vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

10 Tips voor een veilige autoreis met kleine kinderen

Duitsland wil aanpassing schengenverdrag Met meer dan vier miljoen geboekte autovakanties belooft het in juli een topdrukte op de weg te worden. Vooral ouders met jonge kinderen kiezen ervoor om naar de zon te rijden.

Uit een recentelijk onderzoek van Maxi-Cosi blijkt dat 64% van de ouders stress ervaart tijdens het autorijden, voornamelijk omdat ze worden afgeleid door huilende of ruziënde kinderen achterin. Jaarlijks raken circa 5.000 kinderen in de leeftijdscategorie tot 5 jaar gewond in het verkeer, waarvan 410 kinderen in het ziekenhuis belanden. Vermoeidheid, weersomstandigheden of afgeleid worden door de kinderen achterin zijn de voornaamste oorzaken voor een (bijna) ongeluk. Ouders kijken daardoor wel eens op tegen een autoreis naar de vakantiebestemming. Lees hier 10 tips voor een veilige autovakantie.

1. Koop een veilig autostoeltje

Koop een veilig autostoeltje met een Nederlandse gebruiksaanwijzing. Lees publicaties van de Consumentenbond en de ANWB voor referenties naar veilige autostoeltjes. Bij de aanschaf van een autostoeltje is het van belang het kind mee te nemen bij het passen van het stoeltje. Een te grote of kleine stoel kan de veiligheid negatief beïnvloeden.

2. Oudere kinderen tot 1,35 meter ook in autostoel

Voor de veiligheid van grotere kinderen is het belangrijk dat ook zij in een autostoeltje zitten. In Europa is het verplicht om kinderen tot 1,35 meter in een autostoel te vervoeren. In sommige landen geldt een strengere verplichting: in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Luxemburg en Ierland gebruiken kinderen tot 1,50 meter een autozitje. Controleer voor vertrek of er andere regels gelden in het land van doortocht en bestemming. Voor grotere kinderen van 3½ tot circa 12 jaar bieden de zitverhogers met vaste rugleuning de meeste zijdelingse steun en bescherming. Bij zitverhogers zonder vaste rugleuning, de zogenaamde boosters, is het risico op verwondingen dusdanig groot dat de ANWB en de Consumentenbond dit type autozitje sterk afraden en zelfs niet meer testen. De zitverhogers zonder rugleuning bieden weinig zijwaartse bescherming bij een botsing en omdat 25 procent van alle aanrijdingen vanaf de zijkant komen, is het belangrijk zijwaartse (hoofd)bescherming te hebben.

3. Kies voor extra bescherming

Autozitjes die extra zijdelingse bescherming (side protection) bieden, verdienen de voorkeur. Voor grotere kinderen (3½ tot 12 jaar, gewichtsgroep 15 kg tot 36 kg) adviseert Maxi-Cosi een autostoel met AirProtect®. De FeroFix, het nieuwste autozitje van Maxi-Cosi, heeft deze technologie ingebouwd in de hoofdsteun. Met deze innovatieve veiligheidstechnologie loopt het kind maar liefst 20 procent minder risico op hoofdletsel. Het zitje is gebruiksvriendelijk waardoor het kind snel en veilig in zijn autozitje zit en heeft een ruststand.

4. Gun uw baby hetzelfde Uitgebreid als uzelf

Indien u flink wat kilometers af gaat leggen, hoeft dat voor de baby geen probleem te zijn. Vaak wordt gezegd dat een baby niet langer dan twee uur per dag in een autostoeltje mag zitten. Deze limiet geldt als richtlijn om overdreven dagelijks gebruik tegen te gaan. Moet een kind een enkele keer, bijvoorbeeld tijdens de vakantie, langer zitten is dat niet nadelig voor de gezondheid. Natuurlijk is het voor uw kind, net als voor uzelf, prettig om regelmatig te pauzeren. Haal uw kind dan uit het autostoeltje zodat het lekker kan bewegen.

