vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Reis annuleren naar Thailand

Onderzoek: recreatief duiken, wel of niet gedekt op je reisverzekering? Al maanden is het onrustig in de Thaise hoofdstad Bangkok. Het reisadvies voor Bangkok is aangescherpt, maar niet van toepassing op de rest van Thailand. Waar kun je een beroep op doen als je een reis naar Thailand wilt annuleren?

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken
Het afgelopen weekend is het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken naar Bangkok aangescherpt. Alle reizen naar Bangkok worden ontraden, met uitzondering van de luchthaven en luchthavenhotels. Het advies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is niet bindend en je hebt hiermee geen recht om je reis kosteloos te annuleren. Het kan voor reisorganisaties wel een reden zijn om een reis af te lasten of de consument een alternatief aan te bieden.

Het Calamiteitenfonds
De adviezen van het Calamiteitenfonds zijn wat dwingender dan van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Wanneer het Calamiteitenfonds een dekkingsbeperking afgeeft (ook wel bekend als negatief reisadvies), dan kunnen reizigers vanaf 30 dagen voor vertrek hun reis kosteloos annuleren. De reisorganisatie moet dan wel zijn aangesloten bij het Calamiteitenfonds.

De Calamiteitencommissie heeft deze week vastgesteld dat er een dreigende calamiteit is voor Bangkok. Reizigers naar Bangkok (waarvan de reis nog niet is aangevangen), kunnen hun reis kosteloos annuleren indien zij zijn aangesloten bij het Calamiteitenfonds. Dit geldt niet voor de luchthaven en luchthavenhotels, maar enkel voor reizen naar de stad Bangkok. Reizigers die door de situatie langer in Bangkok moeten blijven, krijgen extra reis- verblijfskosten van het Calamiteitenfonds vergoed.

Reis annuleren overige gebieden Thailand
De dekkingsbeperking van het Calamiteitenfonds is alleen geldig voor Bangkok en dus niet voor geheel Thailand. Je hebt geen enkel recht om je reis te annuleren indien je een reis hebt geboekt naar een ander deel van Thailand. De dekkingsbeperking geldt niet voor de luchthaven van Bangkok, dus reizen naar overige gebieden via de luchthaven van Bangkok is volgens de reisorganisaties gewoon mogelijk. Mocht je een rondreis geboekt hebben met onder andere Bangkok als bestemming, dan passen touroperators de rondreis aan. Bangkok wordt vermeden en vervangen door een andere bestemming.

Annuleringsverzekering
Je kunt alleen gebruik maken van de annuleringsverzekering onder één van de annuleringsvoorwaarden. De annuleringsvoorwaarden betreffen persoonlijke omstandigheden, zoals ziekte van jezelf of een familielid. De situatie in Thailand valt niet onder de annuleringsverzekering, dus biedt in dit geval geen uitkomst.

Reisverzekering

Een reisverzekering heeft betrekking op de reis zelf en heeft dus niets met het annuleren van een reis te maken. Let er wel op dat wanneer je bewust een risicogebied bezoekt, je reisverzekering meestal een beperkte dekking heeft. Indien je noodgedwongen later thuis komt, blijft de kortlopende reisverzekering gewoon van kracht.

Omboekverzekering
Een handige uitkomst in dit soort gevallen is de omboekverzekering. Reisverzekeraars Unigarant en De Europeesche bieden de omboekverzekering aan via de touroperators en reisbureaus. Je kunt hiermee tot twee weken voor vertrek kosteloos je reis omboeken als er een veranderde situatie ter plekke is ten opzichte van het moment van boeken. De omboekverzekering is enkel geldig voor de situatie op de vakantiebestemming en kan dus niet gebruikt worden als je een reis wilt omboeken vanwege bijvoorbeeld een relatiebreuk.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739