vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

10 miljoen Nederlandse zakenreizen: Duitsland favoriet

In 2011 zijn door de Nederlandse beroepsbevolking in totaal bijna 10 miljoen zakenreizen ondernomen, waarvan ruim 5 miljoen naar het buitenland en ruim 4,5 miljoen in eigen land.

Nederlanders gaan voor een zakenreis vooral naar de buurlanden, Duitsland is daarbij favoriet. Dit blijkt uit een onderzoek van NBTC-NIPO Research naar het zakelijk reisgedrag van de Nederlandse beroepsbevolking.

Buitenlandse zakenreizen om te vergaderen

In totaal waren zakenreizen goed voor bijna 24 miljoen overnachtingen in binnen- en buitenland. De totale bestedingen van Nederlandse zakenreizigers bedroegen in 2011 bijna 5,3 miljard euro. De belangrijkste reden om voor het werk naar het buitenland te reizen is het bijwonen van een vergadering (20%). De belangrijkste bestemmingslanden zijn onze buurlanden. Met zo’n 1,3 miljoen zakenreizen staat Duitsland aan kop. België staat met 975.000 zakenreizen op nummer twee. Groot-Brittannië complementeert de top drie met zo’n 530.000 zakelijke reizen. Bij nagenoeg de helft van de zakenreizen wordt per vliegtuig gereisd, ruim een derde gaat per auto en zo’n 7% reist met de (hogesnelheids)trein. Gemiddeld wordt 745 euro per persoon per zakenreis uitgegeven. In totaal komt dit neer op een economische waarde van ruim 3,8 miljard euro.

Binnenlandse zakenreizen voor opleidingen

De meest voorkomende aanleiding voor het maken van een meerdaagse zakenreis in eigen land is het volgen van een opleiding of training (29%). Van alle zakenreizen van Nederlanders in eigen land behoort een derde tot het georganiseerd zakelijk segment (MICE). De belangrijkste bestemmingsprovincie voor zakenreizen in eigen land is Noord-Holland met bijna 675.000 meerdaagse zakenreizen. De provincies Zuid-Holland (640.000) en Utrecht (630.000) nemen de plaatsen twee en drie in. Bij de meeste zakenreizen reist men met de eigen auto (60%) of een leaseauto (23%), gevolgd door de trein (12%). De zakenreiziger overnacht meestal in een commerciële overnachtingsmogelijkheid, veelal een drie- of viersterrenhotel. Gemiddeld wordt 320 euro per persoon per zakenreis uitgegeven. De economische waarde van het totale meerdaagse binnenlandse zakenreismarkt bedraagt zo’n 1,45 miljard euro.

Utrecht favoriet voor zakelijke bijeenkomsten

Utrecht blijkt met bijna 70% de meest aantrekkelijke stad voor een georganiseerde zakelijke bijeenkomst te zijn. Daarna zijn Amsterdam (65%) en Den Haag (60%) het meest aantrekkelijk, gevolgd door Den Bosch (50%), Maastricht (49%) en Rotterdam (47%). Van de provincies wordt Utrecht het meest aantrekkelijk bevonden voor zakelijke bijeenkomsten (70%), gevolgd door Gelderland (58%), Noord-Brabant (54%) en Zuid-Holland (52%).

Zakenreiziger vergeet vaak een reisverzekering

Uit een eerder onderzoek van Europeesche Verzekeringen onder 500 zakenreizigers bleek dat 53% vergeet een zakenreisverzekering af te sluiten. Een zakenreisverzekering is van belang omdat men juist tijdens zakenreizen veel kostbare spullen meeneemt zoals een laptop, mobiele telefoon of pc. Circa één op de drie zakenreizigers (29%) gaat er vanuit dat een gewone reisverzekering dekking biedt tijdens een zakenreis. Het tegendeel is waar: de gewone reisverzekering is niet geschikt voor zakenreizen. Er zijn speciale zakenreisverzekeringen voor individuele zakenreizigers, maar ook collectieve verzekeringen voor het gehele bedrijf.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739