vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
  • Europeesche
  • Unigarant
  • Allianz
  • OOM verzekeringen

Vergelijk

Vergelijk premies, dekkingen en voorwaarden van reisverzekeringen.

lees verder

Bespaar

Lees onze tips om premie op je reisverzekering te besparen.

lees verder

Advies

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een reisverzekering?

lees verder

Rabiës in Spanje: reizigers opgepast!

Straathonden-Spanje

Rabiës in Spanje: reizigers opgepast!

Reizigers die naar Spanje vertrekken dienen alert te zijn op rabiës (hondsdolheid), een voor mensen levensbedreigende ziekte.

In het Spaanse plaatsje Argés, 10 kilometer vanaf de stad Toledo, is onlangs rabiës vastgesteld. Daarom roept de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) reizigers op extra op te passen met dieren in dit gebied. Nederlanders die hun hond of een ander huisdier meenemen naar Spanje kunnen beter vermijden dat hun eigen dier in contact komt met Spaanse honden of andere zoogdieren.

Nederlanders die binnenkort met hun hond of een ander gezelschapsdier (katten, fretten) naar Spanje reizen, moeten er standaard voor zorgen dat het dier is ingeënt tegen rabiës (hondsdolheid). Naast een geldige inenting tegen rabiës, zijn ook een dierenpaspoort en een chip altijd verplicht voor reizen binnen de Europese Unie. Dierenbezitters kunnen met hun vragen hierover terecht bij hun dierenarts.

Beperkingsgebieden

De Spaanse autoriteiten hebben na de rabiësbesmetting beperkingsgebieden ingesteld waar onder andere een aanlijnplicht geldt.

  • Vanaf 7 juni: in de provincie Castilla – La Mancha in een straal van 20 km rond Argés.
  • Vanaf 10 juni: in de provincie Catalonië in de gemeenten Banyoles, Porqueres en Montcadai Reixac y Piera.
  • Vanaf 13 juni: in de provincie Aragon in de gemeente Monzon.

In deze gebieden geldt een aanlijnplicht voor honden en een vaccinatieplicht voor honden, katten en fretten. Loslopende honden en katten in deze gebieden worden in quarantaine geplaatst of afgemaakt en onderzocht op rabiës. De maatregelen zijn in 1e instantie voor een duur van 6 maanden ingesteld.

Besmettingsgevaar

Hondsdolheid komt in de meeste West-Europese landen niet meer voor. Toch is er, zoals nu in Spanje, incidentele besmetting vanuit andere landen mogelijk. Hondsdolheid is levensbedreigend als een mens ermee wordt besmet. Het rabiësvirus kan op vakantie worden opgelopen door zoogdieren die bijten, krabben of zelfs likken aan een hand waar een wondje op zit.

Het rabiësvirus kan ook meekomen met huisdieren die door reizigers worden meegenomen uit hun vakantieland. De NVWA en de KNMvD adviseren reizigers daarom geen (zwerf)dieren mee naar huis te nemen. Vooral in gebieden waar rabiës endemisch is, zoals Noord-Afrika en sommige delen van Oost-Europa, bestaat een groot risico op import van rabiës.

 

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739