vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

KWF waarschuwt voor risico op huidkanker tijdens wintersport

Kwf waarschuwt voor risico op huidkanker tijdens wintersport Dit weekend begint de krokusvakantie en een grote groep Nederlanders gaat op wintersportvakantie. KWF Kankerbestrijding waarschuwt deze groep Nederlanders voor een hoge piekbelasting van de zon.

Op de piste wordt de ongewende huid blootgesteld aan een hoge dosis UV-straling. Dit zorgt voor een grote kans op verbranding en daarmee een vergroot risico op huidkanker. Door de kou merken mensen vaak te laat dat de huid verbrandt en smeren zich daarom minder snel in. Uit recent onderzoek van TNS Nipo in opdracht van KWF Kankerbestrijding (oktober 2015) blijkt dat 68% van de ouders zich altijd insmeert, terwijl 41% van de jongeren aangeeft dit zelden of nooit te doen tijdens wintersport.

In de bergen is de lucht vaak schoner en helderder en daardoor de UV-straling sterker, ook als de zon zich niet laat zien. Verse sneeuw weerkaatst wel 90% van de straling en dat zorgt voor een intense blootstelling aan UV-straling. Al deze factoren samen zorgen ervoor dat een onbeschermde huid snel verbrandt.

Tips voor je huid bij wintersport door KWF Kankerbestrijding

Vier belangrijke tips die er voor zorgen dat piekbelasting tijdens de wintersport geen invloed heeft op de huid en gezondheid:

  1. Zorg dat de huid niet verbrandt. Zonverbranding van de huid, vooral op jonge leeftijd, is een grote risicofactor voor het krijgen van huidkanker;
  2. Smeer je huid een half uur voordat je de piste op gaat in met minimaal factor 30;
  3. Herhaal het insmeren iedere 2 uur. Door transpireren en het op- en afdoen van je skibril of haarband verdwijnt de crème van je gezicht. Regelmatig opnieuw smeren is daarom belangrijk;
  4. Gebruik een vette zonnebrandcrème voor de wintersport. Een product op waterbasis – zoals de meeste zomerse anti-zonnebrand – bevriezen op de huid in de kou. Wintersportcrèmes bevatten daarom veel vetten, waardoor ze ook goed smeerbaar blijven bij lage temperaturen. Bovendien voorkomen deze crèmes uitdroging van de huid; dat gebeurt snel als het koud is.

Incidentie en sterfte cijfers huidkanker in Nederland per jaar

Het aantal nieuwe gevallen van huidkanker is sterk toegenomen. In 2004 waren er 28.000 nieuwe gevallen van huidkanker. De afgelopen jaren is dit gestegen tot meer dan 50.000 dit jaar. Het aantal diagnoses van melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker, is weer toegenomen: 5962 mensen hebben in 2015 de diagnose melanoom gekregen, tegenover 5644 in 2014. In 2014 zijn 928 mensen overleden aan de gevolgen van huidkanker.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739