vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Nederlandse cruisemarkt groeit: 12% meer cruisepassagiers

Ondanks het moeizame economische klimaat groeit de cruisesector in Nederland gestaag door en sluit het jaar 2012 af met een stijging van 12% in het aantal cruisevakanties.

Na een matige start in de eerste drie maanden heeft de markt zich snel hersteld hetgeen uiteindelijk resulteerde in deze sterke groei naar bijna 110.000 passagiers. Voor het eerst is de grens van 100.000 gepasseerd.

Dit maakte voorzitter Nico Bleichrodt van de Dutch Cruise Council bekend tijdens de presentatie van de jaarcijfers in het Mövenpick Hotel in Amsterdam. Met deze positieve ontwikkeling onderscheidt de cruisesector zich van de totale reisindustrie, die vorig jaar op een min van 5,2% in passagiers uitkwam. Ook voor 2013 zijn de verwachtingen positief.

Verdubbeling passagiers

Vooral cruises naar Noord- en West-Europa scoorden vorig jaar zeer goed en realiseerden een verdubbeling van het aantal passagiers. De Middellandse Zee en de Zwarte Zee deden het wat minder, daarentegen neemt de vraag naar cruises naar de Indische Oceaan/Arabische staten toe. Ook Atlantische eilanden verwelkomden meer Nederlandse cruisereizigers.

Andere sectoren in Nederland profiteren eveneens van deze groeiende markt, nu steeds meer rederijen een Nederlandse cruisehaven kiezen als vertrekpunt van hun cruises of Nederland als bestemming in hun vaarschema’s opnemen. In 2012 deden 229 schepen Nederland aan, een groei van 24% t.o.v. 2011 (171 aanlopen).

Europese cruisemarkt positief

In vergelijking tot andere Europese markten doet Nederland het goed, de totale cruisemarkt is in Europa 1% gegroeid naar bijna 6,1 miljoen passagiers in 2012. Vooral de West-Europese landen lieten een positieve ontwikkeling zien. Zo realiseerde Duitsland een stijging van 11%, Denemarken 16% en Frankrijk 9%. Italië en Spanje presteerden helaas minder goed en lieten een daling zien van respectievelijk -9% en -18%.

Verwachtingen 2013

De Dutch Cruise Council verwacht de constante groei komende jaren te continueren. ‘Onderzoek wijst uit dat er nog veel potentieel in de markt zit. Het grote publiek is nog onvoldoende bekend met de cruisevakantie als keuze. Daar zullen wij ons de komende jaren op richten. Ons streven is een marktpenetratie van 1%, dit komt neer op 160.000 passagiers’, vertelt Bleichrodt.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739