vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Inburgeringsexamen buitenland goedkoper door uitspraak Hof van Justitie

Nederlandse ambassade Thailand Het inburgeringsexamen op de Nederlandse ambassades in het buitenland wordt 200 euro goedkoper. Het kabinet geeft daarmee gevolg aan een uitspraak van het Hof van Justitie van de EU.

De prijs van het examen dat huwelijks- en gezinsmigranten in het land van herkomst moeten doen voordat ze naar Nederland komen, wordt verlaagd van 350 naar 150 euro. Daarnaast wordt het zelfstudiepakket voor dit examen voortaan gratis digitaal beschikbaar gesteld. Ook zal meer rekening worden gehouden met bijzondere individuele omstandigheden waardoor een migrant niet in staat is het examen te halen. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid schrijft dit vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Huwelijks- en gezinsmigranten moeten voordat ze naar ons land komen een inburgeringsexamen afleggen op de Nederlandse ambassade in hun land van herkomst. Het slagen voor dit examen is één van de voorwaarden voor een tijdelijke verblijfsvergunning voor ons land. De kosten voor het examen betaalt de migrant zelf.

Afgelopen juli oordeelde het Hof van Justitie van de Europese Unie dat Nederland van huwelijks- en gezinsmigranten mag eisen dat ze in het land van herkomst een toets over de Nederlandse taal en kennis van de Nederlandse samenleving afleggen. Het Hof oordeelde daarbij wel dat Nederland onvoldoende rekening houdt met individuele omstandigheden. Ook zouden de kosten die migranten maken voor dit examen te hoog zijn. De wijzigingen die de minister vandaag aankondigt, zijn een gevolg van deze uitspraak.

Minister Asscher past de regelgeving uiterlijk per 1 juli 2016 aan. Vooruitlopend daarop geldt vanaf vandaag het nieuwe beleid al, zo schrijft hij in zijn brief. De minister werkt daarnaast aan een compensatieregeling voor de groep die het inburgeringexamen in het buitenland maakte sinds de uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie op 9 juli 2015. Die regeling wordt naar verwachting begin 2016 gepubliceerd.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739