vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
  • Europeesche
  • Unigarant
  • Allianz
  • OOM verzekeringen

Vergelijk

Vergelijk premies, dekkingen en voorwaarden van reisverzekeringen.

lees verder

Bespaar

Lees onze tips om premie op je reisverzekering te besparen.

lees verder

Advies

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een reisverzekering?

lees verder

Ramp met cruiseschip: reis- en annuleringsverzekering belangrijk

De materiële schade als gevolg van de ramp met het cruiseschip Costa Concordia, dat vrijdagavond 13 januari voor de kust van Toscane in Italië op een rots voer en kapseisde, loopt volgens analisten in de honderden miljoenen euro’s.

In totaal waren ruim 4.200 passagiers, onder wie zeker 34 Nederlanders, aan boord. Voor zover bekend zijn alle Nederlanders ongedeerd en inmiddels weer terug in Nederland.

Honderden miljoenen euro’s schade

De Amerikaanse holding Carnival – eigenaar van het cruiseschip – heeft al laten weten dat de kosten voor hen zeker 75 miljoen euro bedragen (eigen risico verzekering schip, eigen risico claims passagiers, verlies aan inkomen doordat het schip voor onbepaalde tijd niet zal varen). De bouw van het cruiseschip kostte 450 miljoen euro. De verzekerde waarde is 405 miljoen euro bij Britse en Italiaanse maatschappijen. Deze maatschappijen hebben al laten weten de rol van de kapitein van het schip te laten onderzoeken. Hoe hoog het aantal overige claims (o.a. letselschade) uitvalt, is op dit moment nog lastig te zeggen.

SOS International coördinerend alarmcentrale

Nederlandse passagiers die naar huis wilden, konden zich melden bij de alarmcentrale van hun reisverzekeraar. Dat nummer staat altijd vermeld in de papieren van de polis (en het is dus aan te raden om dat nummer altijd mee te nemen op reis). SOS International was de coördinerende alarmcentrale en heeft ervoor gezorgd dat de 34 Nederlanders met het vliegtuig naar huis konden.

Vragen en antwoorden

Wat kunnen de passagiers claimen?
Reizigers met letsel kunnen medische kosten van hun zorgverzekeraar vergoed krijgen. Kosten voor verlies of beschadiging van bagage kunnen worden geclaimd op de reisverzekering, het onderbreken/annuleren van de reis kan op de annuleringsverzekering worden geclaimd. Nu de reizigers weer in Nederland zijn, kunnen ze hun verzekeraars bellen voor instructies.

Is het mogelijk om de reder of kapitein aansprakelijk te stellen?
In theorie is dat mogelijk, maar in de praktijk is dit voor individuele consumenten lastig. Dat komt omdat er een aansprakelijkheidsdiscussie speelt tussen de reder, de kapitein en de verzekeraars van het schip. Bovendien gaat het om buitenlandse partijen in verschillende landen. Reizigers kunnen zich daarom beter richten tot hun eigen verzekeraar voor vergoeding van materiële schade.

Indien je een cruise boekt, waar moet je dan aan denken?
Als je een cruise boekt, is het aan te raden om een reisverzekering met werelddekking af te sluiten. Zorg ook voor een dekking voor de extra medische kosten (dat zijn kosten die de Nederlandse zorgverzekering overstijgen). Met een reisverzekering is de hulpverlening in het buitenland ook meteen gedekt, ook als je door een andere reden in de problemen komt (ziekte, ongeval). Een annuleringsverzekering kan tevens van belang zijn, om voor de niet genoten reisdagen een financiële vergoeding te krijgen.

Bron: Verbond van Verzekeraars

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739