vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Recorduitgaven door Duitse bezoekers in Nederland: groei in toeristische sector

Recorduitgaven door Duitse bezoekers in Nederland: groei in toeristische sector
Rotterdam

In het derde kwartaal van 2023 spendeerden Duitse toeristen en bezoekers meer dan 2,9 miljard euro in Nederland, wat een stijging van 15% is vergeleken met dezelfde periode in 2022.

Deze toename is deels te wijten aan hogere prijzen, waardoor de uitgaven van Duitse bezoekers een recordhoogte bereikten. Aan de andere kant gaven Nederlanders die naar Duitsland reisden, waaronder vakantiegangers en zakenreizigers, ongeveer 1,2 miljard euro uit. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) rapporteert dit op basis van recente gegevens over de internationale handel in diensten.

De uitgaven van buitenlandse bezoekers in Nederland worden beschouwd als een export van diensten. In 2023 behoort reisverkeer tot de top vijf van diensten in de internationale dienstenhandel, met een bijdrage van 8% aan de Nederlandse dienstenexport en 11% aan de dienstenimport.

In totaal besteedden alle buitenlandse bezoekers meer dan 6 miljard euro in Nederland in het derde kwartaal van 2023, waarbij Duitse bezoekers verantwoordelijk waren voor bijna de helft van deze uitgaven. België en het Verenigd Koninkrijk volgden en samen waren deze drie landen goed voor 60% van de totale exportwaarde van reisverkeer. Ondertussen was Duitsland de populairste bestemming voor Nederlandse reizigers in de zomer van 2023, met Frankrijk en Spanje als volgende favoriete bestemmingen. Nederlanders spendeerden in totaal 7,6 miljard euro in het buitenland.

De uitgaven van buitenlandse bezoekers in Nederland in het derde kwartaal van 2023 overtroffen de cijfers van voor de coronapandemie met 25%. De uitgaven daalden aanzienlijk in 2020 en 2021 door de pandemie. Ook het aantal Nederlanders dat naar het buitenland reisde nam toe, maar bereikte nog net niet het niveau van vóór de pandemie.

In de zomer van 2023 waren de inkomsten uit inkomend reisverkeer 1,3 miljard euro hoger dan in 2019. Duitse, Spaanse en Amerikaanse toeristen droegen vooral bij aan deze stijging. De uitgaven van Duitse bezoekers in Nederland stegen met 23%, terwijl de uitgaven van Spaanse bezoekers meer dan verdubbelden. Aan de andere kant was er een daling van 101 miljoen euro in het uitgaande reisverkeer van Nederlanders, vooral naar de Verenigde Staten, Duitsland en Griekenland. De uitgaven van Nederlanders in Frankrijk en Italië zagen echter een toename.

Reacties zijn niet (meer) mogelijk.

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739