vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Annuleringsverzekering: ‘Nederlanders onwetend over dekking’

Annuleringsverzekering: 'Nederlanders onwetend over dekking'

Annuleringsverzekering: ‘Nederlanders onwetend over dekking’

Afzegging van de reisgenoot, onverwacht een nieuwe baan, een scheiding of een zwangerschap. Uit onderzoek van ANWB blijkt dat vier op de vijf Nederlanders niet goed weet wanneer een annuleringsverzekering precies van nut kan zijn en wat vergoed wordt.

Onwetendheid over dekking annuleringsverzekering

Vakantiegangers weten meestal wel dat ze een beroep kunnen doen op de annuleringsverzekering bij ziekte of overlijden van een naast familielid (86%). De bekendheid van andere geldige annuleringsredenen is erg laag, blijkt uit onderstaande top 5:

 • Een onverwachte afzegging van de reisgenoot, mits de reisgenoot een geldige annuleringsreden heeft (18% is hier bekend mee).
 • Een niet te repareren auto waarmee men reist (20% is hier bekend mee).
 • Een nieuwe baan kunnen accepteren of werkloos raken (21% is hier bekend mee).
 • Een scheiding nadat de reis is geboekt (22% is hier bekend mee).
 • Het ontdekken van een zwangerschap nadat de reis is geboekt (25% is hier bekend mee).

Vergoeding bij omboeken en vliegtuigvertraging grootste misverstand

Het willen omboeken van een vakantie wordt niet vergoed door een annuleringsverzekering: 14 procent denkt dit ten onrechte. Ook een vergoeding voor een vliegtuigvertraging van minder dan acht uur valt niet binnen de dekking van een annuleringsverzekering. Een vergoeding voor een vliegtuigvertraging van meer dan acht uur valt wel binnen de dekking: 56 procent is hier niet bekend mee.

Meerderheid niet standaard verzekerd; mannen schatten risico lager in

Uit het onderzoek blijkt dat bijna één op de vijf Nederlanders (18%) een kortlopende annuleringsverzekering afsluit wanneer zij op vakantie gaat en dat bijna de helft (46%) een doorlopende annuleringsverzekering heeft. Ruim een derde van de Nederlanders (34%) heeft geen annuleringsverzekering. De belangrijkste reden om deze niet af te sluiten is omdat zij de risico’s niet zo hoog inschatten (49%). Vooral mannen schatten de kans op annulering lager in: 58 procent versus 40 procent. Mannen weten over het algemeen iets beter in welke gevallen zij een beroep kunnen doen op hun annuleringsverzekering.

Ziekte en ongeval meest voorkomende claim

Van alle verzekerden heeft 31 procent ooit een beroep gedaan op de annuleringsverzekering. De meest voorkomende situaties waarbij vakantiegangers een beroep proberen te doen op hun annuleringsverzekering zijn:

 • Ziekte of ongeval van henzelf of reispartner (18%).
 • Ziekte of sterfgeval in de thuisblijvende familie (13%).
 • Negatief reisadvies (4%) (dit is overigens geen geldige annuleringsreden.)

Reissom, boekingsdatum en financiële buffer afwegen bij afsluiten annuleringsverzekering

ANWB wil vakantiegangers beter informeren over de annuleringsverzekering. Het moeten annuleren van een reis is immers al vervelend genoeg. Daarom wordt vakantiegangers aangeraden al tijdens het boeken van de vakantie een goede afweging te maken om annulering wel of niet te verzekeren. Bij deze afweging is het raadzaam om te kijken naar de persoonlijke situatie, zoals bijvoorbeeld naar:

 • De hoogte van de reissom.
 • Hoever de reis voor de vertrekdatum is geboekt.
 • De persoonlijke financiële mogelijkheden.

Tot slot, is het belangrijk om een annuleringsverzekering te laten ingaan op de datum dat de reis is geboekt. Er kan immers ook al vóór vertrek wat gebeuren.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739