vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Kosten reisvaccinaties en wat vergoedt mijn zorgverzekeraar?

Ik ga op reis en neem mee terug: gele koorts, malaria en hepatitis. Liever niet, hè. Laat je vaccineren en zorg ervoor dat je die besmettelijke ziektes lekker op de vakantiebestemming achterlaat. Welke inentingen je nodig hebt, verschilt per land en gebied. Wat vaststaat, is dat aan alle vaccinaties een prijskaartje hangt. Gelukkig is er de aanvullende zorgverzekering, waarmee je vaccinatiekosten vaak (deels) krijgt vergoed. Handig!

Vaccinaties alleen vergoed vanuit aanvullende verzekering

Zorg er altijd voor dat je ruim op tijd (zo’n twee maanden voor vertrek) begint met het laten vaccineren. Het kan namelijk zo zijn dat je meerdere keren terug moet komen voor een (herhaal)vaccinatie. Als je aanvullend verzekerd bent, hoef je vaccinaties vaak niet helemaal zelf te betalen. Al bieden niet alle zorgverzekeraars een vergoeding voor de entingen. Per aanvullende verzekering verschilt het wat er wordt gedekt. Check dus de voorwaarden van je zorgverzekering voordat je je laat vaccineren. Heb je alleen een basisverzekering? Dan betaal je alle kosten voor de vaccinaties zelf.

Verhouding zorgpremie en vergoeding vaccinaties

Weet je nu al dat je volgend jaar op reis gaat? Kijk dan eind dit jaar of het loont om over te stappen en/of om je aanvullend te verzekeren. Overstappen kan namelijk alleen van half november tot en met eind december. Maak een rekensom voor jezelf: is het bedrag dat voor de vaccinaties wordt vergoed hoger dan de extra zorgpremie die je voor de aanvullende verzekering betaalt? Of is de kans groot dat je de zorg uit de aanvullende verzekering sowieso zult gebruiken? Dan is het afsluiten van een aanvullende verzekering waarschijnlijk in je voordeel. Maar is de kans groot dat je meer (extra) premie kwijt bent dan de vergoeding die je ontvangt voor de vaccinaties – of zijn de vaccinatiekosten lager? In dat geval is het misschien niet nodig om je aanvullend te verzekeren voor die vaccinaties.

Check combinatie vaccinatiebureau en zorgverzekeraar

Het is altijd verstandig om te controleren bij welke vaccinatiebureaus of huisartsen de vaccinaties (deels) worden vergoed. Je mag met een aanvullende verzekering dan recht hebben op een vergoeding… de verzekeraar vergoedt vaccineren niet bij alle vaccinatiebureaus. Waar de vaccinaties worden vergoed, verschilt per zorgverzekeraar. Controleer dus voordat je naar een vaccinatiebureau gaat bij de zorgverzekeraar of de kosten daar worden vergoed. Zonde om zelf te betalen voor vaccinaties terwijl de zorgverzekering de kosten kan dekken, toch?

Uitzonderingen: gele koorts, cholera, malaria en BMR

Een vaccinatie tegen gele koorts is in een aantal Afrikaanse landen verplicht. In andere landen is een vaccinatie alleen verplicht als je in een gele-koorts-risico-gebied bent geweest (gele koorts komt alleen voor in Afrika en Zuid-Amerika). Zelfs als je alleen even overstapt op het vliegveld. Zo’n vaccinatie moet je minimaal tien dagen voordat je arriveert hebben gehad.
Op Zanzibar (Tanzania), Madagaskar en Angola heb je standaard een cholerastempel nodig. Deze ‘Cholera Not Indicated’-verklaring kun je gratis bij het vaccinatiebureau krijgen zonder een daadwerkelijke vaccinatie te hebben gekregen. Je kunt de verklaring ook via de post ontvangen, maar dan kost het je wel wat. Verder worden malariapillen vaak niet per land maar per gebied aanbevolen, en heb je de BMR-vaccinatie alleen nodig als je nooit de mazelen(-vaccinatie) hebt gehad.

Wat kosten vaccinaties?

