschadig je het glas.

Check #6
Zon en zee geven sneller oogirritatie, zeker als je veel gaat zwemmen. Ook de airconditioning in de auto, het vliegtuig of de hotelkamer kunnen ervoor zorgen dat je ogen droog aanvoelen. Haal daarom oogdruppels bij apotheek, drogist of opticien.

Check #7
Bij een actieve vakantie zijn daglenzen ideaal. Aan het einde van de dag gooi je deze weg. Zo combineer je ze eenvoudig met een bril, maar bieden ze ook een oplossing als je risico loopt dat je lenzen tijdens het sporten vuil worden of kwijtraken. Daarnaast heb je met daglenzen geen lenzenvloeistof nodig. Dat scheelt weer in de bagage.

Check #8
Siliconen hydrogel lenzen laten meer zuurstof door, waardoor de ogen minder droog zullen aanvoelen tijdens een lange vlucht of autorit. Ook tijdens de vakantie ben je misschien actiever, dan is het makkelijk dat je de lenzen langer kunt dragen dan anders: ’s avonds uit eten, naar het terras of bij uitgaan. Laat je adviseren door de opticien.

Check #9
Ga je vliegen, let dan op de regels voor het meenemen van vloeistoffen. Zorg er voor dat je niet meer dan 100 ml. lenzenvloeistof in je handbagage meeneemt. Anders loop je grote kans dat je lenzenvloeistof bij de veiligheidscontrole in beslag wordt genomen.

Check #10
Tijdens een zonvakantie lig je meestal wat vaker in het zwembad. Kinderen zijn er zelfs met moeite uit te krijgen. Oorproblemen zijn goed te voorkomen met de nieuwste generatie oordoppen voor volwassenen en kinderen. De perfecte pasvorm zorgt voor een hoog draagUitgebreid. Speciale filters zorgen dat je hoort wat er om je heen gebeurt.

Bron: Hans Anders

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739