vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Belgen en Duitsers blijven voor vakantie weg uit Nederland

Belgen en Duitsers blijven voor vakantie weg uit Nederland
Belgen en Duitsers blijven voor vakantie weg uit Nederland

Nederlandse hotels, kampeerterreinen, vakantiehuisjes en groepsaccommodaties ontvingen in het derde kwartaal van 2021, zo’n 12,8 miljoen gasten, dat is 5 procent meer dan een jaar eerder. De stijging komt geheel voor rekening van het aantal Nederlandse gasten dat met 12 procent toenam. Buitenlandse gasten bezochten ons land in het derde kwartaal vergeleken met 2020 juist minder vaak (-13 procent). Dat meldt het CBS op basis van de laatste cijfers.

In totaal verwelkomde Nederland in het derde kwartaal van 2021 ongeveer 2,7 miljoen buitenlandse gasten, 400 duizend (-13 procent) minder dan een jaar eerder. Ten opzichte van het pre-coronajaar 2019 was er een daling van meer dan de helft (-55 procent). Daar tegenover stonden ruim 10 miljoen Nederlandse gasten, 1 miljoen (+12 procent) meer dan een jaar eerder.

De gasten waren in het derde kwartaal van dit jaar in totaal goed voor 47,1 miljoen overnachtingen, een stijging van 3 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

Vooral Duitsers en Belgen bleven weg uit ons land

Vooral uit Duitsland en België kwamen met 1,3 miljoen (-34 procent) en 500 duizend (-8 procent) minder gasten naar ons land. Het wegblijven van de buitenlandse gasten heeft waarschijnlijk te maken met de oplopende besmettingscijfers in Nederland aan het begin van de zomer. Hierdoor kleurde Nederland rood op de Europese coronakaart en was daardoor mogelijk een minder aantrekkelijke vakantiebestemming.

Hotels en vakantiehuizen boeken meer gasten, campings blijven achter

Bij de hotels, vakantiehuisje en groepsaccommodaties lag het aantal gasten in het derde kwartaal van 2021 hoger dan een jaar eerder. Hotels ontvingen in het laatste kwartaal 6,8 miljoen gasten, 9 procent meer dan een jaar eerder. Vakantieparken met recreatiewoningen verwelkomden 3 miljoen gasten, 3 procent meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Alleen de campings zagen vergeleken met een jaar eerder de hoeveelheid gasten met 6 procent dalen naar 2,5 miljoen.

De groei was vooral zichtbaar onder Nederlandse gasten. Vooral de groepsaccommodaties noteerden in het derde kwartaal vergeleken met een jaar eerder een relatief grote stijging van 37 procent van het aantal Nederlandse gasten. Alleen bij de campings groeide het aantal binnenlandse gasten het laatste kwartaal niet, daar bleef het nagenoeg gelijk aan het succesvolle voorgaande jaar.

Accommodaties

Alle typen accommodaties zagen in het derde kwartaal van dit jaar een daling van het aantal buitenlandse gasten. Die daling was voor de hotels met 5 procent het minst sterk. De kampeerterreinen hadden relatief de grootste afname, 40 procent. Dit komt vooral doordat het aantal Duitse gasten met ongeveer de helft terugliep. Ook de vakantieparken met huisjes zagen het aantal buitenlandse gasten met 30 procent dalen.

Voor veel logiesaccommodaties was de stijging van het aantal gasten in het derde kwartaal van 2021 niet voldoende om het coronajaar te boven te komen. In vergelijking met hetzelfde kwartaal van 2019 kwamen er in totaal 9 procent minder gasten naar de Nederlandse accommodaties. Hotels en groepsaccommodaties ontvingen tegelijkertijd 19 respectievelijk 16 procent minder gasten.

Kampeerterreinen en vakantieparken deden in het derde kwartaal vergeleken met hetzelfde kwartaal van 2019 daarentegen wel goede zaken; ze boekten 13 procent en 7 procent meer gasten.

Reacties zijn niet (meer) mogelijk.

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739