vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Prins Johan Friso ernstig gewond na ski-ongeluk in Oostenrijk

Duitsland wil aanpassing schengenverdrag Prins Johan Friso (43) is in Oostenrijk bedolven onder een lawine toen hij aan het skiën was. Hij ligt op de intensive care van een ziekenhuis in Innsbruck.

Zijn toestand is stabiel, maar volgens de RVD is hij niet buiten levensgevaar. De koninklijke familie was op wintersportvakantie in Lech.

Prins Johan Friso belandde vrijdag kort na 12 uur onder een lawine in het Oostenrijkse skioord Lech. Hij werd na zo’n 20 minuten bedolven bedolven te zijn geweest gevonden, gereanimeerd en naar het Universitair hospitaal gebracht.

Friso was het enige slachtoffer en zou op de plaats van het ongeval zijn gereanimeerd. Artsen kunnen pas over een paar dagen een prognose geven over de toestand van Friso.

Alexander met spoed naar Oostenrijk

Koning Beatrix en zijn echtgenote Mabel zijn bij hem in het ziekenhuis. Prins Willem-Alexander, prinses Máxima, prins Constantijn, prinses Laurentien en al hun kinderen zijn vrijdagavond richting Innsbruck vertrokken, maar moesten vanwege het slechte weer uitwijken naar Sankt Gallen in Zwitserland.

‘Lawine zelf veroorzaakt’

Prins Johan Friso en zijn groep skiërs hebben de lawine ”met grote waarschijnlijkheid” zelf veroorzaakt. Dat heeft de burgemeester van Lech, Ludwig Muxel, gezegd tegen de Oostenrijkse publieke omroep ÖRF. Hij sprak van een sneeuwbank van 30 meter breed en 50 meter lang die in beweging kwam.

Buiten de piste

Het ongeluk vond plaats buiten de piste. In Lech was vrijdag een waarschuwing voor lawines van kracht. Er is een “dringend” advies gegeven niet buiten de aangegeven pistes te skiën, omdat anders lawines kunnen worden veroorzaakt.

Volgens een vriend die met prins Friso aan het skiën was, zou de prins vrijdagmiddag bij het skiën geen veiligheidssysteem hebben gedragen. Dat meldt het NOS Journaal. De vriend had dit wel bij zich, waardoor hij alarm kon slaan door het systeem in zijn rugzak te activeren.

Hevige sneeuwval in Lech

Lech was afgesloten van de buitenwereld wegens de sneeuwval. Inmiddels is het dorp via het zuiden weer bereikbaar. De weg vanuit het noorden is nog wel dicht. Het sneeuwde de afgelopen dagen flink in het skidorp met ruim 1500 inwoners. Er viel de laatste twee dagen 60 tot 70 centimeter, maar vrijdag was het een droge dag. In het gebied gold lawinewaarschuwing niveau 4, die serieus gevaar buiten de piste oplevert. Een dag eerder werden in Lech ook al wintersporters bedolven onder lawines.

Lech is een populaire wintersportbestemming onder veel Nederlanders.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739