vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Op wintersport? Vergeet je Europese zorgpas (EHIC) niet!

Op wintersport? Vergeet je Europese zorgpas (EHIC) niet!

Op wintersport? Vergeet je Europese zorgpas (EHIC) niet!

Ga je op wintersport in Europa? Vergeet dan niet om je Europese zorgpas mee te nemen, de European Health Insurance Card (EHIC).

Steeds meer Nederlandse zorgverzekeraars hebben de eigen zorgpas gecombineerd met een EHIC. De voorkant is dan de zorgpas van je zorgverzekeraar en de achterkant is de EHIC. Is dat niet het geval vraag deze dan een European Health Insurance Card aan. Je krijgt de pas dan thuisgestuurd.

European Health Insurance Card (EHIC)

Met de EHIC heb je recht op noodzakelijke medische zorg tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland. De EHIC is alleen geldig in landen die vallen binnen de EEG (dit zijn de EU, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) Zwitserland, Macedonië en Australië. Voorwaarde is dat het niet om zorg gaat in het land waar je woont.

Met de basisverzekering bent je verzekerd voor zorg in het buitenland. Dit is wel op basis van de Nederlandse tarieven. Als je naar een land op vakantie gaat, waar de zorg duurder is (bijvoorbeeld de VS en Canada), is het aan te raden om reisverzekering met dekking voor medische kosten te nemen. De basisverzekering vergoedt geen repatriëring. Dus als je op wintersport gaat, raden wij je aan om een reisverzekering (met wintersportdekking en dekking voor medische kosten) af te sluiten. Je krijgt dan bijvoorbeeld een gipsvlucht vergoed.

Zorg gelijk aan Basispakket

Wanneer je tijdelijk in een EU-/EER-land of Zwitserland bent en je hebt onmiddellijk medische zorg nodig, dan heb je daar recht op. Het gaat dan om zorg die in het wettelijk verzekeringspakket van dat land valt, vergelijkbaar met wat in Nederland het basispakket wordt genoemd.

Medische zorg in het buitenland

Noodzakelijke medische zorg krijg je vergoed in het land waar u deze ontvangt. Op de website van de Europese Commissie kan je per land lezen op welke medische zorg je kunt rekenen en wat je moet doen om die in te roepen. Beschikt je over een smartphone, dan kan je vanaf die website ook de EHIC-app downloaden.

Niet alle zorg in het buitenland vergoed

Zorg in particuliere klinieken wordt niet altijd vergoed omdat deze niet in het wettelijk verzekeringspakket van het land is opgenomen. Niet in alle landen krijg je de kosten 100 procent vergoed. Het verzekeringspakket en de dekking is in elk land anders. Het is daarom raadzaam een aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering met dekking voor medische kosten af te sluiten. Zorgkosten die je maakt in het land waar je woont, krijgt je niet vergoed met een EHIC. Dat geldt ook voor de kosten van een geplande behandeling in de andere landen.

Gemaakte kosten declareren

Soms hoef je niets te betalen. Wanneer je direct contant moet betalen aan een buitenlandse zorgverlener (bijvoorbeeld een arts of ziekenhuis), kan je de kosten declareren bij een zorgverzekeraar in dat land. Weigert deze jou uit te betalen, dan kan je alsnog de kosten bij het CVZ (College voor zorgverzekeraars) declareren. Bewaar hiervoor altijd de originele nota’s!

Een EHIC aanvragen

Woon je in een EU-/EER-land of in Zwitserland en ontvangt je pensioen of uitkering uit Nederland, dan kan je een EHIC kaart aanvragen bij het CVZ: EHIC aanvragen.

Werk je tijdelijk in de EU/EER of in Zwitserland, dan vraag je een EHIC aan bij jouw zorgverzekeraar in Nederland. Jouw meeverzekerde gezinsleden moeten de EHIC zelf aanvragen bij het CVZ.

Medische kosten wintersport

Geneeskundige kosten in het buitenland worden niet altijd volledig vergoed door je basis zorgverzekering. Daarom is het verstandig om een reisverzekering met dekking voor medische kosten af te sluiten. Je bent dan ook verzekerd als je na een val op de skipiste met een banaan naar beneden moet. Maar ook als je met een helikopter van een berghelling moet worden vervoerd. Dit soort bijzondere kosten zijn meestal alleen gedekt op je reisverzekering.

Daarnaast wordt je bij een wintersportblessure vaak naar een privékliniek gebracht. Deze klinieken rekenen een hoger tarief dan gebruikelijk in Nederland. Jouw basisverzekering vergoedt alleen de kosten voor spoedeisende hulp tot het maximaal in Nederland geldende tarief. Wanneer je achteraf niet met een forse nota wil worden geconfronteerd is het belangrijk dat je zowel de dekkingen ‘medische kosten’ als ‘wintersport’ meeverzekerd op je reisverzekering.

Gebeurt er toch iets tijdens je wintersportvakantie dan is een telefoontje naar de alarmcentrale voldoende om alles te regelen. Je komt dan achteraf niet voor vervelende financiële verrassingen te staan.

Sluit hier een reisverzekering met wintersportdekking af

Ga je op wintersportvakantie en wil je een kortlopende of doorlopende reisverzekering afsluiten met Europadekking en wintersport? Dat kan hier voordelig en het is zo geregeld. De getoonde premies zijn inclusief bagagedekking:

Let op! Ga je vaker per jaar op vakantie? Dan kan een doorlopende reisverzekering voordeliger zijn.


Doorlopende reisverzekering afsluiten

Ga je vaker per jaar op vakantie? Sluit dan hier een doorlopende reisverzekering af. Dat kan voordelig en het is zo geregeld.

Hier kan je zelf eenvoudig een doorlopende reisverzekering van Allianz Global Assistance afsluiten. Je ontvangt de polis direct per e-mail.

Vragen?

Heb je een vraag over wintersport reisverzekeringen of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op: Telefoon 055-5400408 (09.00 -12.00 uur) of stuur een e-mail: info@reisverzekeringblog.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739