vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Reisbranche komt met eigen website voor reisadviezen

Reisbranche komt met eigen website voor reisadviezen
Reisbranche komt met eigen website voor reisadviezen

De reisbranche lanceert met reisadvies.nu een eigen platform voor reisadviezen met transparante kleurcoderingen voor landen. De consument kan erop vertrouwen dat alle landen die op reisadvies.nu een geel reisadvies hebben, veilig zijn én dat je er goed verzekerd naartoe kunt.

De ACM gaf vorige week aan dat de reisbranche klanten beter moet informeren. Dat vindt de reisbranche zelf ook: “burgers willen betrouwbare informatie voordat zij op reis gaan en we denken dat dit platform in die informatiebehoefte voorziet. De adviezen van Buitenlandse Zaken  zijn hopeloos verouderd, dus we doen het voortaan zelf.”

Reisadvies.nu volgt de Wereldgezondheidsorganisatie 

De Tweede Kamer nam op 7 oktober 2021 een motie aan waarin het Buitenlandse zaken (BuZa) opriep om de achterhaalde reisadvisering met spoed aan te passen. Eerder was de Algemene Rekenkamer ook al kritisch en schreef over de overheids adviezen dat “Door het ontbreken van inhoudelijke informatie in de dossiers kunnen wij niet volgen hoe de minister de keuze van de risicoclassificatie maakt en motiveert. Afwegingen voor de risicoclassificatie ontbreken vaak.” Er is sindsdien nog weinig veranderd. Daarom neemt de reisbranche nu zelf verantwoordelijkheid en geeft voortaan reisadviezen af in lijn met de Wereldgezondheidsorganisatie. Die adviseert dat je gevaccineerd veilig kunt reizen en adviseert tegen (in)reisrestricties omdat die niet helpen.

Consument heeft genoeg van onzekerheid en verwarring

De reisbranche ziet dat de consument duidelijkheid wil. De overheid zaait vooral verwarring met het gebruik van onjuiste termen. De term “vliegverbod” voor Zuid-Afrika is een goed voorbeeld. De KLM vliegt nog steeds dagelijks rechtstreeks op Zuid-Afrika, en EU-burgers waren vanaf dag één uitgezonderd van het “vliegverbod”. Doordat de Rijksoverheid die term tóch gebruikte ontstond veel angst en onzekerheid bij reizigers. Onnodig, want het ging in feite alleen om inreisbeperkingen voor niet EU-burgers. De consument ziet inmiddels door de bomen het bos niet meer. 

Waarom reisorganisaties eigen reisadviezen meer vertrouwen

Uit onderzoek van reisadvies.nu blijkt dat veel oranje reisadviezen door BuZa onterecht zijn afgegeven. Een aantal reisverzekeraars zien dat ook en bieden nu dekking ook bij een corona-gerelateerd oranje reisadvies van BuZa. Inclusief dekking voor repatriëring, verlengd verblijf en/ of een positieve test. Veel landen buiten de EU hebben een hoge vaccinatiegraad, gunstig klimaat en door de jonge bevolking minder vatbaarheid voor het virus. Landen met tien tot twintig keer minder besmettingen dan Nederland zijn geen uitzondering. Er is daar géén zorginfarct, en géén avondklok dus een oranje reisadvies van BuZa is dan niet meer uit te leggen.

Reisadviezen op basis van feiten

Reisadvies.nu geeft een land pas een geel reisadvies als het voldoet aan vier voorwaarden. Dat je veilig en fijn kunt reizen zonder veel restricties die het reisplezier aantasten. Dat je verzekerd op reis kunt en dat er voldoende zorgcapaciteit is op de bestemming. Verder is het belangrijk dat kwetsbare groepen op de bestemming beschermd zijn door vaccinatie. Op reisadvies.nu worden de reisadviezen opgesteld door gespecialiseerde reisorganisaties die actuele informatie ophalen bij partners en Nederlanders op bestemming. Reizigers kunnen op het platform ook reiservaringen delen en er zijn links naar openbare bronnen en tips over reisverzekeringen. Zo krijgt de reiziger een volledig en betrouwbaar beeld en kan zelf een afweging maken voor vertrek.

Reacties zijn niet (meer) mogelijk.

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739