5. Let op het keurmerk

Of u nu een autostoeltje koopt voor uw pasgeboren baby of voor een groter kind, let er altijd op dat het voldoet aan de nieuwste Europese veiligheidseisen. Dit is te herkennen aan het oranje ECE-keuringslabel ECE R44/04. Dit keurmerk geeft aan dat het stoeltje aan de minimale veiligheidseisen voldoet. Wilt u echter weten welk stoeltje meer veiligheid, gebruiksgemak en Uitgebreid biedt, raadpleeg dan de ANWB kinderzitjestest. Deze test is onlangs uitgevoerd en is te vinden op www.anwb.nl.

6. Neem de auto mee bij de aankoop

Laat de verkoper altijd goed uitleggen hoe het stoeltje geïnstalleerd en gebruikt moet worden. Neem bij de aankoop uw auto mee en controleer of het stoeltje hier goed in kan worden bevestigd, zeker als u reeds meerdere autozitjes in gebruik hebt. Belangrijk is dat het stoeltje zo stevig mogelijk in de auto is te plaatsen en u gemakkelijk bij de gordel kunt.

7. Let op het goede gewicht

Koop een autostoeltje nooit op de groei, maar zorg dat het vanaf het begin goed past bij het gewicht en lengte van uw kind. En als uw kind bijna toe is aan een groter autozitje, is het de moeite waard voor de reis een grotere stoel te nemen waarin het kind goed en Uitgebreidabel zit. Het gewicht staat aangegeven op het keurmerk. Vaak wordt ook de leeftijd aangegeven, maar omdat het ene kind zwaarder is dan het andere, kunt u dit vooral zien als indicatie.

8. Let op bij tweedehands autostoeltjes

Hoe aantrekkelijk het ook lijkt, het is niet verstandig een gebruikt autozitje over te nemen. Na een botsing kan het autozitje onherstelbaar beschadigd en daardoor onveilig zijn. Zelfs als aan de buitenkant van het autozitje niets te zien is.

9. Installeer het autostoeltje correct

Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 70% tot 80% van de ouders met jonge kinderen het autostoeltje verkeerd installeert. Check of de gordels van het autostoeltje gemakkelijk kunnen worden geopend, gesloten en versteld. Autostoeltjes voor baby’s (tot 13 kg) moeten achterstevoren, dus tegen de rijrichting in worden geplaatst. Let bij de installatie van het stoeltje voorin dat de airbag is uitgeschakeld. Verkeerde installatie betreft meestal de bevestiging van het zitje in de auto. Het stoeltje moet stevig zitten. Controleer of de gordels goed zijn bevestigd en nergens zijn verdraaid en of het slot geklemd zit. Isofix is de meest eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier om een zitje te installeren en te gebruiken. Een Isofix autozitje zet u eenmalig vast aan twee haken die zich bevinden tussen de rugleuning en de zitting van de achterbank. De twee haken zijn verbonden met de carrosserie van de auto en zorgt daardoor voor een zeer stevige en veilige installatie.

10. Hou uw kind koel en bezig

Of het nu Nederland wordt of een warm land, denk aan handige accessoires waar uw kind veel plezier aan heeft gedurende warme dagen en/of langere trips. Een badstof zomerhoes houdt de originele bekleding niet alleen schoon maar voelt voor het kind prettig koel aan in de hitte. Zorg voor goede zonwering op de ramen aan de zijkant en achterkant (belangrijk als kinderen achterwaarts gericht reizen). En bij het parkeren van de auto is een handdoek of speciale warmtewerende hoes over het autozitje handig. Het kind brandt zich dan niet aan de hete (metaal)delen van het autozitje. Voor langere reizen is vermaak onmisbaar, een speeltafeltje speciaal voor het autozitje, lievelingsknuffels of favoriete DVD’s mogen dan ook niet ontbreken tijdens de reis.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Er is één reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739