vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Op vakantie? Wees verstandig met de zon!

Lekker op vakantie en genieten van warme zonnestralen. Heerlijk toch? De zon is ook nog eens gezond. Zonlicht is belangrijk voor de de aanmaak van vitamine D. Huidaandoeningen als eczeem en psoriasis verminderen er door en het zorgt voor een prettiger gemoedstoestand. Er is een wel een maar: zorg dat je huid niet verbrand want dat vergroot de kans op huidkanker.

De laatste tijd zijn de verhalen over zonlicht niet alleen maar negatief. Sterker nog de zon krijgt steeds meer positieve eigenschappen toegedicht, zo zou zonlicht kunnen helpen bij het voorkomen van ernstige ziektes als borst- en prostaatkanker, multiple sclerose, hoge bloeddruk en mogelijk zelfs suikerziekte. Ook mensen met reuma, stijve spieren en gewrichten hebben baat bij de warmte die de zon produceert.

Laat je huid aan de zon wennen

Het belangrijkste bij het blootstellen van je huid aan de zon tijdens je vakantie is een langzame gewenning. Vol en onbeschermd in de zon is een slecht idee. Zeker als dit zonnebrand tot het gevolg heeft. Voorkom daarom te allen tijde dat je huid verbrand! Het verouderd je huid en je vergroot de kans op huidkanker. Inmiddels horen jaarlijks ruim 50.000 Nederlanders dat ze huidkanker hebben. Dat waren er 10 jaar terug nog 28.000, dus een waarschuwing is op z’n plaats.

Genieten van de zon is prima, maar bescherm jezelf. Er zijn drie regels die je moet onthouden tijdens je zonvakantie:

 1. Smeer je in.
 2. Bedek de huid die snel verbrand of nog niet aan de zon gewend is.
 3. Zoek ook regelmatig de schaduw op.

Verantwoord zonnen

Een aantal tips om verantwoord van de zon te genieten:

 • Laat je huid voorzichtig wennen aan de zon.
 • Bescherm je huid met kleding, draag een petje en een zonnebril met UV-werende glazen.
 • Smeer onbedekte huid een halfuur voordat je de zon in gaat dik in met een anti-zonnebrandmiddel met een voor jou geschikte beschermingsfactor.
 • Gebruik altijd een crème met een goede factor. Ook als je al een bruin kleurtje hebt gekregen door de zon. Ga je even naar buiten? Kies dan voor minimaal factor 15. Ga je langer in de zon? Gebruik dan minimaal factor 30.
 • Herhaal het insmeren elke twee uur, of vaker bij sterk transpireren of na het zwemmen en afdrogen.
 • Ga niet uitgebreid zonnebaden als de zon erg hoog staat (op het heetst van de dag, zoals tussen 12 en 15 uur).
 • Zoek op tijd de schaduw op. Dan vangt je huid minder UV-straling op.
 • Let op de zonkracht. In het buitenland, zeker dichter bij de evenaar, is deze veel sterker dan in Nederland. Mensen die normaal in Nederland niet snel verbranden, kunnen daar op vakantie wel last van hebben. Denk er aan: hoe sterker de zonkracht, hoe groter de kans op verbranding.

Zonnebrandcreme

Zonnebrandcrème beschermt de huid tegen verbranden. Hoeveel bescherming een crème tegen UVB (verbranding) biedt, wordt aangegeven met de Sun Protection Factor (beschermingsfactor of SPF). Kies een zonnebrandcrème die UVB- en UVA-straling tegenhoudt. Tegenwoordig bieden bijna alle producten ook bescherming tegen UVA (verouderen van de huid). Of het product UVA-bescherming biedt kun je lezen op het etiket.

Vergeet je ogen niet

De zon bruint de huid maar kan ook gevolgen hebben voor de ogen. UV-straling versnelt de vorming van staar. Dezelfde UV stralen beschadigen ook het netvlies aan en kunnen de lichtgevoelige laag aantasten. Het is daarom noodzakelijk om een goede kwaliteit zonnebril te dragen. De zonnebril helpt met de bescherming van de ogen, daar de pupillen klein blijven en indringing van intens licht dus wordt verminderd. Slechte kwaliteit zonnebrillen doen juist het tegenovergestelde. Zonnebrilglazen moeten ten minste 90% van de UVA-stralen en 95% van de UVB-stralen blokkeren. Sinds 1995 zijn er Europese normen van de filterkwaliteit vastgesteld. Het wordt aanbevolen om zonnebril glazen met minimaal CE3 of CE4 kwaliteit te kiezen.

Fotosensitiviteit

Tal van medicijnen, cosmetica en parfums gaan niet goed samen met de zon. Bijvoorbeeld bij gebruik van antibiotica kan fotosensitiviteit ontstaan. Antibiotica bevatten een organisme waarin bepaalde moleculen circuleren. Als deze worden blootgesteld aan UV-stralen, kan deze toxische of allergie veroorzakende stoffen produceren. Deze stoffen kunnen zeer ernstig zijn en vereisen het stoppen van de behandeling of een verbod op blootstelling aan de zon. Het is van essentieel belang dat je bij gebruik van bepaalde medicijnen je arts raadpleegt en dat de behandeling eventueel wordt aangepast.

Bronnen: KWF, NU.nl en Allianz Global Assistance

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739