vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Garantiefonds vliegtickets om consumenten te beschermen tegen faillissement airline

Garantiefonds vliegtickets om consumenten te beschermen tegen faillissement airline
Garantiefonds vliegtickets om consumenten te beschermen tegen faillissement airline

Reisbrancheorganisatie ANVR, Consumentenbond, ANWB en garantiefonds SGR pleiten al geruime tijd voor een vliegticketgarantiefonds om de consument beter te beschermen bij faillissement van een luchtvaartmaatschappij.

Na onderzoek, in opdracht van het Ministerie van IenW, tonen SEO en Lexavia aan dat een nationaal ticketgarantiefonds een goede oplossing daarvoor is.

​Reizigers die een los vliegticket kopen zijn, in tegenstelling tot pakketreizigers, nauwelijks wettelijk beschermd tegen luchtvaartmaatschappijen die failliet gaan. ANVR, Consumentenbond, ANWB en SGR roepen al langer deze groep reizigers beter te beschermen en hebben in 2019 een plan voor een nationaal ticketfonds gepresenteerd. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft begin dit jaar SEO Economisch Onderzoek en Lexavia gevraagd een verkennend onderzoek uit te voeren naar vormgeving, effecten en alternatieven van zo’n nationaal fonds.

SEO wijst er op dat in de afgelopen 10 jaar in Europa 91 airlines failliet zijn gegaan en daarmee 5 miljoen reizigers zijn gedupeerd. Dit komt neer op 0,14% van alle vliegreizigers met een schade van € 1,1 miljard. Voor reizigers die op de bestemming stranden of vlak voor vertrek een duur alternatief ticket moeten kopen, is de schade hoog. De schade voor passagiers in de Nederlandse markt bedraagt gemiddeld € 520,-.

Onderzoeksbureau SEO heeft berekend dat er een fonds nodig is van € 129 miljoen. Als je kijkt naar een garantiefonds zoals wordt gehanteerd in Denemarken, waarbij reizigers worden gerepatrieerd bij faillissement en (als er middelen over zijn) vertrekkende klanten schadeloos worden gesteld, dan moet er een heffing komen voor in Nederland opstappende passagiers. Als het fonds in 5 jaar wordt opgebouwd, is een bijdrage van slechts € 1 per ticket nodig. De impact van de heffing, denk aan uitwijkgedrag van de consument en concurrentiepositie van de airline, is klein, aldus SEO.

Het onderzoek is na te lezen op: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2021/06/28/bijlage-1-seo-en-lexavia-een-nationaal-ticketgarantiefonds-eindrapport >>

Reacties zijn niet (meer) mogelijk.

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739