vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Verregaande stappen gezet in ontwikkeling vaccin tegen Zika-virus

De ontwikkeling van een vaccin tegen het Zika virus is aantal stappen dichterbij. Er zijn inmiddels twee vaccins getest op muizen, die effectief bleken. Na één enkele injectie waren de knaagdieren volledig beschermd toen ze een of twee maanden later werden blootgesteld aan het virus dat door een beet van de tijgermug wordt overgebracht.

Een Amerikaanse onderzoeksgroep, onder leiding van Harvard-professor Dan Barouch, heeft het nieuws dinsdag bekendgemaakt.

De geteste vaccins zijn van twee verschillende types. Barouch en collega’s maakten een DNA-versie, met genetisch materiaal van een Braziliaanse stam van het zikavirus.

De andere is door wetenschappers van het Walter Reed Instituut uit Maryland ontwikkeld op basis van een gezuiverd en inactief gemaakt virus uit Puerto Rico. Beide boden 100 procent protectie. De volgende stap is het testen van het vaccin bij apen.

Het Zika-virus is gevaarlijk voor reizigers en komt veel voor in Zuid-Amerika. Ook in Thailand zijn 97 Zika infecties in 10 provincies gerapporteerd.

De ziekteverschijnselen van zika koorts zijn meestal mild en kortdurend (2 tot 7 dagen). Klachten zijn koorts, conjunctivitis (ontsteking van slijmvlies van het oog), tijdelijke gewrichtsklachten vooral in handen en voeten en huiduitslag. Er zijn recent aanwijzingen dat een zika virus infectie mogelijk een associatie heeft met het Guillain-Barre syndroom en dat een zika virus infectie opgelopen tijdens de zwangerschap mogelijk een verhoogde kans geeft op afwijkingen bij het ongeboren kind.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739