vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Prijsvechters in luchtvaart groeien als kool

transavia-misleiding

In 2014 vloog een op de drie passagiers op de Nederlandse luchthavens met een budgetmaatschappij. Sinds 2004 is het aantal reizigers dat met een prijsvechter vliegt, verdubbeld naar ruim 20 miljoen.

Vooral de regionale vliegvelden, zoals Eindhoven, kennen een forse toename in reizigers dankzij de budgetmaatschappijen. Desondanks is Schiphol ook voor de prijsvechters de meest gebruikte luchthaven in Nederland, meer dan 7 op de 10 reizigers met een prijsvechter vliegt via Schiphol. Dit meldt CBS in de kwartaalmonitor Luchtvaart.

De passagiersluchtvaart in Nederland is sinds 2004 met 37 procent gestegen, van 45 miljoen passagiers in 2004 naar 61 miljoen in 2014. Een belangrijk deel van deze groei is gerealiseerd door de budgetmaatschappijen. Eind vorige eeuw is in Europa de luchtvaartmarkt sterk gedereguleerd. Sinds de liberalisering van deze markt zijn tientallen prijsvechters in het Europese luchtruim actief. Op Nederlandse luchthavens vloog vorig jaar ruim 33 procent van alle passagiers met een prijsvechter. In de eerste drie kwartalen van 2015 steeg dit aandeel verder naar 35 procent. De grootste budgetmaatschappijen in ons land zijn Transavia, Easyjet en Ryanair.

Forse groei regionale luchthavens door prijsvechters

Door de opkomst van budgetmaatschappijen is het belang van de regionale vliegvelden (Eindhoven, Rotterdam, Maastricht en Groningen) de laatste jaren sterk gestegen. Sinds 2004 is het aantal reizigers dat via regionale vliegvelden reist bijna verdrievoudigd. Vooral Eindhoven Airport groeide fors. Inmiddels reist bijna 1 op de 14 van alle passagiers in Nederland via Eindhoven. In de eerste drie kwartalen van dit jaar groeide Eindhoven bovengemiddeld met 11 procent.
Om de overheadkosten laag te houden vliegen prijsvechters veelal vanaf regionale luchthavens. Het aandeel van de budgetmaatschappijen is op regionale vliegvelden groter dan 95 procent. Op Eindhoven Airport is dit aandeel zelfs bijna 100 procent.

Aandeel low-budget airlines op Schiphol ruim een kwart

Schiphol verwerkte in 2014 een record aantal passagiers. Bijna 55 miljoen reizigers vertrokken of arriveerden vorig jaar op Schiphol. Daarvan vloog ruim een kwart met een prijsvechter, in 2004 was dit minder dan 20 procent. Ook voor Schiphol is dus het aandeel van de prijsvechters gestaag gegroeid in de afgelopen tien jaar. Op de regionale vliegvelden was de groei veel groter, waardoor het marktaandeel van Schiphol onder reizigers van prijsvechters afnam. In absolute aantallen blijft Schiphol echter ook voor de prijsvechters de meest gebruikte luchthaven in Nederland, meer dan 7 op de 10 reizigers die geboekt hebben bij een prijsvechter vliegt via Schiphol.

Top-10-bestemmingen-passagiers-prijsvechters-2014-15-12-21

Meeste passagiers budgetmaatschappijen vliegen naar Spanje

In 2014 vlogen 2 miljoen reizigers met een budgetmaatschappij van of naar Londen. Naast het Verenigd Koninkrijk domineren vooral de traditionele vakantielanden de herkomst en bestemming van budget-reizigers. In 2014 reisden ruim 4,5 miljoen passagiers met een prijsvechter van of naar Spanje. Dit is meer dan een verdubbeling van het aantal passagiers vergeleken met 2004. Van de reizigers op de Nederlandse luchthavens met herkomst of bestemming binnen Europa of Noord Afrika vliegt 44 procent met een prijsvechter. Bij de overige bestemmingen is het aandeel van de prijsvechters minder dan 3 procent van alle reizigers.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739