vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Ministerie van Buitenlandse Zaken en reizen

Onderzoek: recreatief duiken, wel of niet gedekt op je reisverzekering?

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft als één van haar kerntaken het verstrekken van reisadviezen en het informeren van Nederlanders over eventuele risico’s in het buitenland. Dit is vooral handig voor iedereen die voor een kortere of langere periode naar het buitenland vertrekt, bijvoorbeeld voor werk, stage, studie of vakantie.

Voorbereiding op je reis

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken verstrekt op haar website informatie over alle landen in de wereld en de specifieke risico’s in dat land. Op de site van Wijs op Reis kan je handige tips en adviezen lezen ter voorbereiding op jouw verblijf in het buitenland.

Reisadviezen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is het verstrekt ook reisadviezen. Door deze reisadviezen kan je jezelf beter voorbereiden op mogelijke veiligheidsrisico’s in het betreffende land, zoals oorlogshandelingen, terrorisme, natuurgeweld en zware criminaliteit.

De meeste reizigers denken dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief of positief reisadvies afgeeft voor een bepaald land, doch dit is een hardnekkig misverstand. Het enige wat het Ministerie van Buitenlandse Zaken doet, is het afgeven van waarschuwingsniveaus. De hoogste waarschuwingsniveaus zou je kunnen opvatten als een negatief reisadvies, maar dat is het niet. De reiziger bepaalt zelf of hij alsnog naar de desbetreffende bestemming op reis gaat. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op haar website een alfabetische lijst van landen en de daarvoor geldende reisadviezen.

Dekkingsbeperking calamiteitenfonds

Je reis kosteloos annuleren kan meestal alleen maar als er een zogenaamde dekkingsbeperking is afgegeven door de calamiteitencommissie van het calamiteitenfonds. Voor het annuleren van je reis wegens een veiligheidssituatie aldaar, moet je contact opnemen met je touroperator of je reisbureau.

Algemene adviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Een goede voorbereiding op je reis zorgt er voor dat je minder snel met problemen of calamiteiten geconfronteerd word. Hier een aantal algemene adviezen van BuZa:

 • Houd contact met het thuisfront.
 • Controleer voor je een reis boekt of er niet sprake is van een regen- of orkaanseizoen.
 • Kijk op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken naar het actuele reisadvies van het land van bestemming.
 • Informeer naar de normen en waarden van het land waar je naar toe reist. Houd rekening met de cultuurverschillen en ook met religieuze aspecten.
 • Je mag niet zomaar producten in- of uitvoeren, kijk op de website van de douane.
 • Neem een goede reisverzekering om te voorkomen dat je voor onverwachte onkosten komt te staan, denk aan repatriëring, hulp van de alarmcentrale of medische kosten.
 • Kijk uit met het beoefenen van gevaarlijke sporten, verzeker je hiervoor.
 • Laat sieraden thuis en loop niet met teveel aan contant geld opzak.

.

Reisdocumenten

 • Zorg voor een geldig paspoort, hij mag niet verlopen tijdens je aanwezigheid in het desbetreffende land. In sommige landen moet je passpoort nog minimaal een bepaalde periode geldig zijn. Informatie hierover is verkrijgbaar bij de ambassade of je reisbureau.
 • Voor een aantal landen moet je een visum aanvragen indien je er naar toe reist of doorheen trekt.
 • Zorg voor verschillende betaalmiddelen. Stel je voor dat je bankpas niet goed werkt of gestolen wordt. Neem ook een creditcard mee of travellercheques.
 • Sluit een goede reisverzekering af die alles dekt, ook eventuele bijzondere activiteiten.
 • Zorg voor kopieën van je reisdocumenten, bij voorkeur ook online en voor het thuisfront.
 • Geef je reisgegevens en contactgegevens door aan de thuisblijvers.

Kijk voor meer adviezen en informatie op de website van het bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken: www.minbuza.nl/nl/Reizen_en_Landen

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739