vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Veranderingen in 2020 voor aanvraag Schengenvisum Nederland

Schengen gebied

Schengen gebied

De 26 landen van het Schengengebied, waaronder Nederland, hebben besloten om met ingang van 1 februari 2020 de EU-visumcode aan te passen. Dit heeft een aantal gevolgen voor mensen die een Schengenvisum voor Nederland aanvragen.

Door de nieuwe visumcode kan je vanaf 1 februari 2020 maximaal zes maanden voor je geplande reis een visumaanvraag voor Nederland indienen. Voorheen was deze termijn drie maanden. Hierdoor verwacht het ministerie Buitenlandse Zaken een betere spreiding van aanvragen, waardoor de wachttijden voor het maken van een afspraak in drukke periode kunnen worden teruggedrongen. Personen die ver voor de geplande reis een visumaanvraag indienen, moeten erop letten dat zij een visum met langere geldigheidsduur aanvragen.

Visum voor Nederland wordt duurder

Het tarief voor het aanvragen van een visum voor het Schengengebied is per 1 februari 2020 vastgesteld op 80 euro. De tarieven zijn herzien omdat de kosten voor het verwerken van visumaanvragen zijn gestegen. Houdt er ook rekening mee dat het visumaanvraagkantoor VFS Global daarnaast 28 euro aan servicekosten in rekening brengt. Daarmee komt een visumaanvraag al snel op 108 euro per persoon.

Visumbeleid

Nederland is uitvoerder van het Europese visumbeleid dat verwoord staat in de EU-Visumcode. Het visumbeleid voor de Schengenlanden draait om twee belangrijke zaken: wie is visumplichtig en wanneer wordt een visumaanvraag toegekend? De belangrijkste punten uit het Schengenvisum beleid zijn daarnaast:

  • Burgers uit Schengenlanden en uit overige landen zonder visumplicht mogen vrij reizen binnen de Schengenzone.
  • Burgers van visumplichtige landen dienen een visumaanvraag in bij één Schengenland om toegang te krijgen tot de gehele Schengenzone.
  • Schengenlanden kennen een aanvraag toe (of wijzen een aanvraag af) op basis van criteria gezamenlijk vastgesteld door alle landen in de Schengenzone.
  • Een bezitter van een Schengenvisum mag vrij reizen binnen de gehele Schengenzone.

Een Schengenvisum geeft een buitenlandse vreemdeling de mogelijkheid om te reizen naar alle 26 landen van het Schengengebied: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, IJsland, Zweden, Zwitserland.

Bron: www.nederlandenu.nl/laatste-nieuws/nieuws/2019/12/11/nieuwe-regels-schengenvisa-per-1-februari-2020

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739