vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Meer gegevens van vliegtuigpassagiers naar Marechaussee

Consumentenbond blij met betere rechten voor luchtvaartpassagiers

De Koninklijke Marechaussee op Schiphol

De Koninklijke Marechaussee op Schiphol krijgt van tevoren meer gegevens van vliegtuigpassagiers op risicoroutes, om de grenscontroles efficiënter te laten verlopen en illegale immigratie te bestrijden.

De passagiersgegevens komen van de luchtvaartmaatschappijen.

Passagiersgegevens

Sinds begin dit jaar krijgt de Marechaussee bij vluchten op risicoroutes al een aantal gegevens van passagiers: naam, geboortedatum, nationaliteit, nummer reisdocument en een aantal vluchtgegevens. Daar komen een paar gegevens bij: man of vrouw, het land van afgifte en de vervaldatum van het reisdocument, de gevolgde reisroute en het boekingsnummer.

Door gegevens over reizigers al voor aankomst te analyseren, kunnen risico’s van illegale immigratie (waaronder mensenhandel) worden gedetecteerd. Bepaalde reizigers krijgen dan een intensievere controle, terwijl andere reizigers juist sneller de grens kunnen passeren. De nieuwe gegevens zijn daarbij belangrijk: de exacte reisroute kan bijvoorbeeld een indicatie opleveren over slachtoffers van mensenhandel en met het boekingsnummer wordt zichtbaar welke passagiers samen hebben geboekt.

Privacybescherming

De passagiergegevens krijgen de bescherming van de Wet politiegegevens. Ze mogen alleen worden gebruikt voor het doel waarvoor ze worden gevraagd: efficiënte grenscontrole en bestrijding van illegale immigratie. Daarvoor worden ook alleen de hoogst noodzakelijke gegevens verzameld. Gegevens die niet meer nodig zijn, worden binnen 24 uur vernietigd.

Op dit moment gaat het om vluchten vanaf een aantal luchthavens in Armenië, Bahrein, Brazilië, China, Egypte, Hong Kong, Iran, Kenia, Koeweit, Libië, Maleisië, Nepal, Oeganda, Oekraïne, Panama, Qatar, Rusland, Saoedi Arabië, Singapore, Syrië, Thailand, Turkije, Verenigde Arabische Emiraten en Zuid-Afrika.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739