De kosten voor vaccinaties kunnen per vaccinatiebureau verschillen. De kosten om vaccinaties te maken zijn hoog en daarom is zo’n inenting niet heel goedkoop. Je betaalt tijdens een bezoekje voor vaccinaties niet alleen voor het vaccin zelf, maar ook voor het consult en het vaccinatieboekje/-paspoort. Consultkosten gaan bij sommige bureaus omlaag als je in groepsverband langskomt en vervolgconsulten zijn vaak goedkoper. De kosten voor het vaccinatieboekje betaal je natuurlijk maar één keer.

Ben je niet aanvullend verzekerd voor de vaccinaties, controleer dan goed wat de kosten zijn bij de verschillende vaccinatiebureaus. Aangezien deze per bureau verschillen, kun je op die manier alsnog proberen om wat te besparen op de kosten voor vaccinaties. Hieronder zie je de gemiddelde prijzen – berekend aan de hand van de vaccinkosten bij thuisvaccinatie en GGD Hollands Noorden:

Van invloed op vaccinatie-kosten

Wat je uiteindelijk betaalt voor je vaccinatie(s), hangt af van naar welk vaccinatiebureau je gaat, wat de zorgverzekeraar vergoedt én hoeveel vaccinaties je nodig hebt. Sommige verzekeraars vergoeden een bepaald bedrag of percentage, terwijl andere alles of juist niets voor je betalen. Het kan ook voorkomen dat je alleen de consultkosten zelf moet betalen, ook dat kun je controleren bij je verzekeraar. Hoeveel en welke vaccinaties je nodig hebt, is afhankelijk van de bestemming en de reisduur. Tegen sommige ziektes moet je je vaker dan een keer laten inenten, dat beïnvloedt kosten ook. Sommige vaccinaties heb je drie keer nodig. In het geval van de Hepatitis B-vaccinatie ben je daarna levenslang beschermd. Andere vaccinaties beschermen vaak voor een aantal tot tien jaar.

Rabiës delen

Een vaccinatie tegen rabiës wordt vaak aangeraden als je langer dan drie maanden naar een gebied gaat waar de ziekte voorkomt. Of als je een groter risico loopt gebeten te worden door een hond of een vleesmuis. Voor rabiës moet je drie keer langs het vaccinatiebureau. De kosten lopen hierdoor wat hoger op. Goed om dan te weten dat je deze rabiësvaccinaties kunt delen. Er gaan namelijk twee inentingen uit een potje. Ga je samen met een reisgenootje, dan scheelt het jullie allebei de helft aan kosten. Gezellig, kun je voor vertrek minstens drie keer samen op pad. Dolle boel – of eigenlijk dus juist niet.

Voorraad malariapillen

Weet je nog niet zeker of je naar een malariagebied gaat, maar zit die kans er wel in? Neem dan voor de zekerheid een voorraadje malariapillen mee. Je kunt beter te veel dan te weinig bij je hebben. Hoewel sommige reizigers hier anders over denken en de pillen niet nemen. Malariapillen kunnen de klachten ook verminderen nádat je bent geprikt door een mug die malaria overbrengt. Dus neem je de pillen niet in ter preventie, dan is het alsnog handig om ze op zak te hebben. De malariapillen in het buitenland zijn namelijk niet altijd de beste.

Handig om mee te nemen

Naast het goed vaccineren, is het belangrijk om een aantal spullen mee te nemen. Ja, natuurlijk je paspoort. Heel ver kom je zonder toch niet. En je pinpas, creditcard, EHBO-kitje én ORS. Laatste is handig tegen uitdroging door, bijvoorbeeld, een voedselvergiftiging. Maar denk ook aan DEET; deze spray is goed tegen al die muggen die je, naast jeukende bulten, ziektes als knokkelkoorts en malaria kunnen overdragen. Niet iets om vrolijk van te worden. Als je nog ruimte over hebt, kun je ook een klamboe meenemen. Kan fijn zijn om al die opdringerige, ongewenste beestjes weg te houden. En denk naast al deze bezittingen aan een visum. Soms moet je dit al vooraf aanvragen.

Kortom: lees je in, neem contact op met de zorgverzekeraar om te controleren waar en welke vaccinaties vergoed worden, laat je vaccineren, ga zorgeloos op reis, kom met (nog meer) levenservaring terug naar Nederland én enjoy (en herhaal dit)!

* Dit is een herpublicatie, waarin vergoedingen en andere informatie zijn geüpdatet. Dit artikel verscheen eerder op 14 juni 2016.

Bron: Pricewise

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739