vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Buitenlandse toeristen nog niet terug naar Nederland

Buitenlandse toeristen komen nog niet terug naar Nederland

In het tweede kwartaal van 2021 verbleven ruim 8 miljoen toeristen in de Nederlandse logiesaccommodaties. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020, toen veel accommodaties gesloten waren vanwege coronamaatregelen. Toch liggen de aantallen nog niet op het oude niveau.

Ten opzichte van het recordjaar 2019 is het aantal gasten in het tweede kwartaal 39 procent lager. Vooral de buitenlandse toeristen hebben de weg naar de Nederlandse accommodaties nog niet teruggevonden. Dat bericht het CBS op basis van nieuwe, voorlopige cijfers.

Er waren in het tweede kwartaal van dit jaar 7,3 miljoen Nederlandse gasten, ongeveer evenveel als in dezelfde periode in 2019. Het aantal buitenlandse gasten was aanzienlijk lager. Dit daalde van 5,9 miljoen in 2019 naar nog geen 900 duizend in 2021. Daarmee ligt het aantal buitenlandse gasten in het tweede kwartaal van 2021 nauwelijks hoger dan in 2020, toen ongeveer 800 duizend buitenlandse gasten in Nederlandse accommodaties overnachtten.

Hotels leeg door wegblijven buitenlandse gasten

In vergelijking met het tweede kwartaal van 2020 steeg het aantal gasten in alle typen accommodaties. Vergeleken met 2019 blijven de aantallen nog achter in alle soorten accommodaties, vooral bij de hotels en de groepsaccommodaties. In hotels waren in 2021 nog 52 procent minder gasten dan in 2019. Dat heeft vooral te maken met het wegblijven van de buitenlandse gasten, dit aantal is ten opzichte van 2019 met 86 procent gedaald.

De buitenlandse gasten die in Nederland verblijven, komen hoofdzakelijk uit Duitsland en België. Ook bij de andere soorten accommodaties (kampeerterreinen, huisjesterreinen en groepsaccommodaties) blijven de cijfers in 2021 achter ten opzichte van 2019. Het verschil is bij de kampeer- en huisjesterreinen echter beperkt tot respectievelijk 8 en 12 procent. Deze accommodaties verwelkomden in het tweede kwartaal van 2021 meer Nederlandse gasten dan in dezelfde periode in 2019.

Grootste daling buitenlands bezoek in Noord-Holland

Noord-Holland is de provincie waar de meeste toeristen verblijven. Dit is ook in het tweede kwartaal van 2021 zo, met bijna 1,4 miljoen gasten. Groningen kende met 138 duizend het laagste aantal gasten in de logiesaccommodaties. Het relatief hoge aantal gasten in de accommodaties in Noord-Holland heeft vooral met de ligging van Amsterdam in deze provincie te maken, de stad die gewoonlijk de meeste (buitenlandse) toeristen trekt. De terugval in vergelijking met 2 jaar geleden is dan ook vooral in Noord-Holland merkbaar (-68 procent). Fryslân en Zeeland kenden ten opzichte van 2019 de meest beperkte terugval van het aantal toeristen, met respectievelijk 10 en 12 procent. De beperkte terugval in deze provincies komt doordat meer Nederlanders hun vakantie daar doorbrachten. In Zeeland steeg het aantal Nederlandse gasten zelfs met 71 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019 naar 653 duizend, in Fryslân steeg dit aantal met 10 procent naar 496 duizend.

Hotels in Amsterdam zuchten onder gevolgen coronacrisis

De toeristische accommodaties in de grote steden bestaan voornamelijk uit hotels en aanverwante accommodaties (pensions, B&B’s, jeugdhotels, en dergelijke) en moeten het voor een groot deel van de buitenlandse gasten hebben. Deze accommodaties worden dan ook zwaar getroffen door de coronacrisis; de hotels in Amsterdam hebben in het tweede kwartaal van dit jaar 82 procent minder gasten dan in dezelfde periode in 2019. Ook de andere grote steden hebben aanzienlijk minder gasten in de hotels, van 38 procent minder in Utrecht tot 57 procent minder gasten in Rotterdam. Dat heeft vooral te maken met het wegblijven van de buitenlandse gasten. Amsterdam heeft 90 procent minder buitenlandse gasten dan in het tweede kwartaal van 2019. Het aantal gasten uit het Verenigd Koninkrijk, in 2019 nog de grootste groep, was het tweede kwartaal 98 procent lager. Van de andere grote steden kent Rotterdam de kleinste daling, maar nog steeds gaat het om 77 procent minder buitenlandse gasten dan in het tweede kwartaal van 2019.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Reacties zijn niet (meer) mogelijk.

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739