vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Hulp in het buitenland: ambassade of alarmcentrale?

Hulp in het buitenland: ambassade of alarmcentrale?

Hulp in het buitenland: ambassade of alarmcentrale?

Hoewel je er liever niet vanuit gaat, kan er wat misgaan tijdens een vakantie. In zo’n geval is het handig dat je weet wat je moet doen en wie je moet bellen in geval van nood.

In het buitenland zijn er ambassades die je kunnen helpen, maar in de meeste situaties is raadzaam om in noodsituaties contact op te nemen met de Alarmcentrale van je reisverzekeraar.

Naast dat je weet wie je moet bellen is het belangrijk om telefoonnummers bij je te hebben voor noodgevallen. Denk daarbij aan:

 • telefoonnummer van de alarmcentrale van je reisverzekeraar;
 • telefoonnummer van de ambassade;
 • telefoonnummer van je zorgverzekeraar.

Wanneer je geconfronteerd wordt met ziekte of ongeval in het buitenland, is het raadzaam om direct contact op te nemen met de Alarmcentrale van je reisverzekeraar. Wanneer je geen reisverzekering hebt afgesloten is het goed om je zorgverzekeraar te informeren. Daarnaast moet je altijd je zorgpasje en polisnummer bij de hand hebben voor een snellere afhandeling.

Alarmcentrale

In geval van nood regelt de Alarmcentrale onder andere de volgende zaken:

 • de alarmcentrale onderhoudt contact met de gedupeerde;
 • er voor zorg dragen dat de familie in Nederland geïnformeerd wordt;
 • het afgeven van een garantstelling voor de medische kosten van het ziekenhuis in het buitenland;
 • de organisatie van repatriëring;
 • vervoer terug bij het voortijdig afbreken van je vakantie in geval van nood;
 • indien nodig regelen zij psychische hulp in het buitenland.

Check vooraf altijd de polisvoorwaarden van je reisverzekering, zodat je niet met hoge kosten wordt geconfronteerd. Bij twijfel kan de alarmcentrale aangeven wat wel en niet vergoed wordt.

Ambassade

De Nederlandse Ambassades zijn vertegenwoordigd over de hele wereld. De medewerkers van deze posten behartigen de Nederlandse belangen in het buitenland. De mogelijkheden zijn echter beperkt tot specifieke hulp. Privéaangelegenheden als een boete of discussie over een hotelrekening behoren tot de eigen verantwoordelijkheden.Dat geldt alleen als de problemen niet door de reiziger zelf kunnen worden opgelost.

Een Ambassade kan bijvoorbeeld helpen in het geval van diefstal van een paspoort of andere belangrijke reisdocumenten. Ook kunnen ze advies geven over het overmaken van geld vanuit Nederland, wanneer je creditcard bijvoorbeeld is gestolen. Mocht je in het buitenland in aanraking komen met justitie, neem dan zeker contact op met de Ambassade.

In een aantal gevallen moet je betalen voor de dienstverlening van een Ambassade. Daarom is het raadzaam om eerst de Alarmcentrale te informeren.

De meeste Ambassades hebben naast een algemeen telefoonnummer ook een noodnummer waarop zij 24 uur per dag bereikbaar zijn.

Waarom een reisverzekering afsluiten?

Wanneer je in het buitenland verblijft, loop je meer risico’s op een ongeval of een ziekte dan als je in Nederland blijft. Je krijgt in je vakantieland te maken met een andere cultuur, andere regels en wetten. In sommige landen is het verkeer erg chaotisch en onoverzichtelijk. Er is ook meer kans dat je ziek wordt, zo kan je bijvoorbeeld een darminfectie oplopen door een andere hygiëne.

Het kan zijn dat je naar het ziekenhuis moet om je te laten behandelen. De vraag is of dit ziekenhuis wel goed en betrouwbaar is? In dat geval kan je 24 uur per dag overal ter wereld de hulp inroepen van de alarmcentrale van je reisverzekeraar. Deze bieden op dat moment deskundige hulp. Je kunt zelfs je verhaal kwijt aan een Nederlandse arts of verpleegkundige die voor de alarmcentrale werkt.

De belangrijkste zaken die gedekt zijn als je een reisverzekering afsluit:

 • Schade en-/of diefstal van bagage.
 • Hulpverlening van de alarmcentrale in het buitenland.
 • Onvoorziene kosten in het buitenland.
 • Repatriëringskosten (terugkeerkosten naar Nederland).
 • Medische kosten, je zorgverzekeraar vergoedt soms niet alle kosten.

Sluit nu een reisverzekering af!

Moet je nog een kortlopende reisverzekering afsluiten? Dat kan hier. Je ontvangt de polis direct per e-mail.

Let op! Ga je vaker per jaar op vakantie? Dan kan een doorlopende reisverzekering voordeliger zijn.


Doorlopende reisverzekering afsluiten

Ga je vaker per jaar op vakantie? Sluit dan hier een doorlopende reisverzekering af. Dat kan voordelig en het is zo geregeld.

Hier kan je zelf eenvoudig een doorlopende reisverzekering van Allianz Global Assistance afsluiten. Je ontvangt de polis direct per e-mail.

Vragen?

Heb je een vraag over kortlopende reisverzekeringen of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op: Telefoon 055-5400408 (op werkdagen tijdens kantooruren) of stuur een e-mail: info@reisverzekereingblog.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739