vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

EU wil ook reizigers zonder visum gaan controleren

Schengenvisum

Reizigers uit niet-visumplichtige landen die naar Schengenlanden, zoals Nederland, willen reizen worden in de toekomst strenger gecontroleerd. De Europese Unie wil deze strengere controles, voor reizigers van buiten de EU, in 2021 invoeren.

Het komt er op neer dat buitenlandse bezoekers aan een Schengenland, zich verplicht moeten registreren en een vragenlijst invullen. De maatregelen worden genomen om het criminelen en terroristen lastiger te maken om naar Europa te reizen. Nu is dat relatief makkelijk indien men geen Schengenvisum hoeft aan te vragen. Vooral Frankrijk en Duitsland willen strengere regels.

Geen Europees paspoort en geen visumplicht

Reizigers van buiten de EU zullen in de toekomst een elektronische vragenlijst moeten invullen, waarop informatie staat over hun onder andere hun reisdoel en gezondheid. Ook worden de persoons- en reisgegevens geregistreerd. De kosten hiervan zijn voor de aanvrager en gaan vijf euro bedragen. Een goedgekeurde aanvraag blijft vijf jaar geldig. De registratie-procedure lijkt op het Amerikaanse systeem ESTA. Europeanen die naar Amerika willen reizen hoeven daarvoor geen visum aan te vragen, maar ze moeten vooraf wel ‘hun ESTA’ krijgen. Daarvoor moeten ze vragen beantwoorden over hun werk, gezondheid en reisdoel. Europol zal controleren of het om ongewenste bezoekers gaat, bijvoorbeeld omdat ze voorkomen op lijsten met gezochte personen.

Het plan zal mogelijk vanaf 2021 in werking treden, er zullen dan ongeveer zo’n 40 miljoen reizigers jaarlijks zonder visum naar de EU willen reizen.

Inwoners van zo’n zestig landen, zoals de Verenigde Staten, Japan, Brazilië, Canada en Australië, hebben geen visum nodig om de Schengenzone in te reizen. Men mag dan maximaal negentig dagen in één van de lidstaten verblijven, maar niet werken of studeren.

Bron: Diverse media waaronder NU.nl en NOS.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739