vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Eurocross krijgt veel vragen van vakantiegangers over rabiës

apen-satahip1-720x480

Eurocross heeft dit jaar opvallend veel vragen gekregen over verwondingen door dier en de mogelijke besmetting met rabiës. Volgens Eurocross-arts Arno Haarlemmer ontvangt de alarmcentrale daar nu dagelijks vragen over van bezorgde vakantiegangers in het buitenland.

Rabiës, ook wel hondsdolheid genoemd, is een virusinfectie van het zenuwstelsel die ontstaat wanneer iemand wordt gebeten, gekrabd of gelikt door een met rabiës besmet dier. De alarmcentrale ontvangt vooral veel meldingen van patiënten die zijn gebeten door een aap. Maar ook vleermuizen, honden en katten kunnen het rabiësvirus bij zich dragen.

Apen in Thailand

De arts herinnert zich een bezorgd telefoontje van een Nederlandse toerist die in Thailand een park met loslopende apen had bezocht. “De jongen had eten bij zich. Eén van de apen beet hem en liet een akelige wond achter in zijn arm. Nadat hij van de schrik was bekomen, belde hij gelukkig meteen met ons.” Bij verwonding door een dier in het buitenland kan er namelijk sprake zijn van een rabiësinfectie.

Vaccinatie van levensbelang

Indien je wordt gebeten door een dier met rabiës, is tijdig starten met vaccinatie letterlijk van levensbelang. Doe je dit niet, dan kun je aan de infectie overlijden. Daarom doe je er verstandig aan om meteen de hulpverlening van Eurocross in te schakelen.

Als je met Eurocross belt, onderzoeken zij eerst of je moet worden gevaccineerd. Bij twijfel overlegt de Eurocross-arts met een specialist bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) die wereldwijd zicht heeft op de actuele situatie met rabiës bij dieren. Wordt vaccinatie aangeraden, dan zoekt Eurocross naar een ziekenhuis in de buurt dat het vaccin op de plank heeft liggen. En als het geneesmiddel daar niet voorhanden is, regelen zij vervoer naar een verder gelegen kliniek of zo nodig terug naar huis. Bij rabiësinfectie is het namelijk ontzettend belangrijk dat je binnen afzienbare tijd wordt behandeld.

“Met de jongen in Thailand is het gelukkig goed gekomen. Hij werd door ons meteen naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis verwezen voor een vaccinatieprogramma. Door dit snelle ingrijpen bleven de gevolgen van een mogelijke rabiësinfectie achterwege.”

Reisverzekering belangrijk

De alarmcentrale adviseert reizigers om goed verzekerd op reis te gaan. Alleen met een reisverzekering worden bepaalde aanvullende diensten vergoed, zoals ongepland vervoer naar huis of een ander ziekenhuis. Dat kan van pas komen bij een verdachte dierenbeet in het buitenland.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739