vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Nederlandse economie profiteert van vakanties naar het buitenland

ABN AMRO heeft in samenwerking met de ANVR onderzoek gedaan naar de bijdrage die buitenlandse vakanties en zakenreizen leveren aan de Nederlandse economie. 

Nederlanders zijn actieve reizigers. In de afgelopen 25 jaar steeg het aantal vakanties naar het buitenland met maar liefst 68 procent. Ook tijdens de crisis wilden Nederlanders de economische terugval niet ten koste laten gaan van hun zomervakantie. Zij bezuinigden de laatste jaren wel, maar vooral op kortere trips en op de wintersportvakantie.

Bestedingen buitenlandse vakanties: impuls Nederlandse economie

Het rechtstreekse belang van buitenlandse vakanties voor de Nederlandse economie steeg in de afgelopen vijf jaar met 17 procent. Van de totale uitgaven die Nederlanders doen voor een buitenlandse reis blijft 29 procent in Nederland, onder meer in de vorm van brutomarges voor de reisbranche, luchthavengelden en aankopen en consumpties op luchthavens. Ook zijn de marges van reisorganisaties als KLM, TUI en Kras hiervan onderdeel. Deze bestedingen geven dus ook een impuls aan de Nederlandse economie. In 2016 is sprake van een rechtstreekse bijdrage van 7 miljard euro. Dit komt overeen met ongeveer één procent van het bruto binnenlands product.

Bestedingen vakanties

Verder besteedden Nederlanders volgens het CBS in 2015 ongeveer 3,2 miljard euro aan duurzame goederen die direct zijn gerelateerd aan vakanties, zoals caravans, campers, tenten en koffers. Het is echter moeilijk te kwantificeren welk deel hiervan bestemd is voor gebruik tijdens een verblijf in het buitenland. Hetzelfde geldt voor niet-duurzame goederen, zoals zonnecosmetica, zwemkleding, boeken en etenswaren. Bij sommige producten is wel duidelijk dat zij voor een buitenlandse vakantie zijn bedoeld, zoals reisgidsen en vaccinaties. ABN AMRO en ANVR verwachten dat het aantal buitenlandse vakanties van Nederlanders in 2016 met 3 procent stijgt: naar 18,6 miljoen. De totale bestedingen aan een verblijf in het buitenland bedragen dit jaar ruim 24 miljard euro (+3 procent).

Werkgelegenheid uitgaand reisverkeer

In Nederland zijn zo’n 40.000 arbeidsplaatsen rechtstreeks gerelateerd aan het uitgaande reisverkeer. Het aantal werknemers in de reisbranche is al langere tijd relatief stabiel: rond de 15.000. Van de werkgelegenheid bij Nederlandse luchthavens en luchtvaartmaatschappijen is respectievelijk 50 en 67 procent direct gerelateerd aan Nederlandse reizigers die op reis gaan naar het buitenland. ABN AMRO schat dit aantal in op totaal ongeveer 25.000 werknemers.

Nederlandse reisbranche loopt wereldwijd voorop met online boekingen

Door het internet is de reikwijdte van veel reisorganisaties enorm vergroot. Nederland is de thuisbasis van wereldspelers als Booking.com en BCD Travel. Dit zijn bedrijven die allang niet meer afhankelijk zijn van hun thuismarkt voor hun omzetgroei en resultaten. Inmiddels wordt in ons land 82 procent van de buitenlandreizen volledig online geboekt. Hiermee loopt de Nederlandse reisbranche voor op de ons omringende landen.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739