vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Medicijnen mee op reis buiten Europa

Medicijnen mee op reis buiten europa Reizigers die geneesmiddelen mee willen nemen naar landen buiten Europa moeten rekening houden met strenge regels.

Toestemming ambassade of consulaat

Voor landen buiten Europa of buiten het Schengengebied heb je toestemming nodig van de ambassade of het consulaat van het betreffende land in Nederland om bepaalde voorgeschreven medicijnen mee te nemen. Om deze toestemming te verkrijgen heb je in ieder geval een ondertekende verklaring van je arts nodig. De verklaring van de arts moet in het Engels worden opgesteld en gelegaliseerd worden door het CIBG (de uitvoerorganisatie van het ministerie van VWS).

Nederlandse Antillen en Aruba

Voor reizen naar de Nederlandse Antillen en Aruba is het niet nodig om toestemming te vragen bij de ambassade of het consulaat. Voor deze landen moet je zelf de verklaring van je arts naar de Inspecteur der Geneesmiddelen van het betreffende land per fax sturen. Het kan enkele weken duren voordat je van de Inspecteur der Geneesmiddelen toestemming krijgt om de medicijnen mee te brengen. Regel dit daarom ruim op tijd.

Europees Medisch Paspoort

Ook voor vakantiebestemmingen buiten Europa is het aan te raden een medisch paspoort aan te vragen bij de apotheek. Hierin staat in het Engels beschreven welke medicijnen je gebruikt, waarvoor en de hoeveelheid. Een arts ter plekke heeft op deze manier een duidelijk inzicht in jouw medische situatie.

Voorts geeft dit document een totaaloverzicht van de medicijnen die je gebruikt. Het is praktisch dit bij je te hebben in geval van verlies van medicijnen of wanneer je een arts in het buitenland raadpleegt. Let op, een medicijnenpaspoort geldt niet als toestemmingsverklaring.

Werking medicijnen buitenland

In sommige gevallen kunnen medicijnen in het buitenland een andere werking hebben door bijvoorbeeld het temperatuurverschil. Zo kunnen medicijnen ook minder lang houdbaar zijn op zonnige bestemmingen. Informeer bij je arts naar de werking van jouw medicijnen in het betreffende vakantieland.

Reisverzekering en medicijnen

Ook voor medicijnen buiten het Schengengebied gaat de reisverzekeraar er vanuit dat je voldoende meeneemt. Wanneer je medicijnen in het buitenland nodig hebt voor een al bestaande aandoening worden deze niet vergoed, tenzij de medicatie verloren is gegaan door een onvoorziene gebeurtenis.

Alarmcentrale van de reisverzekeraar

Mochten er in het buitenland problemen ontstaan, dan kun je altijd contact opnemen met de reisverzekeraar. De hulpverleners van de alarmcentrale zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Zij kunnen je bijvoorbeeld helpen bij een ziekenhuisopname, maar ook als je de bijsluiter van een medicijn niet kunt lezen omdat je de taal niet beheerst.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739